NOU CAS

L'exrector de Vilobí d'Onyar, acusat d'abusar de menors durant 30 anys

Les víctimes afirmen que el Bisbat de Girona no va fer res malgrat les reiterades denúncies

zentauroepp2617454 vilobi donyar iglesia190128091332

zentauroepp2617454 vilobi donyar iglesia190128091332

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Bisbat de Girona ha iniciat una investigació al que va ser rector del municipi de Vilobí d’Onyar entre els anys 60 i 80, acusat d’haverabusat sexualment de diversos menors durant aquell període, segons han relatat ara algunes de les víctimes al diari 'Ara'.  Segons aquesta informació, les víctimes van posar els fets en coneixement del bisbat de Girona, tot i que "ningú hi va fer res", asseguren.

La revelació d’aquest cas coincideix amb el testimoni de noves víctimes d’un frare de l’abadia de Montserrat.

El capellà, conegut com a Mossèn Tomàs, va arribar al poble l’any 1967 procedent de l’Escala, i aquell mateix any van començar a produir-se els abusos a menors amb què estava en contacte.

El capellà, vinculat durant 30 anys a una escola de l’Opus, va muntar un casal d’estiu, va construir un gimnàs al costat de l’església i va permetre que els joves juguessin al futbolí que tenia a la casa rectoral, de manera que cada dia estava a prop de nens.

Joan, Josep, Narcís, Xavier, Albert, Martí i Àngel són els noms d’alguns dels menors que van patir durant aquells anys els tocaments del mossèn, que abusava "dels més indefensos", segons expliquen anys després.

Recorden que als anys 70 el llavors alcalde de Vilobí, Josep Maria Vidal, va posar en coneixement del bisbat de Girona l’actitud del sacerdot, i que ja als 80 una família de la localitat va demanar també, sense èxit, que Mossèn Tomàs fos apartat del poble.

Després de la queixa de la família, l’alcalde de l’època, Ramon Rovira, va reiterar la queixa al bisbat, que es va comprometre a solucionar el problema. No obstant, el capellà va continuar al poble gairebé 20 anys més.

Notícies relacionades

No va ser fins al 1999 quan el mossèn, que ara té 91 anys, es va retirar a una casa de descans a Arbúcies, a pocs quilòmetres de Vilobí.

Mossèn Tomàs, que en un primer moment va admetre els abusos i va demanar perdó a les víctimes, ha negat els fets en un segon contacte amb el diari 'Ara'.