Comerç de subsistència

La Guàrdia Civil impedeix una allau de portadores a la frontera de Ceuta

Antiavalots del cos policial van contenir unes 300 persones durant tres hores al límit amb el Marroc

antidisturbiosporteadorasfronteraceuta

antidisturbiosporteadorasfronteraceuta

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Agents dels Grups de Reserva i Seguretat (GRS) de la Guàrdia Civil s’han desplegat i han intervingut durant les primeres hores de la nit d’aquest dilluns per evitar la formació d’allaus de centenars de dones marroquines carregades amb tota mena de productes adquirits a Ceuta que intentaven, organitzant tumults, tornar amb aquests paquets al país veí a través de la frontera ordinària del Tarajal, per la qual està vetat el tràfic de mercaderies tret d’en règim de viatgers.

Fonts de la Comandància local de la Guàrdia Civil han explicat que els efectius antiavalots han contingut unes 300 persones als talussos que hi ha als voltants de la carretera nacional 352 des de les 19 fins a passades les 22 hores, quan les aglomeracions s’han dissolt.

Les autoritats marroquines i les espanyoles pretenen que el comerç transfronterer es canalitzi pel'Tarajal II', el pas per als vianants obert el febrer de l’any passat exclusivament per altrànsit a peu de les persones que sobreviuen recollint mercaderies a Ceuta, que posteriorment porten al Marroc, des d’aquest estiu obligatòriament en petits carros, els dilluns i dimecres, les dones, i els dimarts i dijous, els homes.

Cada dia accedeixen a la ciutat autònoma en el marc d’aquesta economia de subsistència al voltant de 2.000 ciutadans del regne alauita.

No obstant, cada dia centenars de marroquins no aconsegueixen o eludeixen travessar el 'Tarajal II', on, en ocasions, denuncien ser víctimes de confiscacions massives de mercaderies o altres extorsions, i es concentren als voltants de la frontera ordinària. Per això la Delegació del Govern només consent la sortida amb un màxim de dues bosses de mida petita i no de productes tèxtils.

Notícies relacionades

Des de fa mesos, quan l’aglomeració de persones és suficient, els portadors s’abalancen sobre la frontera pels carrils de la carretera per vèncer la resistència dels controls policials.

La Delegació del Govern va ordenar la setmana passada el tancament d’una de les portes dels polígons comercials annexos, on s’ubiquen al voltant de 300 naus en què els portadors recullen els seus farcells, i els empresaris van respondre prescindint de la seguretat privada que les autoritats van exigir perquè poguessin mantenir l’activitat després de la retirada de les unitats antiavalots de la Policia Nacional del seu interior. El “comerç atípic" va estar tancat durant una setmana i aquest dilluns es va reprendre amb la reproducció dels incidents habituals.