RELLEU DE JAUME PUJOL

El Papa nomena el teòleg Joan Planellas nou arquebisbe de Tarragona

El gironí substitueix Jaume Pujol, que hi va renunciar al febrer després de complir 75 anys

La diòcesi ha sigut escenari d'un recent escàndol per denúncies de pederàstia i ocultació

zentauroepp48009400 joan planellas190504172619

zentauroepp48009400 joan planellas190504172619

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El papa Francesc ha nomenat arquebisbe metropolità de Tarragona el gironí Joan Planellas i Barnosell, de 64 anys, en substitució de Jaume Pujol, que el febrer passat va presentar la seva renúncia als 75 anys, edat a la qual els bisbes l’han de presentar al pontífex segons el Codi de Dret Canònic. La diòcesi tarragonina ha sigut notícia recentment per unasèrie d’escàndols relacionats amb abusos sexuals a menorscomesos per part de religiosos en diverses parròquies que depenen de l’arquebisbat.

Pujol ha fet públic aquest dissabte el nomenament del seu substitut en una conferència de premsa a Tarragona, en la qual, a més, ha demanat "perdó” per si "durant aquests anys” ha pogut ofendrealgú amb el seu "comportament”, les seves "paraules” i les seves "decisions”. Preguntat sobre si la seva sortida tenia relació amb els casos d’abusos sexuals a menors, Pujol ha assegurat que no. “Es deu al fet que he arribat a l’edat màxima per ocupar el meu càrrec”, ha precisat. Ha informat que ell ocuparà el càrrec d’administrador apostòlic fins al 8 de juny, data en la qual Planellas rebrà l’ordenació episcopal.

Pujol ha qualificat Planellas com un dels millors teòlegs de l’actualitat, “el número u a Catalunya”, un treball intel·lectual que, a més, difon com a director de la 'Revista Catalana de Teologia' des de l’any 2008. El vicari general de l’arxidiòcesi de Tarragona, Joaquim Fortuny, ha llegit a la roda de premsa una carta del nou arquebisbe en què assegura que ha rebut la notícia amb “molta sorpresa i emoció”. 

Notícies relacionades

Per la seva banda, Pujol ha explicat que, després d’aquesta data, tornarà a un centre de l’Opus Dei. Abans, el dia 1 de juny, oficiarà una missa a la catedral de Tarragona per acomiadar-se dels fidels. El fins ara arquebisbe va dir el febrer passat, quan EL PERIÓDICO va revelar els abusos del capellà de Constantí (Tarragonès), que "hi ha persones amb un mal moment" en la vida, del qual després "potser es penediran”; però posteriorment va puntualitzar les seves paraules i va assenyalar que "qualsevol actuació" li sembla "gravíssima".

Joan Planellas, nascut a Girona el 7 de novembre de 1955, va ser ordenat sacerdot el 28 de març de 1982; es va llicenciar en Teologia a la Pontifícia Universitat Gregoriana, el 1981, i va obtenir el doctorat en Teologia a la mateixa universitat el 2004. Durant la seva trajectòria com a religiós, ha sigut vicari parroquial, professor de Teologia al Seminari de Girona, rector i administrador parroquial en diferents parròquies i degà de la Facultat de Teologia de Catalunya, entre altres càrrecs.