La meitat dels espanyols, disposada a pagar més impostos contra la pobresa infantil

Més del 40% de les famílies no pot portar els seus fills de vacances, segons un sondeig de Save the Children

8 de cada 10 demanen al nou Govern que doni una solució als 2,2 milions de nens que viuen sense gairebé recursos

zentauroepp44654932 barcelona 05 09 2012 tema del dia pobreza infantil en la fot190401165102

zentauroepp44654932 barcelona 05 09 2012 tema del dia pobreza infantil en la fot190401165102 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

La immensa majoria dels espanyols, en concret el 84%, creu que la pobresa infantil és un “problema important” i més de la meitat de la població (el 56,7%) estaria disposada a pagar més impostos si la recaptació fos destinada directament a solucionar aquest greu problema, segons el primer estudi sobre la percepció social entorn d’aquesta xacra, fet per Save the Children.

Aquesta oenagé calcula que el 28,3% dels menors, 2,2 milions de nens, viuen en risc de pobresa i el 26,3% de les llars amb menors subsisteixen amb recursos mínims, el que els provoca que, davant de qualsevol imprevist, com la ruptura de la caldera o de les ulleres d’un fill, pateixin un “desequilibri enorme” en les seves finances, segons descriu Gabriela Jorquera, portaveu en la matèria de Save the Children.

De fet, l’enquesta obté dades sobre les renúncies que han de fer les famílies amb baixos ingressos i afirma que gairebé la meitat (el 40,2%) no pot portar els seus fills de vacances, el 18% no pot permetre’s pagar el dentista i el 16% ha de renunciar al menjador escolar. I això que han detectat que els pares tenen “pudor” a revelar de què priven dels seus fills, segons Belén Barreiro, directora de 40dB, l’agència que ha fet l’estudi, amb 1.887 entrevistes.

Inversió escassa

Espanya, segons dades d’Eurostat obtingudes per Save the Children, és el tercer país europeu amb més taxa de pobresa infantil, només per darrere de Romania o Bulgària i, no obstant, és un dels països que menys inverteixen a pal·liar aquest problema, un 1,4% del PIB, quan la mitjana de la UE se situa en 2,4%. 

Notícies relacionades

Els ciutadans, segons l’estudi, perceben aquesta situació i suspenen les administracions amb un 3 sobre 10. I, de cara a la pròxima legislatura, 8 de cada 10 demanen al nou Govern que converteixi la pobresa infantil en una prioritat. En concret, els enquestats recolzen de forma majoritària que s’augmenti la prestació per fill a càrrec, que ara està entre 28,5 i 49 euros, i s’elevi a 100 euros al mes. També reclamen una xarxa pública de guarderies de 0 a 3 anys, l’augment dels permisos de paternitat i maternitat, la gratuïtat dels llibres de text o classes de reforç educatiu per a nens desfavorits o en risc d’abandonament escolar. 

Save the Children farà arribar les dades del sondeig alspartits per exigir-los que, en plena campanya, assumeixin el “deute històric amb la infància”, que ara per ara no figura a la seva agenda. De fet, l’augment de la prestació per fill a càrrec només és defensat per PSOE i Unides Podem. PP i Ciutadans no es manifesten en els seus programes electorals sobre aquest tema i Vox contempla una prestació universal, però restringint-la només a nens espanyols.

Temes:

Nens Pobresa