Entra en vigor la nova llei

El sexe sense consentiment ja és violació a Suècia

Abans només es considerava com a tal l'acte sexual acompanyat per violència o amenaça

zentauroepp42417458 files  this file photo taken on november 12  2017 shows  wom180307112703

zentauroepp42417458 files this file photo taken on november 12 2017 shows wom180307112703 / MARK RALSTON

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La nova llei sobre el consentiment sexual, que considera com a violació qualsevol acte sexual sense acord explícit, fins i tot en absència d’amenaça o violència, va entrar en vigor aquest diumenge, 1 de juliol, a Suècia, després de l’aprovació amb el suport de tots els partits el 23 de maig passat. Suècia s’uneix així a altres països europeus amb legislacions similars en aquest apartat, com la Gran Bretanya, Bèlgica, Islàndia i Alemanya.

La nova norma descarta el requisit de violència, amenaces o aprofitament de la indefensió, perquè un acte sigui considerat violació.

A partir d’ara, el consentiment no haurà de ser necessàriament verbal, sinó que també es pot produir a través de gestos o "d’alguna altra manera", segons la llei, que assenyala que, en cas de dubte, l’autor dels fets haurà de provar que la participació va ser voluntària.

Noves condemnes

La condemna mínima per a violació greu i violació greu contra menors de 15 passa de quatre a cinc anys, segons la reforma legal. "S’ha acabat amb el punt de vista de ‘pobrets, els homes’ i que és tan difícil fer-hi alguna cosa", va afirmar en el debat parlamentari previ la diputada socialista Linda Snekker.

Una altra parlamentària, la liberal Maria Arnholm, va considerar el canvi legal "un pas més" per aconseguir l’objectiu del respecte total a la sexualitat de cada persona.

Amnistia Internacional (AI) va assenyalar en un comunicat que l’aprovació de la nova llei suposa "una enorme victòria" per als drets de les activistes sueques.

Notícies relacionades

"Hauria de ser obvi. El sexe ha de ser voluntari. Si no ho és, llavors és il·legal. Si no n’estàs segur, absten-te’n", va dir llavors el primer ministre suec, el socialdemòcrata Stefan Löfven.

La moció va ser presentada en ple auge de la campanya de denúncies d’abusos #Metoo (Jo també), sorgida arran de les primeres acusacions contra el productor de Hollywood Harvey Weinstein i que a Suècia ha tingut especial rellevància. Milers d’actrius, músiques o advocades sueques van firmar manifestos contra l’assetjament, una campanya que ha afectat fins i tot l’Acadèmia Sueca, la institució que cada any atorga el Nobel de literatura.