PEDERÀSTIA A L'ESGLÉSIA

El pederasta Joaquim Benítez: "No tinc capacitat per escapar-me"

L'exdocent, condemnat a 21 anys i 9 mesos de presó, assegura que la sentència li sembla correcta i lògica

Lamenta que no s'hagi investigat degudament l'encobriment per part dels Maristes

zentauroepp47948306 barcelona 29 04 2019 sociedad sentencia de ben tez  caso mar190429182929

zentauroepp47948306 barcelona 29 04 2019 sociedad sentencia de ben tez caso mar190429182929 / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez / J. G. Albalat

El pederasta Joaquim Benítez espera en llibertat l’ordre que el posarà definitivament a la presó per començar a complir la condemna de 21 anys i 9 mesos que li va imposar aquest dilluns l’Audiència de Barcelona. Socialment, no ha resultat fàcil de comprendre que encara continuï al carrer un home ja condemnat per delictes tan alarmants com abusar sexualment de quatre menors. Quatre alumnes de l’escola de Sants-Les Corts que Benítez va acorralar al seu despatx, tancant la porta per dins, i a qui va provocar seqüeles encara latents, que hauran de ser indemnitzades per part de l’escola amb 120.000 euros. La fiscalia i els advocats de les quatre víctimes ja han sol·licitat formalment aquest dimarts que l’ingrés de Benítez a la presó es dugui a terme sense més dilació. En una entrevista telefònica amb EL PERIÓDICO, l’exprofessor d’educació física assegura que, tardi el que tardi a arribar la resolució que el tanqui en una cel·la, no pensa escapar-se: "Dono la meva paraula que compliré amb la meva condemna".

"Fa vuit anys que vaig marxar de l’escola [el 2011 Benítez va deixar el centre de Sants-Les Corts després d’haver confessat que havia abusat d’un alumne] i si hagués volgut escapar-me ja ho hauria fet. Des del 2016, he de firmar setmanalment en un jutjat i no he fallat mai. He viscut una transformació interior completa. Si ara m’escapés, tindria dos problemes. El primer seria amb la policia, i el segon, amb mi. Em convertiria en un esclau", raona. A més, insisteix: "Tot i que ho volgués, no tinc cap capacitat per escapar-me. Però no ho vull fer. El que vull és pagar, i pagaré". 

La sentència que el tribunal de la secció 21 ha dictat contra l’exprofessor és la més severa que ha caigut sobre un docent a Catalunya per pederàstia. "És correctalògica, és el que demanaven les víctimes i és el que esperava", assegura.

Benítez, que té més de 60 anys, va canviar de residència fa aproximadament un any, quan va vèncer el contracte de lloguer de la seva residència al municipi de Terrades (Alt Empordà). Ara viu a Girona i, segons explica, continua fent-se càrrec del seu germà, "que presenta una invalidesa del 66%". "La meva principal preocupació és qui s’ocuparà d’ell quan jo entri a la presó. Si no hagués sigut pel meu germà, hauria sol·licitat jo mateix ingressar en un centre penitenciari abans".

El pederasta, que va abusar sexualment d’una xifra desconeguda d’alumnes de l’escola de Sants-Les Corts durant 31 anys tot i que només ha sigut jutjat pels quatre delictes més recents –la resta han prescrit–, es considera "preparat psicològicament" per afrontar la privació de llibertat.

¿Per què no s’ha investigat l’encobriment?

Benítez, conscient que la sentència manté que existeixen "sospites", però no "certeses", sobre l’encobriment dels Maristes, creu que la justícia no ha investigat degudament com l’orde religiós va ocultar la seva "debilitat". "Jo ja vaig dir el 2017 que els Maristes van saber que tenia aquest problema [en una entrevista que va publicar EL PERIÓDICO] i fa un mes vaig declarar el mateix a la sala del judici. Però no han volgut comprovar-ho", lamenta.  

Notícies relacionades

El 1986, manté Benítez, ell va abusar d’un menor a l’escola i el pare d’aquest noi va acudir dos dies més tard a revelar el que havia passat. El director de l’escola aquell any, el germà Granja, el pare de l’alumne i Benítez es van reunir i el professor va admetre els fets. Granja li va fer veure que allò estava malament i Benítez va intuir que al tornar de les vacances d’estiu acabaria sent expulsat. El setembre d’aquell any, no obstant, el germà Lluís Serra, que llavors exercia una tasca de coordinació entre les escoles catalanes, el va advertir que "allò" no podia tornar a passar i el va posar al corrent que el provincial –màxima autoritat a les escoles de la regió de l’Hermitage– meditava una sanció de tres mesos sense sou. Però no va arribar a executar-se. Per això, va raonar Benítez a la sala del judici, mai va tenir por de ser descobert durant les tres dècades en què va abusar d’alumnes a l’escola de Sants-Les Corts. "Perquè em sentia emparat pels Maristes", va acabar a la sala de la secció 21.

"Jo soc el cap de turc del ‘cas Maristes’. I ja he explicat diverses vegades que els Maristes ho sabien i que ho van ocultar. No puc fer res més", insisteix.