CANVI DE TENDÈNCIA

La recessió econòmica causa un canvi de tendència en l'obesitat dels espanyols

Astúries i Galícia avancen per primera vegada en anys les Canàries i Andalusia en els índexs d'obesitat a Espanya

L'estudi també ha destacat que les Balears, Catalunya, País Basc, Navarra i Cantàbria són les que millors dades presenten quant a aquesta malaltia

zentauroepp29317647 obesidad180109201249

zentauroepp29317647 obesidad180109201249

2
Es llegeix en minuts

Cada vegada estem més grassos. Així ha quedat reflectit en l’estudi «Epidemiologia de l’obesitat a Espanya» presentat pel professor de la Universitat de Navarra Javier Aranceta Bartrina en què s’ha identificat que l’obesitat ha augmentat un 4% a Espanya en els últims 13 anys. 

El 2005, quan es va publicar l’últim informe, prop del 16% dels espanyols tenia obesitat (és a dir, tenia un índex de massa corporal superior a 30), una xifra que en aquests moments ronda el 20% i que segons l’estudi està directament relacionat amb el repunt de l’atur i l’empobriment provocats per la recessió. Més enllà dels problemes de salut que provoca als qui la pateixen, l’obesitat també perjudica les arques de l’Estat, que dediquen anualment un 2% del pressupost total a intentar erradicar-la.  

Malgrat l’augment en general de la taxa, no tot són males notícies el que ha destacat aquest informe, i és que les Canàries han reduït la taxa d’obesitat per primera vegada en 30 anys. La tendència a patir aquesta malaltia, que estava molt arrelada en les comunitats del sud del país, s’ha vist revertida i ha deixat pas a un relleu als primers llocs de la llista. Astúries i Galícia són ara les comunitats amb més taxa de la ja considerada una de les epidèmies més esteses a Espanya. 

CANVI D’HÀBITS

Entre altres factors, Aranceta Bartrina ha assegurat que, en part, aquest fet es produeix a causa de diversos canvis en els hàbits socials en el cas dels meridionals i en els efectes de la recessió en el panorama dels del nord. Menys feina també implica menys activitat física i, sobretot, menys recursos disponibles. I en aquest caldo de cultiu de sedentarisme i ingressos familiars escassos, sol guanyar "el menjar escombraria", més barat que els productes frescos de temporada propis de la cuina tradicional, apunta.

En aquest nou top 10 de l’obesitat a Espanya, completament diferent del que hi havia el 2005, Astúries lidera el rànquing amb un 25,5% de la població, Galícia ocupa el segon lloc amb el 25%, Múrcia el tercer amb un 24% i Andalusia el quart, amb un 24%.

Notícies relacionades

Per primera vegada en molts anys, Canàries, l’habitual número u, ha descendit a la cinquena posició amb un 20% de població obesa, un descens sobretot a causa de la millora de les dades de la població femenina, que ha reduït en entre quatre i cinc punts les taxes d’obesitat.

D’altra banda, i en sentit positiu, l’estudi també ha destacat que les Balears, Catalunya, País Basc, Navarra i Cantàbria són els que millors dades presenten quant a aquesta malaltia, en què les illes són les que tenen la taxa d’obesitat més baixa del panorama espanyol. 

Temes:

Obesitat