A CEUTA

Abandonats dos germans malalts de 14 i 16 anys, un en cadira de rodes

Els menors, d'origen marroquí, han sigut trobats per la Policia Local al centre de la ciutat autònoma

rjulve25304287 the border fence which separates morocco and spain s north a181019114152

rjulve25304287 the border fence which separates morocco and spain s north a181019114152 / JUAN MEDINA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Àrea de Menors del Govern de Ceuta ha acollit dos nens de 14 i 16 anys amb una malaltia genètica, el més petit en cadira de rodes, que han sigut localitzats per la Policia Local quan estaven desemparats als carrers del centre de la ciutat autònoma. Segons el testimoni dels menors, un familiar els va introduir en territori espanyol a través de la frontera del Tarajal. Tots dos vivien a la veïna localitat de M’Diq, que pertany a la regió marroquina de Tànger-Tetuan-Alhucemas.

Fonts del’Administració  autonòmica han explicat que els dos nens pateixen un tipusd’anèmia  hereditària de la sang, segons la documentació mèdica marroquina que portaven a sobre.

Acollits en un centre per a menors

Després de passar perl’Hospital Universitari de Ceuta, els responsables de Menors de la ciutat autònoma han acollit els dos nois al Centre Mediterráneo, reservat en principi per a menors estrangers no acompanyats (MENA) de sexe femení i els nens estrangers més petits.

El Centre La Esperanza, al qual teòricament haurien d’haver-se incorporat els menors, registra actualment una "sobreocupació sense precedents", amb 300 d’acollits per a una capacitat màxima operativa fixada en 150 places, un context que s’ha considerat "inadequat" per al perfil dels dos nens abandonats.

L’Executiu ceutí, desbordat

El Govern de Ceuta, que presideix Juan Vivas (PP), es confessa "desbordat" per la pressió migratòria de menors, sobretot marroquins, que suporta tant per la "permeabilitat" de la frontera com per la "impossibilitat" de reagrupar aquests nens amb les seves famílies al país veí o d’enviar-los a altres autonomies.

Notícies relacionades

La ciutat autònoma rebrà 1,1 milions d’euros dels40  que el Govern central repartirà entre les comunitats i ciutats autònomes que suporten amb més intensitat el fenomen d’arribada de menes. Aquests diners serviran per instal·lar mòduls prefabricats al costat del Centre La Esperanza per atendre fins a 60 de menors i per treure a concurs un sistema d’acollida per a mig centenar de joves estrangers de qui es faci càrrec una empresa o oenagé per uns 70 euros per persona i dia.

A més, l’Executiu regional ha encarregat informes tècnics i jurídics sobre la possibilitat de "tornar" a l’Estat les competències sobre els menes assumides el 1999, i estudia amb Melilla l’elaboració d’"un pla de contingència amb què respondre a les situacions en què la pressió suportada impliqui que la capacitat d’acollida sigui desbordada, plantejament que inclou la designació d’un responsable estatal que coordini i executi la resposta necessària".

Temes:

Ceuta