Mesura social

L'Ajuntament de París obre les portes a les dones sense sostre

El consistori de la capital francesa ha habilitat un total de 750 metres quadrats que permetran acollir 75 dones durant el dia i 50 durant la nit

zentauroepp46209718 graf4684  par s  10 12 2018   fotograf a facilitada por el a181211093404

zentauroepp46209718 graf4684 par s 10 12 2018 fotograf a facilitada por el a181211093404 / Guillaume Bontemps

2
Es llegeix en minuts
Efe

L’Ajuntament de París allotjarà a partir d’aquest dimarts i durant tot l’any dones sense sostre en dues de les sales més solemnes, dos mesos després que la seva alcaldessa, Anne Hidalgo, anunciés un pla per cedir espais públics com a refugi a les persones que viuen al carrer.

El consistori de la capital francesa ha habilitat un total de 750 metres quadrats, que permetran acollir 75 dones durant el dia i allotjar-ne 50 durant la nit, amb la possibilitat d’ampliar aquesta xifra a un centenar en períodes de fred extrem.

El febrer passat, un cens impulsat per l’alcaldia va comptabilitzar a París prop de 3.000 persones sense sostre, el 12% de les quals eren dones, un percentatge notablement superior al 2% que va donar un informe del 2012 de l’Institut Nacional d’Estadística.

"L’experiència del carrer és dura per a totes les persones, però les dones pateixen una violència suplementària", va destacar en declaracions a la premsa l’alcaldessa.

Invisibles com a protecció

Aquesta violència n’empeny moltes a fer-se invisibles com a manera de protegir-se, però alhora això els redueix l’accés als serveis socials.

"Algunes s’amaguen en estacions de tren i agafen l’autobús durant tota la nit per evitar dormir al carrer, perquè tenen por", va exemplificar a Efe la directora general de l’associació Samusocial, Christine Laconde, encarregada de la gestió del centre.

Una sala habilitada per a les dones / EFE

Els espais cedits pel palau consistorial, a la planta baixa, són dues de les seves sales més protocol·làries, fins a ara reservades a l’acollida de personalitats o d’exposicions.

La Sala dels Tapissos funcionarà com a alberg nocturn, per això s’hi ha instal·lat un bloc sanitari amb dos banys i cinc dutxes.

D’altra banda, la Sala dels Prebosts serà un centre de dia, amb un espai dedicat a activitats col·lectives, una oficina d’atenció individual, un espai de descans i un menjador on s’oferirà sopar i esmorzar a les dones que hi hagin passat la nit.

"Obrir un centre d’acolliment en un lloc tan emblemàtic com l’Ajuntament de París és una manera de dir que les dones en situació de precarietat també tenen un lloc en la societat", va remarcar Hidalgo.

Tant l’alcaldia com Samusocial van instar tots els actors públics i privats a cedir locals desocupats per convertir-los en refugis per lluitar contra l’exclusió social.

Nou espai per a dutxes

El centre de l’ajuntament, finançat per l’alcaldia i l’Estat, és obra de l’arquitecta Valérie Garcia, i una part dels seus mobles han sigut encarregats a l’associació Emmaüs Défi, que treballa per la inserció social i laboral de persones sense sostre.

L’1 de desembre passat un altre centre per a dones sense sostre va obrir al districte número 13 de la capital, i un altre ho farà en les pròximes setmanes en el consistori del districte número 5.

Notícies relacionades

A més, el govern municipal construirà durant el primer trimestre del 2019 un nou espai de dutxes públiques, el primer únicament per a dones.