Anar al contingut

GUIA PRÀCTICA

Així t'afectarà la vaga feminista del 8 de març: 10 claus

L'objectiu és que la protesta paralitzi Espanya i que els homes es quedin cuidant els fills i les persones grans, a fi de visibilitzar la feina oculta de les dones

Eduardo López Alonso

Així t'afectarà la vaga feminista del 8 de març: 10 claus

La vaga feminista del 8 de març del 2019, Dia Internacional de la Dona, està convocada a tot el món per reivindicar la igualtat de drets i oportunitats, i evidenciar el paper de la dona en les denominades feines invisibles, que sostenen la vida quotidiana i l’economia. També aspira a posar fi a totes les formes de violència masclista.

A Espanya està convocada i organitzada per la denominada Comissió 8-M Estatal, espai de treball, debat, organització, trobada i construcció creat per assemblees feministes de diferents territoris amb l’objectiu de compartir coneixements per construir estratègies que generin canvis que transformin la societat. La finalitat última de l’aturada, convocada a través d’un manifest, és paralitzar el país i evidenciar també la feina oculta de la població femenina.

Hi ha previstes manifestacions a pràcticament totes les capitals de província, amb Madrid Barcelona al capdavant. Existeix cobertura legal per fer la vaga tot el dia, avalada per CNT i CGT, mentre que CCOO i UGT recolzen l’aturada de dues hores. Algunes empreses poden donar permís remunerat parcial als seus empleats per secundar la mobilització. 

1. ¿Qui convoca la vaga del 8 de març?

L’aturada està convocada per la plataforma Comissió 8-M, integrada per organitzacions del moviment feminista de tot el país, que crida a una nova jornada de vaga d’atenció, consum, educativa i laboral. Alguns sindicats com CGT, CNT o Confederació Intersindical recolzen l’aturada de 24 hores. El sindicat CGT ha convocat formalment vaga general de 24 hores davant del Ministeri d’Ocupació, per la qual cosa està recolzada per la llei. 

En canvi, CCOO, UGT i USO han cridat a fer aturades parcials de dues hores per torn de treball (a partir de les 12.00 i de les 16.00 hores) i a anar a les manifestacions. Tret que cada empresa ho comuniqui en sentit contrari, es descompta del salari el temps no treballat. 

A l’Administració s’ha convocat en les dues hores de cada torn i les dues primeres del torn de nit. Educació, les dues últimes del seu horari lectiu. Qualsevol persona amb una relació laboral pot optar per alguna de les modalitats convocades, tot i que el sindicat en qüestió no tingui representació al seu centre de treball.

2. ¿Què reivindica la vaga feminista?

El manifest general del 8 de març defensa els drets de totes les dones, la igualtat, el final de la violència masclista, acabar amb la bretxa salarial i defensar la dignitat de la feina domèstica. 

La mobilització vol evidenciar també la feina no remunerada i d’atenció (la denominada economia invisible) que recau en la dona, com l’atenció als fills i persones dependents i les feines de casa. Perquè les dones treballen gairebé el doble d’hores a casa que els homes, segons dades de l’INE.

La vaga també vol evidenciar l’oposició clara a la bretxa salarial del 25% entre homes i dones (les treballadores cobren de mitjana el 14,9% menys per hora bruta) i que els llocs de poder en les empreses són majoritàriament per a homes. També pretén protestar contra la violència de gènere. 

3. ¿Com s’insta a participar en la vaga?

Els convocants de la vaga insten a no anar a comprar i no fer tasques pel fet de ser dona. A més de convocar la vaga als centres educatius i a les empreses.

4. ¿És una vaga només per a dones?

Els homes poden fer vaga ja que tenen cobertura legal per a això, però des del moviment feminista s’ha demanat que el recolzament el facin des del respecte que són les dones les protagonistes de la mobilització. L’objectiu és evidenciar els efectes en la vida econòmica i social d’una paralització de l’activitat de la dona.

5. ¿Quin efecte tindrà la vaga en el salari?

Com en qualsevol altra vaga general. Durant el període de vaga no es cotitza a la Seguretat Social, es descompta el salari del dia o de les hores més la part proporcional de les pagues extraordinàries. El descompte es fa sobre el salari brut i varia en funció de si s’opta per aturades o vaga general.

No hi ha obligació legal de comunicar a l’empresa si es farà vaga. En cas que l’empresa necessiti saber-ho per garantir el dret a treballar dels empleats que no facin vaga, cal tenir en compte que no és una decisió vinculant i que es pot canviar d’opinió sense necessitat d’informar-ne.

6. ¿Quins serveis mínims hi haurà en el transport públic?

El Departament de Treball de la Generalitat ha decretat, igual com en altres vagues generals, uns serveis mínims en el transport públic. Al metro i al bus de l’àrea metropolitana de Barcelona operats per TMB, així com al Tram i als Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), són del 50% en hores punta (de les 6.30 hores a les 9.30 hores i de les 17.00 a les 20.00 hores) i del 25% en hores vall. 

Renfe ha fixat uns serveis mínims del 75% als trens de Rodalies en hora punta, i ha cancel·lat 224 trens de mitjana distància i 107 AVE i de llarga distància. Els serveis mínims seran d’un 72% en línies de l’AVE i llarga distància, 65% en les línies de mitja distància i del 26% en el cas dels trens de mercaderies, segons la resolució del Ministeri de Foment. 

A Catalunya, els serveis mínims decretats per la Generalitat per a Renfe Rodalies són del 33% durant tota la jornada. 

En els transports de Madrid s’han establert uns mínims del 100% en els serveis de transport sanitari urgent i de transport sanitari no urgent i del 60% en l’atenció telefònica de la prestació de transport programat. Al metro s’han establert serveis mínims del 60% en les hores punta.  

7. ¿Com afectarà la vaga a escoles i hospitals?

També està previst que hi hagi serveis mínims per a escoles i hospitals. Els centres docents públics i privats no universitaris, a més de les guarderies, han de comptar sempre amb un membre del personal directiu, ja sigui el director, cap d’estudis o coordinador. A més, en l’ensenyament infantil i primari (amb alumnes de 3 a 12 anys) s’haurà de garantir un mestre per cada sis aules. En els d’educació especial la ràtio augmenta: un professor per cada quatre aules.

En el cas dels hospitals, els serveis mínims han de garantir el normal funcionament d’urgències, tant dels malalts que arribin a les unitats com els que estiguin en observació. Les unitats de cures intensives, coronàries, d’hemodiàlisi, neonatologia, parts o tractaments de radioteràpia i quimioteràpia també comptaran amb tot el personal habitual. Les operacions o altres intervencions que decideixi la direcció mèdica derivades de l’atenció urgent es faran normalment. En qualsevol cas, millor no anar als hospitals tret d’urgències ineludibles.

8. ¿I a la indústria i l’activitat econòmica?

El sector del gran consum és un dels que es veuen més afectats per un aturada de les dones, a causa de la importància femenina a les plantilles de les empreses (tant fabricants com distribuïdors). Es calcula que 2,52 milions de dones treballen entorn del denominat sector del gran consum. 

9. ¿Quin serà l’impacte de la vaga en el consum?

És difícil de predir. La Comissió 8-M insta a abstenir-se de consumir el que no sigui imprescindible i demana un boicot específic a les empreses que se serveixen de l’explotació de la imatge de la dona per a la venda de productes, especialment els englobats en la 'taxa rosa', aquesta que encareix tots els productes que s’envasen i s’ofereixen com d’ús preferent per a les dones o que, sent de primera necessitat, com les compreses, no tributen com a tals.

10. ¿Quina és la posició dels partits?

Segons l’opinió dels partits de la dreta, el PP, Ciutadans i Vox, la vaga és un instrument inadequat i insolidari amb les dones autònomes que pretén trencar el model de societat occidental i que enfronta dones i homes. 

El PSOE no farà vaga de 24 hores el dia 8 de març, però sí que secundarà les aturades parcials de dues hores per tanda i defensarà tota acció que visualitzi la desigualtat de la dona. Per als socialistes les polítiques d’igualtat han de ser per sobre de la contesa política i han de ser assumides per tots. 

Podem recolza la convocatòria i les dones del partit pararan en tots els àmbits. "Als homes ens toca callar-nos i posar-nos darrere", sempre ha remarcat Pablo Iglesias.El coordinador general d’Esquerra UnidaAlberto Garzón, ha animat a participar en la vaga per "enfrontar d’aquesta manera la reacció que es vol imposar i que ens vol fer retrocedir als temps més ombrívols del nostre país i de tot Europa".

Ciutadans no recolza "la vaga general anticapitalista", però sí que tots els partits vagin de la mà en la lluita per la igualtat. El partit defensa una visió del feminisme "transversal" i de "cort liberal" com una manera de buscar un discurs propi allunyat del dels partits d’esquerra i en què es pugui sentir identificada una dona independent però distant de moviments organitzats. 

El PP Vox són crítics amb les mobilitzacions feministes. La irrupció de Vox a Andalusia i en la política a nivell estatal ha radicalitzat les posicions. Ha sigut així davant del fenomen de la violència de gènere i el dret a l’avortament, fonamentalment. Aquesta radicalitat antifeminista ha causat conflictes interns amb algunes líders del Partit Popular. El president del PP, Pablo Casado, ha apel·lat a la responsabilitat aquesta setmana i a escapar de demagògies, sense enfrontaments entre homes i dones. 

També és contrària a la vaga la patronal Foment del Treball. L’organització empresarial considera que l’aturada del 8 de març "no és el mecanisme més adequat per resoldre conflictes".