CANVI HORARI

Els 28 admeten que el final del canvi d'hora no serà possible el 2019

La presidència austríaca de la UE espera aconseguir un acord polític al desembre i els ministres de Transport aposten pel 2021 com a alternativa

La Comissió Europea admet que sigui quina sigui la decisió necessiten «una situació harmonitzada a tota la UE»

relojes

relojes

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez / Bruselas

Acabar amb el canvi d’hora l’any 2019, tal com va proposar el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, el setembre passat, no serà possible. És la conclusió a la qual han arribat els ministres de Transport de la Unió Europea durant el debat celebrat aquest dilluns a Graz (Àustria). Una “gran majoria” d’estats membres, segons ha explicat el ministre de Transport austríac i president de torn del Consell, Norbert Hofer, estan d’acord amb l’abolició del que defineix com una “relíquia dels anys 70” però reclamen més temps per portar-la a bon port. La seva aposta:l’any 2021.

“Durant [la discussió en] el plenari hi ha hagut una majoria de països a favor d’eliminar el canvi d’hora. Crec que hi ha hagut tres països escèptics –el Regne Unit, Polònia i Suècia– i un bon nombre que han expressat la seva preocupació per la possibilitat que emergeixi un mosaic (de diferents horaris) que ningú vol veure, així que proposem agafar-nos més temps”, ha dit Hofer, que ha confirmatl’aposta de la presidència austríaca per dissenyar una solució amb l’any 2021 com a horitzó.

La seva proposta de compromís inclou dues idees noves més per provar de desbloquejar aquest expedient com abans millor. La primera, que la Comissió Europea nomeni un coordinador per provar de dissenyar amb els Estats membres un enfocament harmonitzat que eviti la fragmentació una vegada els països decideixin si es queden amb l’horari d’hivern o d’estiu, les dues possibilitats recollides en el seu pla. La segona, la inclusió en la directiva d’una clàusula de salvaguarda, “una espècie de xarxa de seguretat” segons Hofer, que s’activaria en cas que el resultat de la negociació fos una desastre amb vista a la introducció de mesures específiques.

La presidència austríaca de la UE confia que les tres propostes –la data del 2021, el coordinador i la clàusula– discutides en l’àmbit polític per primera vegada aquest dilluns seran suficients per impulsar el consens i aconseguir un acord polític al desembre. És la data per la qual continua apostant també la comissària europea de Transports, Violeta Bulc, que aquest dilluns ha admès públicament que els estats membres necessitaran més temps per implantar-la. “No hi ha dubte que estem disposats a donar aquest temps als països membres”, ha assegurat Bulc, que ha convidat els governs “a utilitzar el temps que hi ha des d’ara fins al final de la presidència austríaca per resoldre qualsevol conflicte potencial i al desembre aconseguir un acord general”.

Solució harmonitzada

Notícies relacionades

I és que són moltes les capitals que han expressat els seus dubtes tant per l’“accelerat” calendari proposat per Brussel·les per implantar l’abolició –l’any 2019– com per la falta de posicionament intern sobre la preferència d’instal·lar-se en l’hora d’hivern o d’estiu. “No és realista, no”, han conclòs els representants de Xipre o de Dinamarca a la seva arribada a la reunió. “Necessitem més temps per discutir-ho i que els actors expressin les seves opinions. També necessitem un estudi d’impacte de la Comissió”, ha defensat la ministra xipriota de Transports, Vassiliki Anastassiadou. “Necessitem un debat públic més profund. A Dinamarca encara no l’hem tingut, així que necessitem més temps per aconseguir una posició danesa”, ha afegit el seu col·lega danès, Ole Birk Olesen.  

No només els estats membres han expressat les seves preocupacions per la fragmentació del mapa horari. Alguns sectors com el de l’aviaciótambé han alertat de l’impacte de l’abolició. “És important per al mercat únic que tinguem una solució harmonitzada”, insisteix Hofer. Actualment, hi ha tres fusos horaris diferents a la Unió Europea i continuarà sent competència dels governs decidir a quina zona horària es queden. Irlanda, el Regne Unit i Portugal comparteixen l’hora d’Europa occidental, el gruix dels estats membres tenen el seu horari adscrit al de l’Europa central, mentre que Bulgària, Xipre, Grècia, Finlàndia, Romania i les tres repúbliques bàltiques se situen en l’horari de l’Europa oriental. Segons el parer de Bulc, aquest marc podria servir per aconseguir una solució harmonitzada. “El nostre objectiu està molt clar. Fem el que fem necessitem mantenir una situació harmonitzada a tota la UE”, ha insistit.