AL PIRINEU

El terratrèmol més gran d'aquest segle a Catalunya ha tingut 100 petites rèpliques

El sisme es va arribar a percebre a tot Catalunya

terremot

terremot

1
Es llegeix en minuts
Efe

El terratrèmol de 4,2 graus en l’escala de Richter, segons l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) –4,5 graus, segons l’Institut Geogràfic Nacional (IGN)–, que va tenir lloc aquest dimecres, el més gran registrat aquest segle en terra català, ha tingut un centenar de petites rèpliques, que tampoc han causat danys.

Segons ha informat l’ICGC, la primera rèplica, d’una magnitud de 2,2, es va produir cinc minuts després del terratrèmol i no va ser percebuda per la població, i totes les altres rèpliques han tingut una magnitud inferior.

El sisme es va originar per un moviment a les plaques africana i euroasiàtica a les 17.29 hores d’ahir amb epicentre a l’Alt Urgell, tot i que va ser percebut en bona part de Catalunya.

L’anàlisi de les gravacions sísmiques ha permès obtenir la localització de l’hipocentre –el punt del subsol on es produeix el moviment– i calcular la magnitud.

Sense danys

L’epicentre –el punt de la superfície situat sobre l’hipocentre– s’ubica entre els municipis de Ribera d’Urgellet, les Valls d’Aguilar i Montferrer i Castellbò.

A la zona més propera a l’epicentre, el sisme es va percebre amb intensitat més forta (IV-V), mentre que en l’àrea metropolitana de Barcelona i en el Camp de Tarragona es va percebre amb una intensitat entre II-III, sense que hi hagi constància que hagi causat cap dany.

Segons les dades històriques de sismicitat de Catalunya, cada any es produeixen de mitjana cinc terratrèmols de magnitud superior a 3. Cada dos anys i mig es registra un terratrèmol amb magnitud superior a 4, i cada 30 anys, un més de 5.

Els sismòlegs tenen coneixement de dos sismes de magnitud superior a 6 durant l’Edat Mitjana a la zona de la Garrotxa i el Ripollès.

Sismicitat al Pirineu

Segons l’ICGC, la sismicitat a Catalunya es presenta "de manera difusa", però principalment es localitza a les comarques pirinenques, la Selva i a la zona costanera.

Notícies relacionades

El sisme més recent que ha provocat danys (lleugers i moderats en alguns edificis) va ser el de 21 de setembre del 2004 al Ripollès, de magnitud 4.

El sisme de l’Alt Urgell registrat aquest dimecres, de magnitud 4,2, és el sisme de magnitud més gran que ha ocorregut fins ara al Pirineu occidental català al segle XXI.