LA JORNADA DEL 8-M

Museus, música i teatre el Dia Internacional de la Dona

Alguns equipaments culturals se sumen a la vaga i suspenen funció; d'altres homenatgen les dones franquejant gratuïtament l'entrada

cicatriu

cicatriu

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Molts són els motius (mil com a mínim) per sortir aquest divendres al carrer, i més als actes programats. A més de la manifestació oficial i de la resta de protestes, hi ha equipaments de la ciutat que se sumaran al Dia Internacional de la Dona amb activitats especials o jornada de portes obertes. N’hi ha d’altres que mantindran programació, si la vaga ho permet; i alguns no apujaran la persiana perquè s’adheriran al tancament. Aquí tenen una selecció d’activitats, per si queda temps entre convocatòria i convocatòria.

Museus

El MNAC convidarà. Tal qual. Totes les dones, no importa l’edat, tindran l’entrada gratuïta a la col·lecció. I les més joves, dissabte, podran disfrutar d’activitat familiar en clau femenina: ‘Petites històries, grans dons’, en què la narradora Io Valls explicarà en clau dramatitzada la història vital i professional de dos artistes: Mari Chordà i Anna Alcubierre. Dissabte hi haurà més oferta que el mateix divendres (dia de manifestació) i destaca l’itinerari que oferirà el Museu d’Història de Catalunya: ‘A peu per la Barcelona de les dones’.

També hi haurà portes obertes, divendres, als museus de Sitges (Cau Ferrat i Maricel), però avisen que no garanteixen que totes les sales estiguin en marxa; pot passar que les treballadores del centre s’adhereixin a la vaga i que no hi hagi suficient personal per funcionar al 100%. I almonestir de Pedralbes, on sempre han manat les dones: Elisenda de Montcada i Francesca ça Portella (al segle XIV), Maria d’Aragó i Teresa de Cardona (al segle XVI) i sor Eulària Anzizu i Maria de la Concepció Baldric (al segle XIX) en són bon exemple, obriran, de 17.30 a 18.30 hores, de manera gratuïta per celebrar-ho.

Música i teatre

Els auditoris musicals i sales de teatre de Barcelona no tenen una programació especial ni activitats fora de l’agenda normal. La idea és sumar-se a la vaga o mantenir les funcions com estan programades si hi ha suficient personal per obrir. Al Teatre Nacional de Catalunya deixen clar que les dues funcions de la cartellera ‘La bona persona de Sezuan’ i ‘Nom’ continuen programades, però podrien suspendre’s si hi ha un seguiment massiu de la jornada de vaga. L’argument també és vàlid per al Teatre-Audiori de Sant Cugat (on cantarà Niña Pastori), per a Palau de la Música (‘Homenatge a Paco de Lucía’), per al Liceu (‘Rodelinda’) i per a la resta de teatres o sales de concerts que no han anunciat que el seu personal o les companyies teatrals que actuen s’afegeixen a la vaga.

Figuren entre aquests darreres ‘L’últim acte’, al Goya; ‘This is real love’, a la Beckett; ‘Què va passar amb Bette Davis i Joan Crawford?’, al Teatre Akadèmia; ‘La dona pantera’ i ‘Brossa Enrabiat’, a l’Escenari Joan Brossa Barcelona; ‘Tan bonica aquesta nit’, al Maldà, i ‘Bed & Breakfast’ i ‘Ciutat de gespa’, al Teatre Gaudí.

La música farà acte de presència al Centre Cívic Joan Oliver - Pere Quart (20.00 hores) i al Centre Cívic Parc Sandaru (20.30 hores). Al primer amb el flamenc com a llenguatge de comunicació entre quatre dones i al segon amb un espectacle que porta per títol 'Akelarre. Un musical feminazi'.

Centres cívics

Notícies relacionades

En la mateixa posició es troben els centres cívics, que en aquest mes de març han presentat unes activitats amb un tema clar: la dona. Hi ha hagut i hi haurà tallers, exposicions, conferències, itineraris i molt més. Una activitat inabastable, però que aquest divendres, per raons òbvies, es para o alenteix, tot i que, si la vaga ho permet, hi haurà oferta. Els contes es podran escoltar (17.30 hores) a Can Rectoret: ‘Altres prineceses', narracions que donaran a conèixer la història de dones que van aconseguir fer-se lloc en un espai d’homes, com ara Frida Kahlo, Juana Azurduy i Violeta Parra. La resta seran espectacles teatrals o musicals. Així, al Centre Cívic Navas  (19.30 hores), l’obra  'El sopar de les princeses' analitzarà com la relació entre la publicitat i els models de gènere condicionen la manera d’entendre les relacions humanes. I al Centre Cívic Guinardó, la peça 'La pell de les dones’ indagarà en el paper de les dones en els mitjans de comunicació i les xarxes socials.

Més exposicions

I finalment hi ha els espais que el que han fet és dedicar les seves exposicions a les dones. És el cas de l’Espai Mercè Sala, on s’exhibirà‘Cicatrius’, amb el treball de dones que han passat pel taller de fotografia del projecte ‘De l’ombra a la llum’ després d’haver sofert violència masclista. I del MEAM; al museu del carrer de la Barra de Ferro hi haurà inauguració i concert. Obrirà l’exposició ‘Painting Today’, amb artistes internacionals referents de la pintura figurativa contemporània, i hi haurà dos recitals: ‘I got rhythm’ (16.30 hores) i Agustí Burriel ETB Trio (18.00 hores).