TROBADA MUNDIAL A ROMA

El papa Francesc promet "mesures concretes i eficaces" contra la pederàstia

En el seu primer discurs de la cimera al Vaticà apel·la a la "valentia" per escoltar "el crit dels petits que demanen justícia"

L'arquebisbe Charles Scicluna, un dels tres ponents de la primera jornada, crida a denunciar tant per la via canònica com per la civil

zentauroepp47047903 papa francisco190221103943

zentauroepp47047903 papa francisco190221103943 / Vincenzo Pinto

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

El Papa Francisco s’ha adreçat breument als190 líders de l’Església catòlica cridats a aquesta cimera per a la protecció de la infància que comença avui dijous 21 de febrer. Ha sigut un discurs breu i directe que ha començat a les 9.00 hores i no ha durat més de cinc minuts.

"Davant de la plaga d’abusos sexuals comesos per homes de l’Església a menors, he cregut que els havia de convocar per escoltar l’esperit sant i deixar-nos guiar pels crits dels petits que demanen justícia", ha començat.

Per al Papa, aquesta trobada, en la qual hi participen els presidents de les 114 conferències episcopals dels cinc continents i els màxims responsables de les congregacions, no ha s’ha d'acabar simplement amb condemnes genèriques i verbals a les agressions sexuals o al seu encobriment, sinó que ha de permetre assolir "mesures concretes i eficaces" aprovades amb "valentia" per a la protecció de la infància.

Francesc ha acabat la seva intervenció, o almenys el tros que ha resultat possible seguir en obert a través de la web del Vaticà, encomanant-se a "la verge María" perquè "il·lumini" la manera de curar les ferides que els escàndols de pederàstia han causat "en el nens i en els creients".

Scicluna recorda el deure de denunciar  

Després de l’obertura del Papa, Charles Scicluna ha donat alguna pista sobre quines podrien ser les mesures "concretes". L’arquebisbe maltès ha sigut un dels tres elegits per pronunciar una conferència durant la primera jornada. Investigador principal de la Doctrina de la Fe, l’òrgan del Vaticà al qual arriben les denúncies per abusos sexuals comesos a qualsevol racó del planeta, s’ha dirigit als assistents per aclarir com han d’actuar quan a la seva diòcesi tinguin coneixement d’una conducta sexual sospitosa: "denunciant". 

Scicluna ha recuperat un missatge de Benet XVI del 19 març del 2010 sobre l’escàndol de pederàstia desencadenada a Irlanda. "Només examinant els nombrosos elements que han donat lloc a la crisi actual és possible realitzar un diagnòstic clar i trobar solucions". En aquell cas, concloïa Benet XVI, havia jugat un paper fonamental el que ell va anomenar "una preocupació fora de lloc pel bon nom de l’Església" que va empènyer els bisbes irlandesos a no aplicar "les penes canòniques existents". Ja llavors, fa vuit anys, aquest papa va cridar a actuar "amb urgència" contra la pederàstia perquè portava "conseqüències tràgiques" per a la "vida" dels menors i de les seves famílies. També perquè era una xacra que "estava enfosquint l’evangeli com no ho havia fet cap altra cosa". 

Notícies relacionades

"La comunitat de fe sota la nostra atenció ha de saber que parlem seriosament. Ens haurien de conèixer com a amics de la seva seguretat i la dels seus nens i joves. Els protegirem tant sí com no", ha prosseguit Scicluna. "La comunitat té el deure i el dret de denunciar. S’han de respectar els protocols establerts i respectar la lleis civils o nacionals. Totes les denúncies s’han d’investigar", ha remarcat. 

Després d’escoltar Scicluna, no obstant, es manté el dubte de saber exactament com es redactaran aquestes mesures concretes al final de la cimera "respectant les lleis civils i nacionals". Els activistes demanen que sigui una "llei universal" que expulsi pederastes i encobridors i els entregui a les autoritats civils. Però el Vaticà sempre s’ha limitat a proposar mesures que després cada bisbe tria si compleix o no. Una decisió que també prenen en funció de les lleis del seu país, ja que no en tots es persegueix l’abús sexual infantil amb la mateixa intensitat.