PROVES D'ACCÉS A LA UNIVERSITAT

Guia per afrontar amb calma la selectivitat

Planificar-se, fer exercicis de respiració, hidratar-se i envoltar-se de gent positiva, alguns dels consells de cara als exàmens

sp1b3479

sp1b3479 / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Uns 300.000 alumnes de tot Espanya faran des d’aquest dimarts fins a la primera quinzena de juny (en funció de la comunitat autònoma) les proves d’accés a la universitat, la temuda selectivitat. Al llarg de tres dies hauran de demostrar els coneixements acumulats durant el batxillerat en uns exàmens clau per accedir a les carreres que volen.

Planificar-se, evitar situacions estressants, realitzar exercicis de respiració i hidratar-se bé són algunes de les recomanacions que els experts donen a aquests nois. Pedro Santamaría Pozo, psicopedagog infantojuvenil i consultor en l’àrea de l’educació i la formació amb més de 25 anys d’experiència, assegura que "planificar amb temps les matèries de què un s’examinarà i comprendre el que un està estudiant" són dues recomanacions clau per retenir amb èxit la informació i les dades estudiades.

Santamaría, que és actualment coordinador de l’Àrea de Psicopedagogia del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres de la Comunitat de Madrid i assessor del Col·legi Professional de l’Educació, ha explicat que als estudiants amb els quals treballa els recomana que durant els estudis evitin "situacions estressants, s’envoltin de gent positiva que no els generi tensió i que controlin els nervis amb senzills exercicis de respiració".

Evitar les begudes estimulants

També considera que és important, abans i durant els exàmens, que els estudiants s’hidratin bé, evitin les begudes estimulants, i mengin sa incloent en la seva dieta moltes verdures, fruites i proteïnes per mantenir el cervell a punt i ben preparat, ja que aquest múscul farà un gran esforç durant la prova acadèmica.

El mateix dia de l’examen es recomana portar una cosa sòlida, com  fruita o galetes que tenen glucosa per ajudar el cervell, i una ampolla d’aigua. "Els estudiants han d’enfrontar-se a qualsevol prova acadèmica com si fos un desafiament i no un risc. D’aquesta manera no afegiran més pressió de la que ja genera el mateix examen. Comptar amb el recolzament familiar per ajudar-los a resoldre dubtes o simplement perquè sàpiguen que estan al seu costat, passi el que passi, també ajuda a rebaixar la tensió", ha indicat Santamaría.

Segons la seva opinió, els joves d’ara "estan molt en contacte amb les noves tecnologies i les xarxes socials", i, per això, en moments puntuals d’aclaparament és recomanable buscar "respostes immediates en tutorials i youtubers experts que els ajudi a tranquil·litzar-se i puguin posar en marxa mecanismes optimistes que els ajudin a activar la memòria immediata".

Notícies relacionades

Finalment, anar amb temps a la prova i repassar només l’essencial són altres de les recomanacions que faran que la selectivitat "sigui tot un èxit", ha afegit.

Els primers d’afrontar la selectivitat han sigut els estudiants de Castella-la Manxa i els seguiran dimarts 4 de juny, els alumnes i alumnes d’Astúries, Aragó, Comunitat de Madrid, Comunitat Valenciana, Extremadura i Navarra. Dimecres és la data d’inici dels exàmens a les Canàries, Cantàbria, Castella i Lleó i la Rioja. A Catalunya, els exàmens són del 12 al 14 de juny.