Més controls per millorar la seguretat viària

Un matí de patrulla buscant conductors que utilitzen el mòbil

Un cotxe camuflat agafa cinc infractors en dues hores a Barcelona

Un motorista confessa que els Espiell l'han multat dues vegades el mateix dia

zentauroepp47537896 transit190328205929

zentauroepp47537896 transit190328205929 / JOAN CORTADELLAS

4
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

El camió blanc circula pel carril de la dreta de l’A-2 en direcció a Lleida. Passa per davant del centre comercial Splau. Són les 12.45 hores. Poc trànsit. Fa petites ziga-zagues al seu carril. El cotxe camuflat dels Mossos d’Esquadra accelera i se situa just al seu costat. El camioner manipula el mòbil. La seva mirada alterna la pantalla del telèfon amb el parabrisa i el trànsit. I fins i tot prem tecles amb una mà. Va tan concentrat que no s’adona del cotxe policial que avança enganxat a la seva esquerra. Tot i que no porta distintius, els dos agents que van dins llueixen la cridanera roba blava i groga dels Mossos d’Esquadra. Però no els veu.  Massa ocupat. Un dels agents avisa per ràdio dos policies més que van darrere amb moto perquè l’interceptin i l’escortin fins a la pròxima gasolinera. Li cauen 200 euros de multa i perd tres punts del carnet. És la cinquena infracció greu que detecta la patrulla Espiell en dues hores. I només és un dels cotxes camuflats que des de principis d’any surten cada dia a patrullar amb discreció per les carreteres catalanes.

“Només estava buscant una adreça i ara s’emportaran el benefici brut de tot un dia de feina”, explica molest Rogelio Martín, el camioner sancionat. “No em sembla bé que vagin en cotxes camuflats. Són com caçadors amagats darrere d’uns arbustos buscant la seva presa. La veritable prevenció la fan amb els cotxes oficials. Si els veus, ja no treus el mòbil”, diu. El xofer acaba firmant el’he rebut de la sanció i espera poder pagar-la aviat per acollir-se al descompte del 50%. “Recordi que s’ha de buscar l’adreça al mòbil abans de sortir, no mentre estigui conduint”, li explica la cap dels Mossos de Trànsit de la comissaria de Sant Feliu de Llobregat, Rosa R., amb 20 anys d’experiència a la carretera i responsable d’aquesta patrulla Espiell, que comparteix avui amb l’agent Xavi V.

Llum blava i cartell avisador

El vehicle camuflat  –”Si us plau, no poseu la matrícula”– porta dins una llum espurnejant blava sobre la guantera, disposada per ser col·locada a sobre del sostre quan sigui necessari, i darrere, al costat de la safata posterior, un plafó desplegable per indicar per escrit a l’infractor que el segueixi o que s’aturi. Espiell circula pel carril central a uns 100 quilòmetres per hora per l’A-2. Un motorista avança la patrulla a molta velocitat. «Motorista amb casc blanc i motxilla blava. Va canviant de carril i sense senyalitzar», diu la mossa per la ràdio als dos policies motoristes dels mossos que van davant perquè el detinguin.

“És la segona vegada que em multen avui. I les dues vegades un cotxe camuflat”, es lamenta Alejandro L., de 35 anys. La primera sanció ha sigut per saltar-se un Stop a Alella. “Però no venia ningú”, diu. I només unes hores després la segona. “Conducció negligent”, indica la cap. “Estava molest per la primera multa i, per això, anava ràpid”, confessa el motorista, que entén que els cotxes policials camuflats persegueixin els que utilitzen el mòbil, perquè és molt perillós.

I és que aquesta és la sanció estrella. Ni deu minuts després una peculiar furgoneta tipus pick-up, amb el nom d’un taller mecànic a les portes, també circula de banda a banda del carril. “Segur que parla amb el mòbil”, diu un dels agents que la veu per darrere a molta distància. Quan l’infractor descobreix la mossa a la seva altura indicant-li que el segueixi, mostra una cara d’estupefacció encara subjectant el telèfon amb una mà i el volant amb l’altra. “És que se m’ha trencat el mans lliures i era una trucada de feina important”, explica Rafael Santín, de 36 anys. Sé que ho he fet malament però és la primera vegada”, afegeix, parat ja a la rotonda de la sortides 588 de l’A-2, la d’Olesa. ¿Què opina que l’hagin agafat amb les mans al mòbil? “Està bé. Això és seguretat per a tothom”, afirma el conductor, visiblement penedit.

Entrepà al volant

Notícies relacionades

La patrulla fa mitjana volta a la mateixa sortida i torna en direcció a Barcelona. Ni uns minuts de circulació i sorgeix una nova infracció greu. Un petit camió va molt enganxat al cotxe de davant pel carril ràpid. No respecta la distància de seguretat. La patrulla avisa els motoristes que van per davant  perquè l’interceptin. “Si no hi ha cap altre servei urgent, les motos, que sí que van logotipades, poden parar l’infractor amb més visibilitat, que si ho fem nosaltres amb el cotxe camuflat. Per això, solem actuar junts”, aclareix la cap. Després els quatre agents es reuneixen amb l’infractor: els motoristes senyalitzen i els agents de l’Espiell sancionen.

Al cap d’una estona un altre vehicle pesant, davant del cotxe camuflat, fa petites batzegades. Alguna cosa passa a la cabina. El conductor alterna la conducció amb les mossegades a un entrepà i glops a una ampolla. Li falten mans. Interceptat i multat.