època fosca

El Vaticà facilitarà que s'investigui el paper de l'Església en l'holocaust nazi

El Papa ordena obrir els arxius secrets de la segona guerra mundial per aclarir el paper que va tenir Pius XII

zentauroepp47211755 vatican city  italy   03 03 2019   pope francis during a vis190304192810

zentauroepp47211755 vatican city italy 03 03 2019 pope francis during a vis190304192810 / CLAUDIO PERI

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El papa Francesc va anunciar aquest dilluns que el 2 de març del 2020 s’obriran els arxius secrets relatius al pontificat de Pius XII (1939-1958) per aclarir l’acusació que aquell Pontífex no va aixecar la veu contra el nazisme durant la segona guerra mundial, una cosa sempre negada pel Vaticà. 

En el passat, diferents associacions i el comitè de diàleg interreligiós jueu i catòlic “International Jewish Committe on Interreligious Consultations” havien sol·licitat poder conèixer la documentació relativa a l’època de Pius XII que hi ha als arxius vaticans, sobretot després que comencés el seu procés de beatificació.

Molts han acusat el papa Pacelli de no haver clamat contra els crims del nazisme, començant per la batuda del gueto de Roma, el 16 d’octubre de 1943, quan a pocs metres del Vaticà, 1.022 persones van ser deportades a Auschwitz i només en van tornar 16.

Francesc havia donat sempre el seu beneplàcit a l’obertura dels arxius i havia destacat que Pacelli en secret va salvar molts jueus, però la mola de documents dels gairebé 20 anys de pontificat havia retardat el treball per a la seva catalogació.

En els últims deu anys, unes 12 persones, sota la direcció de Sergio Pagano, prefecte de l’Arxiu Secret, s’han ocupat d’ordenar 16 milions de documents, més de 15.000 sobres i 2.500 arxius. "Assumeixo aquesta decisió després d’escoltar l’opinió dels meus col·laboradors més propers, amb una ment tranquil·la i confiada, segura que la investigació històrica seriosa i objectiva podrà avaluar en la seva llum correcta amb la crítica apropiada, moments d’exaltació d’aquest Pontífex i, sens dubte, també moments de serioses dificultats, de decisions turmentades, de prudència humana i cristiana", va dir Francesc.

Diplomàcia activa però oculta

Les esmentades decisions per a alguns podrien semblar una reticència, en canvi, "van ser intents, humanament molt combatuts, per tenir encesa, en períodes de densa foscor i crueltat, la flama de les iniciatives humanitàries, de la diplomàcia oculta però activa, de l’esperança en les possibles obertures dels cors", ha argumentat avui Francesc.

D’altra banda, el papa argentí va assegurar que "l’Església no tem a la història, sinó que l’estima" i va confiar "als investigadors aquest patrimoni documental".

Els arxius sobre Pius XII es cataloguen en tres grans grups: els de les representacions pontifícies (nunciatures), els de la Secretaria d’Estat i els de les congregacions romanes i d’altres departaments vaticans. 

Les obertures de l’Arxiu Secret Vaticà als estudiosos va començar el 1881 durant el Pontificat de Lleó XIII (1878-1903) i posteriorment el principi seguit pels pontífexs ha sigut obrir els arxius als estudis "pontificat rere pontificat" i no a partir d’un determinat límit de temps. 

El 18 de setembre del 2006 ja el Vaticà va obrir al públic tota la documentació relativa al pontificat de Pius XI (1922-1939) existent a l’Arxiu Secret vaticà, entre la qual destaquen documents sobre la guerra civil espanyola (1936-39), de l’Alemanya nazi i de la Itàlia feixista.

Notícies relacionades

Fins ara, el Vaticà només ha accedit a obrir als historiadors, el 2004, la "Inter Arma Caritas, l’oficina d’informació vaticana per als presoners de guerra instituïda per Pius XII (1939-1947)" un llibre que recull les fitxes de 2.100.000 presoners de la II guerra mundial sobre els quals es va demanar informació. 

El 1965, el Vaticà va publicar una àmplia documentació recollida en dotze volums sota el títol "Actes i documents de la Santa Seu relatius a la II guerra mundial" on ja apareixien molt material sobre el pontificat de Pius XII.