Malgrat l'advertència dels metges

La Policia de Nova York obliga una dona a donar a llum emmanillada i amb els turmells encadenats

La víctima ha presentat una demanda contra el departament per violar els seus drets civils

new york police department car

new york police department car

2
Es llegeix en minuts
Efe

Una dona que estava en custòdia de la policia a Nova York i que va ser emmanillada mentre donava a llum va presentar una demanda contra aquest departament per violar els seus drets civils, a més d’exigir canvis en aquesta política per evitar que torni a ocórrer.

La dona, que ha demanat no ser identificada per haver sigut una experiència humiliant i que l’ha traumatitzat fins al punt de no haver pogut explicar-ho a la seva família, ha sigut identificada només com Jane Doe a efectes de la demanda, que va presentar aquest dijous a la cort federal per al sud de Nova York, assenyala el diari ‘The New York Times’.

La dona, llavors de 27 anys, feia 40 setmanes que estava en gestació quan es va posar de part mentre estava retinguda en una cel·la en una caserna de policia al districte del Bronx, el febrer passat.

La policia la va portar a un hospital pròxim però la va emmanillar de mans a la llitera i li va encadenar els turmells, malgrat les advertències dels metges que aquesta acció és il·legal a Nova York i afectava la tasca de part.

Els oficials van al·legar que només complien les directrius de la Guia de Patrulles del Departament de Policia, cosa que el metge va reportar al seu informe sobre el part, assenyala a més el Times.

No va ser fins després d’una intensa hora de part que els policies van accedir a treure les manilles d’una mà i els peus, però la dona va tenir la seva filla amb una mà emmanillada al llit, assenyala la demanda, d’acord amb el Times.

En la demanda, que inclou diversos policies i el Departament, es reclama compensació, la quantitat de la qual no s’especifica, per violació dels seus drets civils i demana canvis en aquesta agència municipal perquè els agents mai tornin a encadenar cap altra dona embarassada sota la seva custòdia.

El document legal recorda que s’ha violat una llei de l’estat del 2015 que prohibeix es restringeixi a una d’embarassada o que estigui donant a llum i durant les vuit setmanes de recuperació postpart. Aquesta llei és del 2009 però va ser ampliada el 2015.

Preocupació

Nova York és un de 26 estats que té aquesta prohibició i n’hi ha altres que han anat més lluny per prohibir qualsevol tipus de restricció a una embarassada, destaca a més el diari. En 24 estats no hi ha cap tipus de prohibició.

Notícies relacionades

El regidor Ydanis Rodríguez va expressar la seva preocupació per l’ocorregut, va demanar que es faci una investigació i que de ser cert, els responsables haurien d’enfrontar les conseqüències de les seves accions.

Rodríguez va indicar a més que va demanar al regidor Donovan Richards, president del Comitè de Seguretat Pública, que faci una audiència pública sobre això i va afirmar que emmanillar una dona durant el part és “cruel, i una pràctica degradant que planteja seriosos riscos de salut”.