xacra social

«Malamente»: la primera campanya del Govern contra la violència masclista entre joves

Afers Socials llança un espot per conscienciar els adolescents dels comportaments en festes nocturnes

A Rosalía "li sembla bé" que utilitzin el seu tema per a aquesta campanya, segons fonts la Conselleria

malamente / periodico

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les dades clamen per si sols. L’any passat van augmentar un 45% les denúncies de violència masclista entre menors. El 16% dels nois veu normal controlar el mòbil de la seva parella i dir-li quina roba s’ha de posar. Conscients que les discoteques i les festes majors són llocs on es desencadenen les violències sexuals entre joves, la Generalitat ha llançat una campanya publicitària específica, amb el títol '#Malamente'

'Si lligues de forma invasiva, Malamente'. 'Si comparteixes continguts sexuals sense consentiment, Malamente'. 'Si comentes els cossos de les noies, Malamente'. Aquestes són algunes de les frases d’aquest espot, que es retransmetrà per la televisió, ràdios, diaris, però sobretot, les xarxes socials, on estan més presents els adolescents i joves. No és casual que s’utilitzi el tema que va enlairar a la fama Rosalía. Per cert, la cantant ho sap, i li sembla bé. "Volem arribar a tots els joves", ha dit la secretària d’Infància i Adol·lescència de la Generalitat, Georgina Oliva.

La campanya es comença a emetre la setmana que ve, el 26 de juliol, i va enfocada, especialment als joves de 16 a 25 anys. També serà present en tots els 'punts violeta' de festes majors i discoteques a través de tríptics. És, precisament en període estival, una de les èpoques crítiques. "Farem un recalcament en les xarxes socials que més utilitzen els adolescents" ha detallat el conseller, Chakir el Homrani.

L’objectiu d’aquesta campanya és doble. "D’una banda, volem mostrar les dones apoderades, en el centre, que estan fartes de rebre agressions, el masclisme impregnat en la societat", ha explicat el conseller. De l’altra, insistir en el paper que juguen els nois. "Han de ser conscients que no es valida cap actitud masclista, ni implícita, ni explícita ni tampoc ser còmplices", ha reblat El Homrani. "Han de parar qualsevol agressió, tenen una responsabilitat", ha afegit. 

Juntament amb aquesta campanya publicitària, la direcció general de Joventut contractarà vuit persones que es dedicaran en cos i ànima a acabar amb el masclisme i l’assetjament sexual entre els joves. Aquestes persones formaran tècnics que estan a tot Catalunya perquè puguin detectar, prevenir i parar situacions d’assetjament i control en els seus municipis. Especialment les "noves formes de violència", que ha explicat el conseller, com és l’ús de les xarxes socials compartint imatges privades sense consentiment.

Notícies relacionades

A més, també es formaran les entitats de lleure, és a dir, esplais o casals, perquè també puguin treballar aquests temes amb els seus participants. "L’estiu és el temps quan els joves també fan totes aquestes activitats, arribar a ells és clau", ha assegurat Oliva. 

El Govern també acompanyarà tots els ajuntaments perquè qualsevol festa major i discoteca, tingui un pla per aturar els comportaments masclistes que puguin derivar amb agressions sexuals.