FOOD WASTE HACKATHON

Marató d'idees perquè cada català deixi de llençar 35 quilos de menjar

Administració i entitats es reuneixen dos dies a Sant Cugat per materialitzar projectes contra el malbaratament d'aliments

zentauroepp43633480 diletta180607182906

zentauroepp43633480 diletta180607182906 / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

Una aplicació de mòbil que serveixi per saber quins aliments de la nevera caducaran i què es pot cuinar, botigues amb aliments de caducitat pròxima però més barats i un recipient de disseny per emportar-se a casa el menjar que sobra en un restaurant són només tres de les idees que es debatran i es duran a terme en el primer Food Waste Hackathon (una espècie de marató d’idees sobre el malbaratament alimentari) que se celebrararà el divendres 15 i dissabte 16 de juny a Esade Creapolis, a Sant Cugat del Vallès.

Elhackathon, nom de les reunions maratonianes de programadors informàtics per compartir coneixements, es durà a terme a l’empara del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (en el qual participen l’Àrea Metropolitana de Barcelona, diversos  ajuntaments i la Diputació) amb l’impuls de Valueloops i Fusion Point, entre altres entitats i experts. L’objectiu és sumar sinergies per intentar reduir les 267.471 tones d’aliments que, segons els organitzadors, cada any es tiren a Catalunya. O, dit d’una altra manera, els 35 quilos anuals que cada català rebutja, la qual cosa suposa la quantitat d’aliments que una persona necessita consumir durant 25 dies.

Dilleta Parente, experta en nutrició i sostenibilitat i fundadora de Valueloops, impulsora del Food Waste Hackathon, assegura que l’objectiu de la trobada és "aprofitar les sinergies de tots els sectors de la cadena alimentària que a través de la creativitat i la innovació buscaran solucions al malbaratament alimentari". Els experts, alguns dels quals hi participaran via Skipe per fer la cimera mes sostenible (en evitar-se el cost ecològic dels desplaçaments), a més, es comprometran a materialitzar els quatre projectes que s’analitzaran.

Diverses oenagés

El primer dels projectes es denomina Debonprofit, un nou concepte d’establiment per donar sortida als aliments que s’haurien llençat. La idea d’aquestes botigues contra el malbaratament alimentari serà presentada per Càritas, Nutrició sense Fronteres, Banc de Recursos, Rezero i la Fundació Formació i Treball. En la reunió de Sant Cugat s’hi afegiran Plataforma Aprofitem els Aliments i l’associació Espigoladors.

Notícies relacionades

Els experts, mig centenar de persones, també abordaran la creació de la nova aplicació per a mòbils Wiyk per aprofitar els aliments que entren en un domicili. "Es tracta que l’app no només t’avisi de quins aliments caducaran, sinó també que faciliti receptes per saber què es pot preparar amb aquests aliments", explica Parente.

Una altra novetat és un envàs ecològic, o ecotupper, perquè els clients d’un restaurant es puguin emportar a casa el que ha sobrat, el que col·loquialment es coneix com a doogiebag (bossa per al gos, en anglès). “Es tracta de crear un disseny atractiu que afavoreixi la seva reutilització i que la gent fins i tot se’l vulgui emportar a la feina per portar el seu menjar diari”, afegeix la responsable de l’esdeveniment de Sant Cugat.

Festa del menjar reciclat al costat del Disseny Hub

<span style="font-size: 1.6rem; line-height: 2.6rem;">El disseny i la gastronomia es poden unir per col·laborar amb l’aprofitament alimentari. Aquesta és l’essència de </span><em style="font-size: 1.6rem; line-height: 2.6rem;">Tastadisseny, el festival de gastronomia i disseny</em><span style="font-size: 1.6rem; line-height: 2.6rem;"> que se celebra diumenge 10 de juny als jardins Elisava, al costat de la plaça de les Glòries, <strong>al costat de Disseny Hub Barcelona</strong>.</span>