iniciativa municipal

Anne Hidalgo obre l'Ajuntament de París als sensesostre

L'alcaldessa vol utilitzar edificis buits i locals municipals per allotjar gent sense llar a l'hivern

zentauroepp26616373 madrid 11 07 2014    el rey felipe vi ha recibido a la alcal181015190851

zentauroepp26616373 madrid 11 07 2014 el rey felipe vi ha recibido a la alcal181015190851

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

París viu una tardor particularment calorós, però abans que les temperatures es desplomin l’alcaldessa de la capital, la socialista d’origen gaditàAnne Hidalgo, dona la veu d’alarma perquè els més de tres mil sensesostre que vaguen pels carrers de la capital francesa trobin empara en el moment més dur de l’hivern.  

“Sé que per als parisencs és dur creuar-se tots els dies amb persones que són al carrer, i que tenen la sensació de no poder fer res per ells”, diu Hidalgo en una entrevista a ‘Le Journal de Dimanche’, en què anuncia unainiciativa sorprenentper pal·liar la falta de places d’allotjament que any rere any estan denunciant les associacions.

A finals de novembre, el saló dels Prebosts i el de les Tapisseries, situats a la planta baixa de l’enorme palau al costat del Sena que acull les institucions municipals des del segle XIV, es condicionaran per acollir unes cinquanta dones sense llar, una xifra que podrà arribar al centenar en situacions de fred intens.

Els 750 metres quadrats que ocupen aquests salons es convertiran en unazona d’acollidadurant el dia –en què se serviran àpats i s’oferirà atenció sanitària– i en una zona de descans durant la nit, amb llits i banys.

Com que nou de cada deu dones confessen haver sigut víctimes de violència, Hidalgo pretén que aquest refugi ubicat al cor de París sigui un lloc “càlid” en el qual s’atengui “amb delicadesa” dones que viuen “en unes condicions d’angoixa increïbles”.

Tot i que l’allotjament de les persones sense llar és una competència estatal, l’alcaldessa es compromet a involucrar-s’hi per crear la meitat dels3.000 albergsd’urgència que necessiten a París d’aquí a finals d’any. En els últims vuit mesos s’han obert en locals municipals més de 800 places i molts alcaldes de districte, tant d’esquerres com de dretes, han acceptat habilitar espais per als sensesostre en els seus respectius consistoris.

Crida a empreses

Hidalgo ha enviat un “crit d’alerta” perquè tothom posi fil a l’agulla i ha convidat les empreses que tinguin locals desocupats que els posin a disposició de les persones sense llar. Fins i tot elsantics tribunalsde primera instància –que s’han mudat al nou palau de Justícia del barri de Batignolles– obriran les portes a les persones que ho necessitin.

Notícies relacionades

L’alcaldessa ha sol·licitat que l’antic hospital deVal de Grâce, propietat de l’Estat, s’obri als sensesostre mentre s’espera l’inici de les obres de rehabilitació, com ha fet el mateix consistori amb antigues casernes en desús.

A més, aquest hivern es posarà en marxa un nou dispositiu per atendre els sensesostre que no volen abandonar el carrer. Consistirà en una mena de refugis mòbils habilitats en antics quioscos o en recolzades protegides que gestionaran les associacions i funcionaran durant un temps limitat. Les associacions reclamen sistemàticament una veritable política d’acollida perquè hi ha tanta gent que dorm al carrer com allotjaments buits.