El cardenal de Lió renuncia després de ser condemnat per encobrir abusos

Philippe Barbarin s'ha reunit amb el Papa després d'una sentència de 6 mesos de presó per ocultar delictes comesos contra menors

zentauroepp47346951 files  in this file photo taken on march 7  2019 french card190318183646

zentauroepp47346951 files in this file photo taken on march 7 2019 french card190318183646 / JEAN-PHILIPPE KSIAZEK

1
Es llegeix en minuts

El cardenal francès i arquebisbe de Lió, Philippe Barbarin, ha presentat la seva renúncia al Papa, amb qui s’ha reunit aquesta dilluns 18 de març de forma privada, després d’haver sigut condemnat a sis mesos de presó amb suspensió de pena per encobrir abusos sexuals comesos contra menors pel sacerdot de la seva diòcesi, Bernard Preynat, en campaments escolta en els anys 70 i 80.

L’Oficina de premsa de la Santa Seu només ha fet menció de la reunió que ha tingut lloc a portes tancades i sense periodistes al Vaticà, però no ha especificat si el pontífex acceptarà la seva dimissió o no.

Notícies relacionades

Francesc podria posposar la seva decisió fins que es faci pública la sentència del Tribunal d’Apel·lació davant del qual els advocats defensors del cardenal Barbarin van presentar un recurs. També és possible que el pontífex nomeni un administrador apostòlic per a la seu de la diòcesi de Lió fins que hi hagi una condemna en ferm. Una tercera opció és que el Papa accepti la renúncia del purpurat francès i directament nomeni un altre bisbe al seu lloc.

El cardenal Barbarin, que no complirà la pena per haver sigut suspesa, ha sigut condemnat per silenciar dos casos diferents d’agressions sexuals comeses contra joves entre el 1986 i el 1991 pel sacerdot Bernard Preynat, que va estar en actiu fins a l’agost del 2015, i finalment va reconèixer els fets. Barbarin, arquebisbe de Lió des del 2002, sempre ha negat les acusacions, però ha admès que a la diòcesi es van cometre "errors en la gestió i nomenament de certs sacerdots".