El sector de l'oci nocturn demana endurir les penes per assetjament sexual

La patronal reclama que les infraccions passin de lleus a greus, per augmentar l'"efecte dissuasiu"

Afirma que les intimidacions a les dones a l'interior dels locals han descendit, però sense aportar dades

rjulve381047 macro exit discoteca bembe  en la zona hermetica en sabadell180719190256

rjulve381047 macro exit discoteca bembe en la zona hermetica en sabadell180719190256 / JOSEP GARCIA

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

La patronal del lleure nocturn Spain Nightlife va reclamar aquest dimecres que s’endureixin les sancions que castiguenl’assetjament sexual, de manera que la infracció recollida a l’article 37.5 de la llei de seguretat ciutadana i que penalitza la “realització o incitació a la realització d’actes contra la llibertat sexual o executar actes d’exhibició obscena” sigui tipificada com a infracció greu i no lleu i castigada amb una sanció d’entre 600 i 30.000 euros. Tot això a fi d’augmentar el seu “efecte dissuasiu”, segons va argumentar José Luis Benítez, president de l’associació.

Així mateix, la patronal de les discoteques va convidar les comunitats autònomes a aprovar protocols de prevenció i sancions a escala autonòmica, tal com ja ha fet Catalunya, on s’obliga a fer cursos de formació al personal que treballa en l’oci nocturn i a disposar d’espais als locals per atendre a les possibles víctimes. L’agrupació de discoteques va assenyalar que vol “donar la cara” i implementar mesures antiassetjament tot i que, segons les seves dades, els episodis que van des de les insinuacions sexuals o tocaments no desitjats fins a les violacions en els espais de lleure són“residuals”,en comparació amb l’assetjament sexual i les agressions que es produeixen als carrers i altres recintes.

Sense registres detallats

Notícies relacionades

Per sostenir aquesta afirmació, la patronal va presentar un estudi en què afirma que l’assetjament sexual va baixar un 11,8% del 2017 al 2018 però sense aportar les dades que ho sustenten, amb l’argument que les discoteques no registren detalladament aquests episodis i per això el percentatge és aproximat i basat en l’apreciació dels propietaris de 170 locals i el Grup Bull, conformat per un conjunt d’empreses que proporcionen control d’accés a 200 sales. Segons aquesta difusa estadística, es produeixen entre 10 i 20 queixes de dones al personal que treballa als locals nocturns a l’any i per comunitat autònoma d'aquestes només l’1% es transformen en una denúncia formal davant de la policia.

Quant a les agressions sexuals, tampoc disposen de dades pròpies i, segons la informació que la patronal ha recollit dels mitjans de comunicació, a l’interior de les discoteques es produeixen “casos aïllats”, uns quatre a l’any, mentre que a l’exterior dels locals i a més de 100 metres de les seves portes les violacions han augmentat un 40%, fins a arribar a sis casos per any.