Es manté l'avís

Desactivat l'episodi d'alta contaminació per partícules a Catalunya

Disminueixen els nivells de diòxid de nitrogen (NO2) per sota de 160 ug/m3, tot i que es manté l'avís per nivells moderats de PM10

zentauroepp43077883 barcelona 25 04 2018 d a de contaminaci n en barcelona vista190207180244

zentauroepp43077883 barcelona 25 04 2018 d a de contaminaci n en barcelona vista190207180244 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha desactivat l’episodi ambiental per alta contaminació per partícules en suspensió PM10 que va declarar aquest dilluns a tot Catalunya perquè preveu "que la situació millori lleugerament i que no hi hagi risc de superació dels llindars establerts", i ha passat a la fase d’avís preventiu per nivells moderats de PM10.

En un comunicat, el departament ha explicat que la millora de la situació atmosfèrica també ha comportat donar per finalitzat l’avís preventiu d’episodi ambiental de contaminació atmosfèrica per a nivells elevats de diòxid de nitrogen (NO2) a la conurbació de Barcelona (Àmbit-40).

L’avís preventiu per partícules que es manté activat comporta advertències lluminoses als principals eixos viaris i informar la ciutadania perquè prioritzi utilitzar el transport públic davant del privat.

També es notifica a les activitats industrials i obres públiques que activin els protocols de treball previstos per a aquests casos i es recomana als municipis que parin o redueixin les activitats o obres amb materials polsosos.

Menys NO2

2El NO2 està disminuint a totes les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica i actualment ja no supera el valor de 160 micrograms per metre cúbic (ug/m3), i el nivell més elevat es va produir en un punt fora de la ciutat de Barcelona –que no ha concretat.

La previsió dels models de dispersió de contaminants atmosfèrics indica que aquest dimarts i dimecres tampoc se superaran aquests nivells, ha indicat la Conselleria.

Les principals superacions de NO2 es van produir divendres passat, quan es va activar l’avís preventiu, que no implicava restriccions de trànsit perquè els caps de setmana ja hi ha una reducció aproximada d’entre el 25% i el 30% de vehicles a l’àrea afectada.

Notícies relacionades

Segons el departament encapçalat per Damià Calvet, la situació feia preveure "una millora de la qualitat de l’aire", i diumenge no hi va haver superacions –tot i que hi va haver pics divendres a la tarda i dissabte– i dilluns es van registrar valors molt baixos a primera hora.

L’avís preventiu es va mantenir activat per precaució, a l’espera de com impactava l’increment del trànsit, i davant dels valors actuals han decidit desactivar-lo.