Crida a la solidaritat

L'Unicef demana ajuda: uns 7.000 nounats moren cada dia

L'organització treu la campanya #UnNombreUnaVida per la supervivència dels nadons de menys d'un mes

zentauroepp44439623 unicef   happiness mbewe  18 yrs  and her baby davis christo180725142639

zentauroepp44439623 unicef happiness mbewe 18 yrs and her baby davis christo180725142639 / A UNICEF UN063423 SCHERMBRUCKER

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Prop de 7.000 nounats moren cada dia a tot el món, molts d’ells sense haver arribat a tenir un nom, perquè els pares pensen que serà més fàcil oblidar d’aquesta manera la seva mort si no sobreviuen durant el seu primer mes de vida, segons el Fons de Nacions Unides per a la Infantesa (Unicef).

"El primer mes de vida és el més crucial per a la supervivència infantil, però cada any 2,5 milions de nadons moren abans de complir-lo", ha explicat en un comunicat l’agència de Nacions Unides, que ha posat èmfasi en la necessitat d’adoptar "mesures urgents" per evitar que morin prop de 28 milions de nounats "d’aquí al 2030", "la majoria d’ells a causa de naixements prematurs, complicacions durant el part o infeccions com ara sèpsia, pneumònia o meningitis".

L’Unicef ha subratllat que el 80% d’aquests nounats en risc –5.600 nadons cada dia– es poden salvar gràcies a "solucions senzilles i de baix cost" com "una vacuna, una mosquitera, una manta tèrmica o un antibiòtic".

Per això, l’Unicef Comitè Espanyol ha engegat la iniciativa #UnNombreUnaVida, una campanya per a la supervivència dels nounats que té per objectiu que tots els nadons tinguin un nom i una vida per viure i disfrutar.

Atenció mèdica assequible

"Per aconseguir-ho es necessiten més recursos que permetin implementar les mesures necessàries. Per exemple, amb tan sols 1 euro es poden vacunar dos nens contra la pòlio, una malaltia que pot ser mortal entre els més petits; amb 2 euros es poden vacunar quatre mares contra el tètanus i així evitar la transmissió al nadó (els nounats encomanats tenen una probabilitat de morir del 80%); i amb 5 euros es poden subministrar 25 pastilles de sabó, que garanteixen una higiene mínima durant el part", ha explicat l’agència de Nacions Unides.

El director executiu de l’Unicef Comitè Espanyol, Javier Martos, ha recordat que, "durant tot aquest any", l’agència de l’ONU "ha estat demanant als líders mundials que les mares i els seus nounats rebin una atenció mèdica assequible i de qualitat siguin on siguin".

"Ara fem un pas més i animem tota la societat perquè s’uneixi a nosaltres i ens ajudi a aconseguir que tots els nadons, neixin on neixin, tinguin un nom i una llarga vida. Sabem que s’abocaran a aquesta causa", ha assenyalat.

L’Unicef ha explicat que el lloc de naixement "continua determinant les possibilitats de sobreviure". L’Àfrica subsahariana i el sud d’Àsia tenen les taxes de mortalitat neonatal més altes del món, amb 27 i 26 morts per cada 1.000 nascuts vius, respectivament, i els nadons que neixen allà tenen nou vegades més probabilitats de morir que els que neixen en països de renda alta.

Suport in situ

Aquesta mitjana ascendeix fins a 50 possibilitats més de morir si es compara el país amb la taxa de mortalitat neonatal més alta, el Pakistan (on mor un de cada 23 nadons nascuts vius), amb el Japó, on mor un de cada 1.100. A Espanya, la taxa de mortalitat neonatal és de dos nens per cada 1.000 nascuts vius.

En el marc de la campanya #RetoUnNombreUnaVida, l’organització ha enviat ala pediatra i escriptora Lucía Galán Bertrand i a la nutricionista i doctora en Farmàcia Marián García a Níger, el país més pobre del món i amb 11,7 milions de nens afrontant una vida complicada amb problemes com la desnutrició.

Notícies relacionades

Des de Níger, Lucía Galán i Marían García impulsaran la campanya #RetoUnNombreUnaVida, per animar els seus seguidors i qualsevol que vulgui sumar-se a comprar 7.000 equips'Un nombre una vida' de subministraments de Regal Blau de l’Unicef. L’equip conté una dosi de la vacuna contra la tuberculosi per al nadó, cinc dosis de vacuna contra el tètanus (tres per al nadó i dos per a la mare), una mosquitera per protegir el nadó contra la malària i sabó i guants perquè el part es desenvolupi en unes condicions higièniques mínimes.

Amb cada un d’aquests equips es protegeixen els nadons i les seves mares i es contribueix la seva supervivència durant els seus primers 28 dies de vida.

Temes:

Nens Unicef