POLÈMICA RESOLUCIÓ

#Explicaho, relats en primera persona d'agressions sexuals

32.000 persones s'han tornat a manifestar aquest dissabte a Pamplona contra la sentència de La manada

Les associacions judicials fan pinya amb els seus homòlegs de l'Audiència de Navarra i demanen "respecte"

fsendra43111021 pamplona180428155326

fsendra43111021 pamplona180428155326 / Alvaro Barrientos

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La decisió judicial del cas de La manada ha tingut una gran repercussió a les xarxes socials, especialment a Twitter. Els relats en primera persona s'han fet amb el hashtag #Explicaho, relats en primera persona d'agressions sexuals per canalitzar la frustració col·lectiva, la qual cosa ha convertit en tendència mundial aquesta etiqueta. Centenars de dones de diferents àmbits estan explicant les seves històries.

Mentre les xarxes cremaven, els carrers continuaven exhibint el rebuig popular. A Pamplona, 32.000 persones, segons la policia municipal, s'han manifestat aquest dissabte per mostrar el seu rebuig a la sentència que condemna els cinc membres de La manada a nou anys de presó per abús sexual, i no per violació, a una jove en els Sanfermines del 2016. La marxa ha partit del Palau de Justícia de Navarra, protegit per agents de la Policia Foral, i estava encapçalada per una pancarta del Moviment Feminista Basc amb el lema: "No és abús, és agressió: nosaltres et creiem". Els concentrats han cridat "tranquil·la, germana, aquí hi ha la teva manada" i "no és no, la resta és agressió".

De manera paral·lela, associacions de jutges i fiscals estan fent pinya amb els magistrats de l'Audiència de Navarra que van dictar la sentència. Aquest dissabte, l'Associació de Fiscals s'ha afegit a altres organitzacions judicials i ha assenyalat que tot i que les resolucions judicials "no es comparteixin" i els resultats "no siguin els esperats pels ciutadans", mereixen "tot el respecte", ja que constitueixen un "pilar fonamental" de l'estat de dret i de la democràcia. Lamenta també la "facilitat" amb la qual, en tantes ocasions, es menysprea la tasca dels jutges i fiscals, "es fan judicis paral·lels", “s’estén la temptació de legislar a cop de notícia", "es fan manifestacions mancades de rigor" i "es produeix la intromissió en la tasca jurisdiccional de representants polítics i institucionals". 

El tuit que inicia la campanya

Notícies relacionades

Arran d'un tuit de la periodista Virginia P. Alonso, del diari Público, el fil de missatges s'ha reactivat. Les dones que han patit agressions sexuals consideren imprescindible denunciar públicament moltes de les experiències que no arriben als tribunals. Tot per aconseguir els canvis socials necessaris que evitin sentències judicials com la d'aquesta setmana. La societat es confessa. 

Dones anònimes, però també de l'àmbit públic, entre les quals periodistes, escriptores i polítiques s'han sumat amb les seves històries o comentaris a la iniciativa. També hi ha representants de Podem, com Irene Montero i Teresa Rodríguez, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Tenir por