LA VEU DE QUATRE VÍCTIMES SOBRE LA DECISIÓ JUDICIAL

"Amb la sentència de 'La manada' em vaig sentir violada una altra vegada"

Susana Garrido carrega contra la decisió judicial i critica el masclisme profund d'alguns jutges

B.T.E. diu: "Com puc expressar el que sento... porto tot el dia absent... vivint la meva tortura i la meva condemna".

zentauroepp43103929 susana garrido180427211010

zentauroepp43103929 susana garrido180427211010

3
Es llegeix en minuts
Teresa Pérez
Teresa Pérez

Periodista

ver +

"Dijous  em vaig sentir violada una altra vegada". Aquest va ser el sentiment que dijous va recórrer el cos i la ment de  Susana Gallard, quan es va conèixer la benèvola sentència contra els cinc membres de  ‘La manada’. Ella és una altra més de les víctimes d'agressions sexuals; a l’ Associació d'Assistència a Dones Agredides Sexualment (AADAS)  n’han atès aquest any 156 nous casos a Catalunya.

Gallard va patir  agressions continuades des dels 12 fins als 19 anys. Parla amb coneixement de causa: "Per un moment, aquesta sentència em va fer tornar al passat i recordar que els jutges no jutgen amb la llei sinó amb el masclisme interioritzat i profund que tenen a dins". I afegeix amb la ràbia que provoca una injustícia: “‘La manada’ no només està a fora, també és a dins del sistema judicial".

El seu clamor és idèntic al que han expressat altres víctimes. La indignació que va recórrer el carrer al conèixer-se la decisió judicial de l’ Audiència de Navarra  va fer niu en cada una de “les supervivents”, com volen denominar-se, i els va fer aflorar de nou records aparcats i també la ràbia de sentir-se desprotegides per la justícia.

N.R. té 41 anys i encara se li trenca la veu quan explica el que li va passar un 26 de gener a la seva feina.  "Quant devia patir la noia de Pamplona amb cinc homes si a mi em va agredir un i no ho he superat", exclama amb un lament solidari. "Jo recordo que arran del que em va passar vaig voler treure'm la vida. Vaig sentir un fàstic profund. Aquell dia vaig agafar un fregall i vaig començar a rascar-me tot el cos fins que me'l vaig deixar en carn viva. La meva àvia -continua   desbrossant uns records dolorosos- va haver de tirar avall la porta del bany perquè jo no volia sortir, continuava rascant-me". 

Tortura

"Com puc expressar el que sento... porto tot el dia absent... vivint la meva tortura i la meva condemna". Amb aquestes paraules àcides i entretallades, va reaccionar dijous B.T.E., tan bon punt va conèixer que els agressors de 'La manada' només havien estat condemnats per abusos sexuals, però no per violació. Ella tenia 14 anys quan un home la va assaltar al portal de casa quan anava a l'escola a les 9 del matí.  "No era ni de nit ni anava borratxa", explica per criticar les acusacions contra la víctima de ‘La manada’.

"Jo vaig dir no i no només amb paraules", explica perquè va cridar i va pegar el seu agressor. "Em va posar una navalla al coll, però no em vaig quedar bloquejada. Em sento molt orgullosa de mi mateixa", explica, i se t’encongeix el cor perquè la sents plorar a l'altre costat del telèfon. Es disculpa, sense motiu, perquè cada notícia "et fa reviure el que va passar", diu. I et dona les gràcies "per ser la meva veu en aquesta denúncia", afegeix. "Vaig lluitar contra ell. La meva mare em va dir que em podia haver matat, però jo preferia estar morta que violada", diu amb ràbia.

Treure les mampares

B. va rebre una pallissa, l'agressor li va esquinçar la roba i li va fer un tall a la cara amb la navalla. Recorda que la justícia no la va ajudar. "El dia del judici jo acabava de fer els 18 anys i el magistrat va manar treure les mampares que m'amagaven de l'agressor i el vaig veure. Llavors sí que em vaig quedar bloquejada", diu.

Notícies relacionades

La por, l'horror i el pànic continuen estant molt presents en tots els relats: "És una tortura tornar a casa sola de nit... però bé, també de dia", diuen. N.R. recorda el moment de terror. "Em vaig fer pipí a sobre i la regla em va venir de cop. Jo era verge", explica.

Comentaris ofensius, mirades...  Alexandra Membrive,  supervivent d'abús sexual infantil, critica que la justícia és a anys llum de la víctima i rebla: "Totalment allunyada de la protecció de la víctima". La que és presidenta de l’ Associació El Mundo de los ASI  es pregunta: "¿Com han pogut aquests jutges de Navarra dictar aquesta sentència després del que va passar amb les manifestacions feministes multitudinàries?". 

Temes:

La Manada