Anar al contingut

Protesta global

Crit mundial contra el canvi climàtic en la vaga d'estudiants del 15-M

La protesta iniciada l'agost del 2018 per la jove sueca Greta Thunberg s'estén a més de 2.000 ciutats de 120 països

«Els joves sortim al carrer perquè els adults no pensen tant en el futur», diu a EL PERIÓDICO la peculiar activista

Carlos Márquez Daniel

Matí molt lleig a Estocolm. Núvols, plovisqueig i un fred de mil dimonis que no convida el neòfit a pensar que el canvi climàtic sigui un perill. “Aquest és un dels problemes principals, que la gent no s’adona que és una amenaça real i cada vegada més greu, i que aviat serà irreversible”, assenyala a aquest diari Greta Thunberg. Per entendre-ho, és una mica com el colesterol, que un dia et mata i no te n’has adonat. Aquesta activista sueca de 16 anys, que l’agost passat va iniciar una vaga escolar tots els divendres per protestar contra l’escalfament global, ha convertit la seva inquietud personal en un moviment planetari. Els joves han sortit al carrer aquest 15 de març a més de 2.050 ciutats de 123 països. Ho han fet amb un mateix missatge: l’exigència de canvis immediats en matèria de política mediambiental. I si abans es protestava per salvar la Terra, que també, ara es tracta, simplement, de tenir un futur. De supervivència. 

La protesta d’Estocolm, a primera hora / CARLOS MÁRQUEZ DANIEL

El temps dirà si aquesta marea verda és un episodi passatger. Però té alguna cosa que la diferencia de les anteriors marees ecologistes. I no només el fet que estigui inspirada en la lluita d’una adolescent molt peculiar. És diferent, sobretot, perquè està protagonitzada per joves (les dones són majoria) a qui els agradaria tenir el futur a les seves mans. “És normal que gairebé no hi hagi adults, perquè ells ja pensen més en el passat que en el demà”, assegura Greta, que sol regalar un titular amb cada frase. A les nou, davant el Parlament suec, amb prou feines s’hi han congregat unes 300 persones. Encara no s’ha tallat el trànsit i un policia local intenta controlar els xavals muntat en un ‘segway’ que pilota amb gran agilitat. Al migdia seran milers –es parla de prop de 10.000– els que ocuparan aquest espai de l’Estocolm més turístic. La menuda impulsora del ‘Fridays for Future’ (divendres pel futur) porta, com sempre, la primera pancarta que va brandir en solitari l’agost del 2018, en la qual es llegeix ‘vaga escolar pel clima’ escrit en suec. Vesteix l’impermeable groc que la fa inconfusible i que molts altres joves locals han copiat, i també les trenes que la doten d’una aparença infantil que s’esvaeix quan comença a parlar. Per aquí estan els seus companys de l’escola, somrients i orgullosos que la seva amiga hagi aconseguit inspirar tanta gent. Un d’ells admet que temps enrere no era la nena més popular de l’escola “perquè és una mica diferent”, però ara hi ha coincidència en què s’ha convertit en la seva millor ambaixadora.

Anem a pams

Greta respon per torns a televisions de tot el món. La majoria coincideixen a preguntar-li quin serà el següent pas després d’haver aixecat mig planeta. Ella repeteix sempre el mateix: “Continuaré venint tots els divendres fins que el meu país compleixi l’acord de París”. En resum, que s’eviti que la temperatura pugi una mitjana de dos graus per evitar que la Terra comenci a prendre decisions sense tenir en compte l’espècie humana. La seva obstinació, en part explicada a través de la síndrome d’Asperger que pateix (és un dels símptomes d’aquest trastorn de l’espectre autista), pot semblar simplista, sense objectius secundaris o superlatius. Però ella té molt clar que no es pot mirar més enllà d’un mur fins que no has aconseguit fer-lo caure. Tot just riu, camina a poc a poc, es fa fotos amb tot el món, mou el cap quan s’avergonyeix quan li pregunten per la recent nominació al Nobel de la pau.

Greta Thunberg i els seus companys d’escola. / CARLOS MÁRQUEZ DANIEL

És una líder involuntària que gestiona com pot una fama que no vol, però que sí que sap bé com explotar. Per això darrere d’ella va un petit exèrcit de col·laboradors que obren camí i la protegeix. Saben que és el símbol d’una generació que no té cap intenció de demanar permís per canviar les regles de joc. Perquè per a ells això no va d’ecologisme, sinó de noves prioritats i una altra manera d’enfocar la vida. Ho faran, diuen, perquè els grans els estan robant el futur. Deuen pensar que res pot generar més por als que dominen el tauler. Sobretot en l’àmbit de la política i l’economia. “Quan comencem a canviar els hàbits de consum, les grans multinacionals no tindran més remei que escoltar-nos”, adverteix una de les manifestants. 

Greta diu que no creu que al món hi hagi gent dolenta. “Tan sols estan mal informats”. Per això és tan significatiu que siguin els joves els que aixequin la veu, sense més paraigua que les ganes de continuar vivint en un planeta habitable. N’hi ha prou amb repassar algunes de les pancartes que han brandit durant la protesta. ‘Jo em perdo la lliçó –amb referència a la vaga escolar– per donar-te’n una a tu’; ‘¿per a què dimonis estudiem si no tenim futur?’; ‘si tu fas els deures, jo faré els meus’, ‘si vosaltres no actueu com adults, ho farem nosaltres’; ‘Greta presidenta’; ‘sigues part de la solució, no de la pol·lució’ o, potser la menys poètica, ‘el planeta està més calent que els meus nòvios’.

Una de les pancartes de la manifestació d’Estocolm / CARLOS MÁRQUEZ DANIEL

Sorprèn la desimboltura, els gestos i la unitat amb què es manifesten. No tots s’han documentat com Greta, ni de bon tros, però sí s’han convençut que aquí no hi ha mig ni llarg termini. Ho diuen alt i molt clar, perquè així sona el lema que més es repeteix en la concentració d’Estocolm: uns pregunten cridant “¿Quan canviarem el clima?”, i la resta responen “¡Ara, ara, ara!”. ¿I si no ho aconsegueixen? “Haurem d’aprendre a viure amb el seu desastre”, afirma Greta. Però si això és així, i si aconsegueixen ser majoria, el seu canvi de vida farà miques moltes de les indústries que, segons ells, mouen els fils de la civilització. N’hi ha prou amb recordar com viu aquesta jove activista de pare actor i mare cantant d’òpera: és vegana, mai viatja amb avió i només compra coses noves quan és estrictament necessari.

Qüestió de prioritats

Una parella de “verds sèniors” segueix la protesta amb gran emoció. “Això és l’inici d’alguna cosa molt gran”, diu la dona. “Tinc la pell de gallina, i no és pel fred”, afegeix el seu marit. Un home que va amb el seu fill de 6 anys admira d’aquests joves la seva valentia. Diu que al petit li ha explicat que el planeta està malalt, i junts van pintar una Terra amb una enorme tireta que ara mostren orgullosos. Davant del Parlament suec s’han acostat col·lectius professionals de tot tipus. Dissenyadors, arquitectes, psicòlegs, metges, avis..., tots pel futur. També mestres. Una professora diu que aquesta protesta és “molt més urgent que anar a classe”, tot i que, admet, alguns directors d’escola no ho estan veient de la mateixa manera.

A l’escenari instal·lat al costat del Parlament se succeeixen els discursos i les actuacions musicals. Tot en suec... Li toca a la Greta i una estudiant de 17 anys es presta per a la traducció: “Bàsicament ha dit que nosaltres tenim el poder de canviar les coses”. És la primera vegada d’aquesta noia en els divendres de protesta contra el canvi climàtic. “La setmana que ve tornaré”. 

Així els hem anat explicant en directe les diverses manifestacions d’aquest divendres al matí contra el canvi climàtic:

13:54

El Sindicato de Estudiantes de Catalunya califica de éxito rotundo la manifestación de Barcelona.

13:43

Más de 2.000 personas se han manifestado hoy en Barcelona, según la Guardia Urbana. En Madrid han sido un total de 10.000.

13:34

La líder del #FridaysForFuture, Greta Thunberg, agradece vía Twitter el seguimiento de la protesta en Madrid

13:27

La cabecera de la manifestacion de Madrid ha sido 'tomada' por activistas del Sindicato de Estudiantes que intentan monopolizarla con mensajes anticapitalistas y políticos de la izquierda mas radical. El sindicato aprovecha la bisoñez de los organizadores, que han expresado su disgusto porque Fridays for Future no excluye a nadie porque "la lucha es de todos"

13:26

En Estocolmo, ciudadanos de todas las edades y profesiones se unen para apoyar la causa de Greta Thunberg. Informa Carlos Márquez:

13:23

#FridaysForFuture, el lema de las protestas de hoy, ya es trenting topic número uno en España. #15MClimatico también se encuentra ahora mismo entre los hashtags más compartidos de todo el país.

12:46

Los estudiantes de Barcelona siguen el curso de la manifestación:  

Los estudiantes de Catalunya en su paso por Via Laietana / VALENTINA RAFFIO (FUENTE)

12:44

Los manifestantes de Barcelona recogen la historia de Greta Thunberg para impulsar su mensaje: "Si una sola niña de 16 años logró hacer levantar a todo el Parlamento sueco, imagina qué nos podemos conseguir todos juntos"

12:32

La IV Asamblea de Medioambiente de la ONU ha logrado un acuerdo sobre el plástico y contaminación marina. El acuerdo general provisional pendiente de firma, entraría en vigor en 2030, pretende acabar con la contaminación marina por plásticos y microplásticos. Sin embargo, la declaración final de la UNEA-4 deja fuera el problema global de la deforestación

12:31

Una imagen de la manifestación de Madrid. / JOsÉ LUIS ROCA

12:29

Los jovenes inúndan las redes sociales de fotos, vídeos, lemas y pancartas bajo el hastag #fridaysforfuture y #15MClimático, pare hacer partícipe a todos los estudiantes y, sobre todo, políticos de todo el mundo la necesidad de cambios ens las políticas climáticas. 

12:23

Arranca la concentración de Madrid en la Puerta del Sol.

12:20

La plaza de la Universitat de Barcelona, llena de estudiantes que piden medidas para luchar contra el cambio climático:

Plaza de la Universitat de Barcelona / VALENTINA RAFFIO

12:15

En Barcelona, la primera línea de la manifestación deberá estar ocupada solo por jóvenes. La segunda, por universitarios. La tercera, por quien quiera solidarizarse con la causa.

12:09

En Estocolmo ya hay más de 1.000 personas congregadas (el 70% niñas y chicas jóvenes) y siguen llegando más delante del Parlamento sueco.

12:07

Sigue en directo todas las manifestaciones del #Fridaysforfuture a nivel mundial.

11:57

En Estocolmo, las jóvenes suecas lideran la manifestación. Informa Carlos Márquez:

11:54

Ronda Universitat se va llenando de manifestantes. Los más jóvenes, reunidos en la primera fila tras la pancarta, gritan que salen a la calle para defender el planeta y su futuro. En sus consignas piden "ni un grado más, ni una especie menos".

11:49

Decenas de estudiantes empiezan a congregarse en la plaza de la Universitat de Barcelona, donde empezará la manifestación ecologista a las 12.00 horas. Portan lemas como 'Podrás engañar a los votantes, pero no al planeta' y corean 'Planeta, escucha, estamos en tu lucha"

11:15

La manifestación de Barcelona. / LluÍs GeNÉ (AFP)

11:13

Los estudiantes de ciudades como Palermo, Nantes, Munich, Barcelona, Madrid, Padua, Dormunt, Helsinki o Berlin, se encuentran desde primera hora de la mañana en las calles para reivindicar sus derechos delante del cambio climático. 

11:09

Delante del parlamento sueco, Estocólomo, ya han asistido más de 500 estudiantes, junto a Greta Thunberg, para manifestarse en contra el cambio climático

11:04

El Sindicato de Estudiantes de Catalunya se ha adherido a la vaga estudiantil europea para el cambio climático, bajo el lema 'El capitalismo mata el planeta'. Los estudiantes catalanes estan convocados en Plaça Universitat a las 12 del miediodía. 

10:54

Vídeo de la manifestación por el cambio climático en Tokyo. 

10:49

Mientras, en Barcelona, decenas de estudiantes se preparan para participar en una manifestación que saldrá de la plaza de la Universitat a las doce del mediodía y culminará en la plaza de Sant Jaume. En Madrid la concentración será a la misma hora en la puerta del Sol

10:49

10:44

Carlos Márquez, enviado especial de EL PERIÓDICO a Estocolmo para seguir la manifestación contra el cambio climático en la que participa Greta Thunberg, ha charlado con la joven activista de 16 años. Thunberg ha agradecido la acogida que ha tenido el Friday for Future en todo el mundo y ha vuelto a dejar una de sus peculiares sentencias: "Es normal que aquí haya más jóvenes que adultos, porque a nosotros nos preocupa más el futuro"

10:41

En París, decenas de jóvenes han bloqueado la entrada de la sede de Societe Generale en La Defense, denunciando su financiamiento perjudicial para el clima. Los manifestantes entraron en la torre alrededor de las 9.00 horas. Se sentaron frente a las puertas de seguridad, bloqueando el acceso para el personal y los visitantes durante las horas pico. En sus pancartas se podía leer "Los bancos ensucian nuestro futuro, bloquéalos".

10:40

En Sídney, donde ha habido una de las mayores concentraciones, los manifestantes mostraron pancartas con lemas como "Los mares se elevan, nosotros también", "Cambia tu pensamiento, no el clima" o "Haré el examen de matemáticas cuando se tomen acciones".

10:32

Miles de estudiantes ya han empezado las movilizaciones en 60 ciudades de Australia. En España, decenas de colectivos han convocado 52 concentraciones y manifestaciones en 49 ciudades. En París han empezado con algunos disturbios.

Carregar més