Salut

Un jove de Barcelona, primer cas de dengue autòcton a Catalunya

L'afectat va ser diagnosticat el 9 de novembre i evoluciona favorablement

Aquesta malaltia es transmet per la picada de mosquits tigre infectats

zentauroepp40656221 mosquito tigre171023184407

zentauroepp40656221 mosquito tigre171023184407 / Picasa

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez / Agencias

S’ha detectat elprimer cas de denguea Catalunya, segons ha informat aquest divendres la Conselleria de Salut de la Generalitat. El primer pacient és un home jove que viu al nord de la comarca del Barcelonès.Evoluciona favorablement i va ser diagnosticat el 9 de novembre, després de patir un quadre "brusc" de mal de cap, malestar general, febre elevada i una erupció a la cara quees va estendre pel cos, el tòrax i les extremitats.

En roda de premsa, el secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha explicat que, tot i que Catalunya ha registrat molts casos de dengue, sempre havien sigut pacients encomanats durant un viatge a una zona tropical endèmica, i aquest és el primer cas de contagi després de la picada d’un mosquit tigre a Catalunya. La subdirectora general de Vigilància de Salut Pública, Mireia Jané, ha dit que era "possible i esperable" que Catalunya visqués un cas autòcton després que a Espanya ja se n’hagin registrat cinc des de principis d’any, a Múrcia i a Cadis.

En perfecte estat de salut 

"No veiem motius per a l’alarma", ha remarcat Guix, que ha parlat de l’existència d’un risc moderat d’infecció en èpoques de temperatures altes, i de risc baix durant els períodes hivernals. "Motiu de preocupació, sí, motiu d’alerta, sí; motiu d’alarma, no", ha insistit el secretari, que ha admès que existeix el vector que fa possible la transmissió i que és el mosquit tigre, l’'Aedes albopictus'. Segons Guix, el pacient infectat a Catalunya va iniciar els primers símptomes a mitjans d’octubre i ara es troba en perfecte estat de salut, havent quedat immunitzat d’una altra possible infecció respecte al serotip afectat (existeixen quatre tipus).

Els responsables de Salut han insistit que el 80% dels casos de dengue que es registren són asimptomàtics, i que és "altament poc probable" registrar un quadre hemorràgic per dengue, ja que suposa acumular dues picades per diferents serotips. "Tenim un sistema de vigilància epidemiològica i entomològica molt potent que ens situa en unes circumstàncies molt favorables", ha ressaltat el secretari de Salut Pública.

Com explica a EL PERIÓDICO Antoni Trilla, investigador i epidemiòleg de l’Hospital Clínic i referent en malalties contagioses, aquests casos de dengue, que es produeixen també en altres països, es deu al fet que la població viatja molt. "Solem atendre viatgers amb dengue importat. Si un viatger que porta el dengue d’un altre país, una vegada que ja és a Catalunya és picat per un mosquit tigre durant els cinc primers dies, el mosquit es pot emportar una quantitat del virus i pot encomanar una altra persona que potser no ha viatjat. És el que anomenem el dengue autòcton i el que ha passat ara", explica Trilla, que crida a la calma.

Segons Trilla, ni a Catalunya ni a Espanya hi ha "afortunadament" tants viatgers ni mosquits infectats, per això el nombre de casos de dengue autòctons és baix. "No hi ha una epidèmia de grans dimensions, sinó casos anecdòtics", diu l’epidemiòleg, que considera "altament improbable" que hi arribi a haver una epidèmia. També recorda queentre el 90% i el 95% dels casos el dengue no és mortal, i sol produir febre, erupcions cutànies i dolors articulars, que solen curar-se sols. "Als països on el dengue és endèmic, com el Brasil i les Filipines, sí que es donen casos de dengue mortal en nens d’entre 12 i 14 anys. Un viatger no té aquestes condicions", conclou.

52 persones infectades

Des de principis d’any, el sistema sanitari català, que compta amb un protocol per a la vigilància i el control de les arbovirosis transmeses per mosquits, ha atès 52 persones infectades per aquest virus en països tropicals, ha referit Jané. Després de confirmar el dengue, es van practicar 30 inspeccions i es van prendre 16 mostres de mosquits propers a l’entorn del pacient infectat, tenint en compte que aquests insectes circulen per un perímetre no més llunyà dels 400 metres, i tots van donar resultats negatius.

Notícies relacionades

Preguntada per com es va infectar el mosquit que va picar el pacient del barceloní, la subdirectora general de Seguretat Alimentària i Protecció de la Salut, Carme Chacón, ha explicat que l’insecte va agafar el virus després de picar una persona que patia dengue, amb la possibilitat de transmetre’l a les seves larves.

Per aquesta raó, Chacón ha fet una crida a la població per evitar i contenir l’expansió del mosquit tigre, vector del dengue i altres malalties com el zika i el chikungunya, evitant deixar plats sota dels testos o cubicles buits on es pugui acumular aigua, tan favorable per a la seva cria i expansió.