TRIBUNALS

¿És delicte difondre un vídeo sexual com el de la treballadora d'Iveco?

La reforma del Codi Penal del 2015 estableix presó de tres mesos a un any o multes per la difusió d'imatges íntimes sense permís, encara que la gravació fos consentida

zentauroepp48382182 iveco190529185710

zentauroepp48382182 iveco190529185710 / Europa Press 2019

2
Es llegeix en minuts
EFE

El cas de la treballadora d’Ivecoque es va suïcidar després de la difusió d’un vídeo sexual seu entre companys de feina planteja la qüestió de què preveu la llei per a aquest tipus d’episodis de vulneració de la intimitat.

El Codi Penal castiga amb entre tres mesos i un any de presó la difusió d’imatges privades sense autorització de la persona afectada quan es violi greument la seva intimitat i encara que la víctima en el seu dia donés consentiment a la gravació. Aquest últim supòsit va ser una innovació introduïda en la reforma del Codi Penal del 2015, ja que fins aleshores només es considerava delicte la difusió d’un vídeo de caràcter íntim si s’havia gravat en un lloc privat sense autorització del protagonista o si les imatges havien sigut robades.

 ► Iveco serà denunciada per no haver activat el protocol d’assetjament sexual en el cas del vídeo de la seva treballadora

Iveco serà denunciada per no haver activat el protocol d’assetjament sexual

El càstig per a la difusió d’imatges –un fet que investiga la policia en el cas del suïcidi de Verónica, empleada de l’empresa Iveco a San Fernando de Henares (Madrid)– està inclòs en el capítol primer –"Del descobriment i revelació de secrets"– del títol X del Codi Penal, que recull els delictes contra la intimitat, el dret a la pròpia imatge i la inviolabilitat del domicili.

Penes de presó

L’article 197.7 estableix penes de presó de tres mesos a un any o una multa de sis a dotze mesos per a qui, "sense autorització de la persona afectada, difongui, reveli o cedeixi a tercers imatges o gravacions audiovisuals d’aquella que hagués obtingut amb el seu consentiment en un domicili o en qualsevol altre lloc fora de l’abast de la mirada de tercers, quan la divulgació menyscabi greument la intimitat personal d’aquesta persona".

La pena, afegeix el text, s’imposarà en la seva meitat superior quan els fets siguin comesos pel cònjuge o per alguna persona que estigui o hagi estat unida a la víctima per una relació anàloga d’afectivitat, fins i tot sense convivència, quan la víctima sigui menor d’edat o una persona amb discapacitat necessitada d’especial protecció, o quan s’hagi buscat una finalitat lucrativa.

D’Olvido Hormigos als jugadors de l’Eibar

Notícies relacionades

L’avantprojecte de la reforma del Codi Penal, que va ser aprovat el 2015, es va presentar per primera vegada el 2012, en plena polèmica per la difusió d’un vídeo íntim de la regidora de Los Yébenes (Toledo) Olvido Hormigos.

Un dels últims casos amb rellevància mediàtica s’instrueix en un jutjat de Guipúscoa després del processament d’un jugador de l’Eibar i dos exmembres de l’equip (Sergi Enrich, Luna i Silvestre) per la difusió d’un vídeo de contingut sexual en contra de la voluntat de la dona que apareix en les imatges.  En el vídeo, propagat àmpliament a través de les xarxes socials l’octubre del 2016, dos dels tres futbolistes apareixen mantenint relacions amb una noia que demana no ser gravada quan s’adona que l’estan gravant.