VIGILÀNCIA

Un macrocontrol enxampa en una nit 24 conductors ebris al centre de Barcelona

La Urbana fa 207 proves i 17 donen positiu en alcohol i 7 en estupefaents

Una vintena d'agents tallen la Gran Via i la Via Laietana

zentauroepp48747345 soc control alcoholemia190622163151

zentauroepp48747345 soc control alcoholemia190622163151 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

El subinspector de la Unitat d’Investigació i Prevenció d’Accidents de la Guàrdia Urbana, David Vázquez, està indignat. A l’encreuament de la Gran Via amb el passeig de Gràcia, una vintena d’agents han tancat el pas per fer un macrocontrol d’alcohol i drogues. Cada pocs minuts li comuniquen un nou positiu. De 207 proves, 17 conductors han begut massa alcohol, i set, altres drogues. «En una nit com avui, quan molts emprenen el seu viatge a la destinació de la revetlla, hi ha moltíssims positius. I alguns van amb les seves famílies», explica Vázquez en ple control, que es fa d’11 de la nit a dues del matí a Gran Via i una hora més tard a Via Laietana.

A pocs metres de Vázquez un jove dona positiu en drogues. «Només he fumat un porro i ja fa hores», es justifica. Ha aparcat la moto a la vorera per evitar el macrocontrol policial. Però els guàrdies el veuen i pensen que vol esquivar-los. I l’encerten. «No és just que per un porro em multin amb 500 euros, que no es mesuri la quantitat de cànnabis com amb l’alcohol i que amb la simple presència ja et sancionin. Però malgrat tot ja em sembla bé que facin aquests controls», afirma resignat, acompanyat de la seva nòvia, que no deixa de somriure sense saber encara que no podran anar-se’n a casa a la moto.

Xofer de camió

Entre el passeig de Gràcia i Pau Claris, diversos vehicles esperen a la una de la matinada estacionats en diagonal, en una imatge sorprenent, mentre els conductors se sotmeten a l’alcoholèmia i els narcotests. Entre els que han donat positiu i esperen una segona prova hi ha des del conductor d’un gran camió de residus fins al d’una camioneta del servei municipal de neteja.

Notícies relacionades

Els agents que observen els conductors i decideixen qui paren i qui no són EAS (sigles d’Expert en Anàlisi de Signes), una formació específica que els ajuda a decidir si al sospitós el sotmeten al test de drogues més lent. «Alguns tenen les pupil·les dilatades. Si els il·lumines amb la llanterna, es tanquen més lentament o són incapaces de seguir la llum si els ho demanes. Són símptomes que han pres drogues», explica l’expert i subinspector en cap de l’UIPA Manel Haro.

Lectors de matrícules

En l’ampli desplegament policial passa molt desapercebut un cotxe patrulla amb lectors de matrícules. Llegeix de forma instantània les de tots els cotxes que s’acosten al control. «Si detecta un cotxe robat, la pantalla m’avisa de seguida i l’hi dic per ràdio al company que fa la selecció. Quan s’acosta al cotxe, pren més precaucions», explica el guàrdia que el porta. Aquesta nit de cap de setmana de Sant Joan no es dispara l’alerta.