Experiment

Realitat virtual per ajudar a resoldre problemes personals

Un grup d'investigadors observa els efectes positius de parlar amb si mateix com si fos una altra persona

an-experimental-study-of-a-virtual-reality-counselling-paradigm-using-embodied-self-dialogue / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les coses han canviat molt des que el 1992 es va estrenar ‘El tallador de gespa’, pel·lícula de ciència-ficció en què un malvat científic sotmetia un innocent jardiner a dures sessions amb realitat virtual per augmentar-li les capacitats mentals. No era més que un recargolat experiment que cultivava la por de l’espectador a laintel·ligència artificial. Res a veure amb un dels últims avenços en aquesta àrea i que, al contrari que a la pel·lícula, podria ser utilitzat pels metges per ajudar les persones que s’enfronten a problemes personals menors.

Els impulsors del projecte, publicat a la revista ‘Scientific Reports’ de Nature Group, són un equip d’investigadors de la Universitat de Barcelona,IdibapsiVirtual BodyWorks,que han utilitzat larealitat virtual immersivaper observar quin efecte té en les persones el fet de parlar amb elles mateixes com si fossin una altra.

Per fer l’estudi, els investigadors van escanejar el participant per obtenir un avatar (figura en 3D similar a la persona) i traslladar-lo a una pantalla. A continuació, el participant explicava el seu problemapersonal a una altra figura que representava el cèlebre psicoanalistaSigmund Freud. Un cop plantejat el problema, la persona passava a encarnar el paper de Freud, de manera que el seu cos es movia amb els seus propis moviments i es podia respondre a si mateixa. Després d’això, s’encarnava una vegada més en el seu propi cos i podien veure i sentir la respostade Freud.

Notícies relacionades

La tècnica sembla tant o més recargolada que la del tallador de gespa, però els resultats són realment positius; milloral’estat d’ànimde les persones, en comparació amb tan sols parlar sobre els seus problemes en una conversa virtual amb comentaris preescrits. Una setmana després de l’acabament de l’experiment, més del 80% dels participants en el grup d’intercanvi corporal van informar d’un canvi respecte al seu problema.

Bons resultats

Els investigadors creuen que aquest mètode podria ser una eina útil per als metges. “Ara que la realitat virtual està disponible com a producte de consum, amb alta qualitat a un cost inferior al d’un bon telèfon intel·ligent, aquest mètode podria ser àmpliament utilitzatpels metges, per exemple, donant tasques als seus clients per dur a terme aquest tipus demètode a casa”, va explicar Mel Slater, membre de l’Institut de Neurociències de la Universitat de Barcelona.