Detectat a les Canàries el mosquit transmissor de la febre groga i el dengue

És la primera vegada en les últimes dècades que es descobreixen exemplars d''Aedes aegypti' a Espanya

Les autoritats recorden que la presència de l'insecte no significa que hi hagi transmissió de malalties

zentauroepp41303144 mosquito171213182618

zentauroepp41303144 mosquito171213182618

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Conselleria de Sanitat del Govern canari ha informat aquest matí de la "detecció puntual" a Fuerteventura d'exemplars del mosquit 'Aedes aegypti', l'insecte vector del virus del dengue, la febre groga i el Zika. Es tracta de la primera vegada en les últimes dècades que es detecta a Espanya aquest tipus de mosquit originari de l'Àfrica i actualment present també en zones tropicals i subtropicals de l'Àsia, Amèrica i Oceania.

L'Executiu canari ha precisat en un comunicat que "la simple presència del mosquit no suposa que s'estigui produint transmissió de malalties com el dengue, el Zika, la febre groga o el chikungunya, ja que aquestes afeccions no són presents a les Canàries, tret de casos esporàdics importats".

La detecció de la presència del mosquit invasor s'ha fet en una urbanització de Puerto del Rosario, la capital de l'illa, i amb la finalitat de delimitar l'àrea afectada (un perímetre d'uns 500 metres quadrats) s'estan fent enquestes als residents i inspeccions per localitzar els possibles punts de cria i així poder col·locar-hi trampes. Tot això aportarà la informació "necessària i imprescindible per a l'erradicació del mosquit", afegeix la nota.

A les Canàries es vigila des del 2011 la possible aparició de mosquits invasors a través del Sistema de Vigilància Entomològica de les Canàries, que coordina la Direcció General de Salut Pública en col·laboració amb l'Institut Universitari de Malalties Tropicals i de Salut Pública de la Universitat de La Laguna.

Més petits que el mosquit comú

Tant el mosquit de la febre groga com el mosquit tigre, tots dos del gènere 'Aedes', són negres amb ratlles i més petits que el mosquit comú. Solen aparèixer en ambients urbans i s'han adaptat a reproduir-se en petits punts d'aigua generats per l'home.

Acostumen a picar durant el dia, i no a la nit, i la picada genera una forta reacció inflamatòria que va acompanyada d'una gran coïssor. Es mouen àgilment a prop de terra i no se sent cap brunzit.

Notícies relacionades

Les femelles del mosquit són les que piquen, ja que necessiten alimentar-se de sang per reproduir-se. També necessiten aigua (punts de cria) per completar el seu desenvolupament. A l'aigua hi dipositen els ous, dels quals emergiran les larves que després es transformaran en pupes (totes dues aquàtiques) i que finalment es convertiran en mosquits.

Els mosquits que piquen a l'ésser humà necessiten estar criant molt a prop. Per això la mesura més efectiva per fer-hi front és vigilar o eliminar-ne els punts de cria.