GUIA PRÀCTICA

Així t'afectarà la vaga feminista del 8 de març: 10 claus

L'objectiu és que la protesta paralitzi Espanya i que els homes es quedin cuidant els fills i les persones grans, a fi de visibilitzar la feina oculta de les dones

huelga-8-marzo

huelga-8-marzo

5
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La vaga feminista del 8 de març del 2019, Dia Internacional de la Dona, està convocada a tot el món per reivindicar la igualtat de drets i oportunitats, i evidenciar el paper de la dona en les denominades feines invisibles, que sostenen la vida quotidiana i l’economia. També aspira a posar fi a totes les formes de violència masclista.

A Espanya està convocada i organitzada per la denominada Comissió 8-M Estatal, espai de treball, debat, organització, trobada i construcció creat per assemblees feministes de diferents territoris amb l’objectiu de compartir coneixements per construir estratègies que generin canvis que transformin la societat. La finalitat última de l’aturada, convocada a través d’un manifest, és paralitzar el país i evidenciar també la feina oculta de la població femenina.

1. ¿Qui convoca la vaga del 8 de març?

L’aturada està convocada per la plataforma Comissió 8-M, integrada per organitzacions del moviment feminista de tot el país, que crida a una nova jornada de vaga d’atenció, consum, educativa i laboral. Alguns sindicats com CGT, CNT o Confederació Intersindical recolzen l’aturada de 24 hores. El sindicat CGT ha convocat formalment vaga general de 24 hores davant del Ministeri d’Ocupació, per la qual cosa està recolzada per la llei. 

En canvi, CCOO, UGT i USO han cridat a fer aturades parcials de dues hores per torn de treball (a partir de les 12.00 i de les 16.00 hores) i a anar a les manifestacions. Tret que cada empresa ho comuniqui en sentit contrari, es descompta del salari el temps no treballat. 

2. ¿Què reivindica la vaga feminista?

El manifest general del 8 de març defensa els drets de totes les dones, la igualtat, el final de la violència masclista, acabar amb la bretxa salarial i defensar la dignitat de la feina domèstica. 

La mobilització vol evidenciar també la feina no remunerada i d’atenció (la denominada economia invisible) que recau en la dona, com l’atenció als fills i persones dependents i les feines de casa. Perquè les dones treballen gairebé el doble d’hores a casa que els homes, segons dades de l’INE.

3. ¿Com s’insta a participar en la vaga?

4. ¿És una vaga només per a dones?

5. ¿Quin efecte tindrà la vaga en el salari?

Com en qualsevol altra vaga general. Durant el període de vaga no es cotitza a la Seguretat Social, es descompta el salari del dia o de les hores més la part proporcional de les pagues extraordinàries. El descompte es fa sobre el salari brut i varia en funció de si s’opta per aturades o vaga general.

6. ¿Quins serveis mínims hi haurà en el transport públic?

El Departament de Treball de la Generalitat ha decretat, igual com en altres vagues generals, uns serveis mínims en el transport públic. Al metro i al bus de l’àrea metropolitana de Barcelona operats per TMB, així com al Tram i als Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), són del 50% en hores punta (de les 6.30 hores a les 9.30 hores i de les 17.00 a les 20.00 hores) i del 25% en hores vall. 

Renfe ha fixat uns serveis mínims del 75% als trens de Rodalies en hora punta, i ha cancel·lat 224 trens de mitjana distància i 107 AVE i de llarga distància. Els serveis mínims seran d’un 72% en línies de l’AVE i llarga distància, 65% en les línies de mitja distància i del 26% en el cas dels trens de mercaderies, segons la resolució del Ministeri de Foment. 

A Catalunya, els serveis mínims decretats per la Generalitat per a Renfe Rodalies són del 33% durant tota la jornada. 

7. ¿Com afectarà la vaga a escoles i hospitals?

També està previst que hi hagi serveis mínims per a escoles i hospitals. Els centres docents públics i privats no universitaris, a més de les guarderies, han de comptar sempre amb un membre del personal directiu, ja sigui el director, cap d’estudis o coordinador. A més, en l’ensenyament infantil i primari (amb alumnes de 3 a 12 anys) s’haurà de garantir un mestre per cada sis aules. En els d’educació especial la ràtio augmenta: un professor per cada quatre aules.

8. ¿I a la indústria i l’activitat econòmica?

9. ¿Quin serà l’impacte de la vaga en el consum?

10. ¿Quina és la posició dels partits?

Segons l’opinió dels partits de la dreta, el PP, Ciutadans i Vox, la vaga és un instrument inadequat i insolidari amb les dones autònomes que pretén trencar el model de societat occidental i que enfronta dones i homes. 

El PSOE no farà vaga de 24 hores el dia 8 de març, però sí que secundarà les aturades parcials de dues hores per tanda i defensarà tota acció que visualitzi la desigualtat de la dona. Per als socialistes les polítiques d’igualtat han de ser per sobre de la contesa política i han de ser assumides per tots. 

Podem recolza la convocatòria i les dones del partit pararan en tots els àmbits. "Als homes ens toca callar-nos i posar-nos darrere", sempre ha remarcat Pablo Iglesias.El coordinador general d’Esquerra UnidaAlberto Garzón, ha animat a participar en la vaga per "enfrontar d’aquesta manera la reacció que es vol imposar i que ens vol fer retrocedir als temps més ombrívols del nostre país i de tot Europa".

Ciutadans no recolza "la vaga general anticapitalista", però sí que tots els partits vagin de la mà en la lluita per la igualtat. El partit defensa una visió del feminisme "transversal" i de "cort liberal" com una manera de buscar un discurs propi allunyat del dels partits d’esquerra i en què es pugui sentir identificada una dona independent però distant de moviments organitzats. 

Notícies relacionades

El PP Vox són crítics amb les mobilitzacions feministes. La irrupció de Vox a Andalusia i en la política a nivell estatal ha radicalitzat les posicions. Ha sigut així davant del fenomen de la violència de gènere i el dret a l’avortament, fonamentalment. Aquesta radicalitat antifeminista ha causat conflictes interns amb algunes líders del Partit Popular. El president del PP, Pablo Casado, ha apel·lat a la responsabilitat aquesta setmana i a escapar de demagògies, sense enfrontaments entre homes i dones. 

També és contrària a la vaga la patronal Foment del Treball. L’organització empresarial considera que l’aturada del 8 de març "no és el mecanisme més adequat per resoldre conflictes".