MEDI AMBIENT

Tempesta perfecta de contaminació a Barcelona

El càlid hivern, la pols del Sàhara i el Mobile World Congress deriven en un avís preventiu de pol·lució atmosfèrica

Madrid manté com a mínim fins dijous la limitació de la velocitat a 70 km/h en les vies d'accés a la ciutat

zentauroepp47134100 contaminacio190226101418

zentauroepp47134100 contaminacio190226101418 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel / Olga Pereda

Tempesta perfecta a la meteorologia barcelonina. A un hivern primaveral se li ha unit un migjorn que ha omplert el firmament de pols del Sàhara i una mobilitat de màxims coincidint amb el Mobile World Congress i la vaga de metro. Amb tot això, i amb les xifres de pol·lució a la mà, la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Territori i Sostenibilitat, ha activat un avís preventiu de contaminació atmosfèrica a la capital catalana. No està previst restringir el trànsit perquè no és aquest l’indicador que s’ha disparat (NO2). El que inquieta és el de partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) en l’atmosfera.

Sobre el terreny, la decisió ha afectat els serveis mínims del metro, que, per decisió del Govern català, s’han augmentat per evitar que generi un increment del’ús del vehicle privat. Les freqüències de pas dels trens s’ha incrementat del 50% al 65% en hora punta i del 30% al 45% la resta de franges horàries. El comitè d’empresa del suburbà ha expressat el seu malestar davant de la decisió, que considera insuficient. Reclamen tornar als serveis mínims anunciats per Treball la setmana passada, i en cas contrari, anuncien la seva intenció de "prendre les mesures oportunes". Un portaveu de l’ajuntament assegura que no està prevista ara per ara cap restricció de trànsit, ja que la contaminació no s’ha produït per nivells excessius de NO2, que seria el preceptiu per poder activar el veto als vehicles més contaminants.

L’avís preventiu de contaminació també ha suposat que Territori ha comunicat la situació de contaminació atmosfèrica als40 municipis de la conurbació de Barcelona que formen part de la Zona de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric. L’avís recomana –però no obliga– als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials que puguin aixecar una pols excessiva.

Madrid redueix la velocitat

Com en moltes ocasions en els últims mesos,l’Ajuntament de Madrid ha activat el nivell u del protocol d’actuació per combatre la contaminació per diòxid de nitrogen. S’han superat els nivells de preavís i la previsió meteorològica continua sense anunciar pluja, així que la velocitat en l’M-30 i les vies d’accés a la capital queda limitada a 70 quilòmetres per hora.

Notícies relacionades

Dimecres, abans de les 12.00, el consistori informarà sobre si suspèn el protocol o el manté per a dijous. En tot cas, es recomana l’ús del transport públic. L’objectiu, recorden fonts municipals, és millorar la qualitat de l’aire de la ciutat i, per tant, "augmentar la protecció de la salut" de la ciutadania davant els efectes nocius de l’alta contaminació. Especialment, en els col·lectius més vulnerables, com nens, gent gran i persones amb problemes respiratoris.

Les altes temperatures i l’absència de pluja fan témer que, almenys, el nivell u del protocol es mantindrà algun dia més. Davant de les crítiques, la portaveu de l’ajuntament, Rita Maestre, sempre ha defensat que la contaminació és un problema de grans dimensions que se soluciona a llarg termini i no amb un espetec de dits".