Protesta global

estocolm / periodico

Així era Greta Thunberg en els inicis de les protestes pel clima

La protesta iniciada l'agost del 2018 per la jove sueca Greta Thunberg s'estén a més de 2.000 ciutats de 120 països

«Els joves sortim al carrer perquè els adults no pensen tant en el futur», diu a EL PERIÓDICO la peculiar activista

6
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aquesta informació es va publicar el dia 15/03/2019. El contingut fa referència a aquesta data.

Matí molt lleig a Estocolm. Núvols, plovisqueig i un fred de mil dimonis que no convida el neòfit a pensar que el canvi climàtic sigui un perill. “Aquest és un dels problemes principals, que la gent no s’adona que és una amenaça real i cada vegada més greu, i que aviat serà irreversible”, assenyala a aquest diari Greta Thunberg. Per entendre-ho, és una mica com el colesterol, que un dia et mata i no te n’has adonat. Aquesta activista sueca de 16 anys, que l’agost passat va iniciar una vaga escolar tots els divendres per protestar contra l’escalfament global, ha convertit la seva inquietud personal en un moviment planetari. Els joves han sortit al carrer aquest 15 de març a més de 2.050 ciutats de 123 països. Ho han fet amb un mateix missatge: l’exigència de canvis immediats en matèria de política mediambiental. I si abans es protestava per salvar la Terra, que també, ara es tracta, simplement, de tenir un futur. De supervivència. 

La protesta d’Estocolm, a primera hora / CARLOS MÁRQUEZ DANIEL

El temps dirà si aquesta marea verda és un episodi passatger. Però té alguna cosa que la diferencia de les anteriors marees ecologistes. I no només el fet que estigui inspirada en la lluita d’una adolescent molt peculiar. És diferent, sobretot, perquè està protagonitzada per joves (les dones són majoria) a qui els agradaria tenir el futur a les seves mans. “És normal que gairebé no hi hagi adults, perquè ells ja pensen més en el passat que en el demà”, assegura Greta, que sol regalar un titular amb cada frase. A les nou, davant el Parlament suec, amb prou feines s’hi han congregat unes 300 persones. Encara no s’ha tallat el trànsit i un policia local intenta controlar els xavals muntat en un ‘segway’ que pilota amb gran agilitat. Al migdia seran milers –es parla de prop de 10.000– els que ocuparan aquest espai de l’Estocolm més turístic. La menuda impulsora del ‘Fridays for Future’ (divendres pel futur) porta, com sempre, la primera pancarta que va brandir en solitari l’agost del 2018, en la qual es llegeix ‘vaga escolar pel clima’ escrit en suec. Vesteix l’impermeable groc que la fa inconfusible i que molts altres joves locals han copiat, i també les trenes que la doten d’una aparença infantil que s’esvaeix quan comença a parlar. Per aquí estan els seus companys de l’escola, somrients i orgullosos que la seva amiga hagi aconseguit inspirar tanta gent. Un d’ells admet que temps enrere no era la nena més popular de l’escola “perquè és una mica diferent”, però ara hi ha coincidència en què s’ha convertit en la seva millor ambaixadora.

Anem a pams

Greta respon per torns a televisions de tot el món. La majoria coincideixen a preguntar-li quin serà el següent pas després d’haver aixecat mig planeta. Ella repeteix sempre el mateix: “Continuaré venint tots els divendres fins que el meu país compleixi l’acord de París”. En resum, que s’eviti que la temperatura pugi una mitjana de dos graus per evitar que la Terra comenci a prendre decisions sense tenir en compte l’espècie humana. La seva obstinació, en part explicada a través de la síndrome d’Asperger que pateix (és un dels símptomes d’aquest trastorn de l’espectre autista), pot semblar simplista, sense objectius secundaris o superlatius. Però ella té molt clar que no es pot mirar més enllà d’un mur fins que no has aconseguit fer-lo caure. Tot just riu, camina a poc a poc, es fa fotos amb tot el món, mou el cap quan s’avergonyeix quan li pregunten per la recent nominació al Nobel de la pau.

Greta Thunberg i els seus companys d’escola. / CARLOS MÁRQUEZ DANIEL

És una líder involuntària que gestiona com pot una fama que no vol, però que sí que sap bé com explotar. Per això darrere d’ella va un petit exèrcit de col·laboradors que obren camí i la protegeix. Saben que és el símbol d’una generació que no té cap intenció de demanar permís per canviar les regles de joc. Perquè per a ells això no va d’ecologisme, sinó de noves prioritats i una altra manera d’enfocar la vida. Ho faran, diuen, perquè els grans els estan robant el futur. Deuen pensar que res pot generar més por als que dominen el tauler. Sobretot en l’àmbit de la política i l’economia. “Quan comencem a canviar els hàbits de consum, les grans multinacionals no tindran més remei que escoltar-nos”, adverteix una de les manifestants. 

Greta diu que no creu que al món hi hagi gent dolenta. “Tan sols estan mal informats”. Per això és tan significatiu que siguin els joves els que aixequin la veu, sense més paraigua que les ganes de continuar vivint en un planeta habitable. N’hi ha prou amb repassar algunes de les pancartes que han brandit durant la protesta. ‘Jo em perdo la lliçó –amb referència a la vaga escolar– per donar-te’n una a tu’; ‘¿per a què dimonis estudiem si no tenim futur?’; ‘si tu fas els deures, jo faré els meus’, ‘si vosaltres no actueu com adults, ho farem nosaltres’; ‘Greta presidenta’; ‘sigues part de la solució, no de la pol·lució’ o, potser la menys poètica, ‘el planeta està més calent que els meus nòvios’.

Una de les pancartes de la manifestació d’Estocolm / CARLOS MÁRQUEZ DANIEL

Sorprèn la desimboltura, els gestos i la unitat amb què es manifesten. No tots s’han documentat com Greta, ni de bon tros, però sí s’han convençut que aquí no hi ha mig ni llarg termini. Ho diuen alt i molt clar, perquè així sona el lema que més es repeteix en la concentració d’Estocolm: uns pregunten cridant “¿Quan canviarem el clima?”, i la resta responen “¡Ara, ara, ara!”. ¿I si no ho aconsegueixen? “Haurem d’aprendre a viure amb el seu desastre”, afirma Greta. Però si això és així, i si aconsegueixen ser majoria, el seu canvi de vida farà miques moltes de les indústries que, segons ells, mouen els fils de la civilització. N’hi ha prou amb recordar com viu aquesta jove activista de pare actor i mare cantant d’òpera: és vegana, mai viatja amb avió i només compra coses noves quan és estrictament necessari.

Qüestió de prioritats

Una parella de “verds sèniors” segueix la protesta amb gran emoció. “Això és l’inici d’alguna cosa molt gran”, diu la dona. “Tinc la pell de gallina, i no és pel fred”, afegeix el seu marit. Un home que va amb el seu fill de 6 anys admira d’aquests joves la seva valentia. Diu que al petit li ha explicat que el planeta està malalt, i junts van pintar una Terra amb una enorme tireta que ara mostren orgullosos. Davant del Parlament suec s’han acostat col·lectius professionals de tot tipus. Dissenyadors, arquitectes, psicòlegs, metges, avis..., tots pel futur. També mestres. Una professora diu que aquesta protesta és “molt més urgent que anar a classe”, tot i que, admet, alguns directors d’escola no ho estan veient de la mateixa manera.

Notícies relacionades

A l’escenari instal·lat al costat del Parlament se succeeixen els discursos i les actuacions musicals. Tot en suec... Li toca a la Greta i una estudiant de 17 anys es presta per a la traducció: “Bàsicament ha dit que nosaltres tenim el poder de canviar les coses”. És la primera vegada d’aquesta noia en els divendres de protesta contra el canvi climàtic. “La setmana que ve tornaré”. 

Així els hem anat explicant en directe les diverses manifestacions d’aquest divendres al matí contra el canvi climàtic:

Actualitzar

Fa 1862 dies

Fa 1862 dies

Fa 1862 dies

Fa 1862 dies

Fa 1862 dies

Fa 1862 dies

Fa 1862 dies

Fa 1862 dies

Fa 1862 dies

Fa 1862 dies

Fa 1862 dies

Fa 1862 dies

Fa 1862 dies

Fa 1862 dies

Fa 1862 dies

Fa 1862 dies

Fa 1862 dies

Fa 1862 dies

Fa 1862 dies

Fa 1862 dies

Fa 1862 dies

Fa 1862 dies

Fa 1862 dies

Fa 1862 dies

Fa 1862 dies

Fa 1862 dies

Fa 1862 dies

Fa 1862 dies

Fa 1862 dies

Fa 1862 dies

Carregar més