XOC MORTAL A LES BALEARS

Set morts al xocar a l'aire un helicòpter i un ultralleuger a Mallorca

Un matrimoni alemany i els seus dos fills menors es troben entre els morts

Un testimoni assegura que les hèlixs de l'helicòpter han partit d'un cop l'ala de l'avioneta

zentauroepp49559705 graf702  inca  mallorca   25 08 2019   fotograf a capturada 190825151858

zentauroepp49559705 graf702 inca mallorca 25 08 2019 fotograf a capturada 190825151858

3
Es llegeix en minuts
B. Palau / M. García / M. B. Moneo (Diari de Mallorca)

Set persones han mort, entre les quals dos nens, al xocar un helicòpter i un avioneta en ple vol al migdia als afores d’Inca.

No hi ha hagut supervivents a cap de les dues aeronaus. Es tracta de l’accident aeri més greu que es recorda a l’illa després del sinistre d’Alfàbia, el 1959, que va deixar cinc víctimes mortals.

Els set morts són dos espanyols –Juanjo Vidal, d’origen valencià, que pilotava una moderna avioneta-ultralleuger Aeroprakt A22L2 i el seu amic, Gustavo Serrano–, i els ocupants de l’helicòpter: l’italià, Cedric Leoni, que era als comandaments de l’aparell, model Bell 206 Long Ranger, i els quatre passatgers, una família alemanya formada per una parella i els seus dos fills, tots dos menors d’uns 7 i 11 anys d’edat.

Excursió turística

L’helicòpter, de l’empresa germànica RotorFlug, realitzava una excursió turística des de l’est de l’illa fins a l’oest. S’ha enlairat de l’aeròdrom de Son Bonet (Marratxí, al nord-est), on té la seva base, a les 10.15 hores del matí, ha recollit la família alemanya en una finca a prop de Manacor i els cinc es dirigien a un restaurant, al costat d’un camp de golf a Camp de Mar (Andratx, al sud-oest). Allà, els esperava una altra família amb nens per celebrar un aniversari. Mai van arribar al seu destí.

Cap a les13.35 hores,l’helicòpter ha col·lidit a l’aire alsafores d’Incacontra l’avioneta, que s’havia enlairat poc temps abans de l’aeròdrom de Binissalem.L’impacte ha sigut brutal.Els dos aparells han esclatat i han caigut sobre dues finques rústiques, allunyades uns 300 metres, en la confluència de dos camins.

Diversos veïns han sigut testimonis del greu accident. Asseguren que han sentit un gran terrabastall i posteriorment han contemplat horroritzats com les dues aeronaus han caigut a uns quants metres de casa seva, envoltades en flames.

Zona plena de cases d’estiueig

La tragèdia aèria ha pogut ser encara pitjor, ja que el punt del sinistre està ple de cases de camp d’estiueig i aquest diumenge la majoria de vivendes estaven ocupades. Precisament, els residents han sigut els primers en intervenir-hi, formant una cadena humana per provar d’apagar el foc amb aigua. Alguns d’ells han vist els cadàvers dins de les dues aeronaus.

Segons un veí, l’helicòpter ha colpejat amb les hèlixs en l’aire una ala de l’avioneta, que s’ha partit, ha perdut la flotabilitat i ha entrat en barrina, fins a caure contra el terra en una finca al Camí del Pou d’en Tarí. L’aparell sinistrat va quedar fet miques al costat d’un mur, a la part posterior d’una casa.

Mentrestant, l’helicòpter ha perdut les hèlixs, ha donat voltes girant sobre si mateix sense control i s’ha precipitat sobre la finca s’Hort de ca la Veritat, a pocs metres d’una piscina d’una vivenda de vacances.

Un accident molt complicat

Els experts han assenyalat que és molt difícil que pugui ocórrer un accident d’aquest tipus. Les restes de les aeronaus i altres mostres orgàniques han quedat escampades en un radi d’entre 700 metres i un quilòmetre. La Guàrdia Civil i Aviació Civil investiguen les causes de l’impacte en ple vol. La comissió d’investigació d’accidents aeris, del Ministeri de Foment, es personarà aquest dilluns a l’illa per investigar sobre el terreny.

Notícies relacionades

Els Bombers de Mallorca han apagat les flames de les aeronaus, mentre agents de la Guàrdia Civil s’han abocat a les indagacions juntament amb un equip de forenses.

Els polítics de l’illa han acudit a la zona a mostrar les seves condolences i la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, ha decretat tres dies de dol oficial i un minut de silenci per les víctimes aquest dilluns a les 12 del migdia al Consolat de Mar de Palma, seu del Govern balear.