Declara aquest dimecres per l'assassinat del seu nòvio

La narco Tania Varela planejava fingir la seva mort abans de ser detinguda

Els Mossos van trobar a casa seva a Sitges un manuscrit en què avaluava "comprar" un certificat de defunció i crear-se una nova identitat

tania-fugitiva

tania-fugitiva

3
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano

Cansada d’amagar-se, Tania Varela planejava acabar amb la seva condició de fugitiva quan va ser detinguda pels Mossos d’Esquadra. Així ho indiquen desenes de notes manuscrites per la dona durant la seva fuga i que van ser intervingudes pels agents a casa seva, a Sitges. Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, en un d’aquells documents l’advocada, condemnada a set anys per narcotràfic, va escriure les seves idees per regularitzar la seva situació.

Una de les seves possibilitats era fer-se passar per morta per començar una nova vida, encara que tenia els seus dubtes: «Si es compra el certificat de defunció i es crea una nova identitat, això tampoc és segur del tot: perquè les empremtes dactilars són les mateixes», va apuntar en un full de color rosa. Varela va especular així amb el problema amb què s’han trobat altres narcos, com Francisco Javier Martínez San Millán, àlies Franky, que va estar 12 anys fugit i va passar pel quiròfan per canviar-se les empremtes dels dits de les mans per les dels peus amb l’objectiu de  no ser detectat. No li va funcionar.

Com a alternativa per acabar amb la seva llarga fugida, l’advocada va pensar també a sol·licitar un indult i en aquest cas, va escriure, era necessari que conservés la seva verdadera identitat: «¿Això és diferent de l’obtenció de l’indult? Perquè l’indult ¿ho és per a la identitat originària o són dues coses diferents?», s’interroga confusa.

Una filla amb un empresari de Saragossa

Els investigadors creuen que Varela tenia pressa per solucionar la seva situació per millorar la de la seva filla, de quatre anys. La nena, fruit d’una relació amb un empresari saragossà, vivia amb ella. Tot just faltava un any perquè la Tania hagués d’escolaritzar obligatòriament la nena a Catalunya, un tràmit que fins ara havia evitat i pel qual podien acabar detectant-la. «Ja no és la dona que arriscava i ho sacrificava tot per aconseguir el que volia. Ara té una filla i pateix per ella. A la nena li falten fins i tot elements de socialització perquè només es relacionava amb alguns nens al parc. La Tania n’era conscient i volia posar-hi remei», afirmen fonts de la investigació. Les mateixes fonts diuen que la dona «estava en converses amb un advocat per si no tenia més remei que entregar-se».

Els agents que van interrogar Varela es van trobar amb una dona «molt intel·ligent, de mirada viva, però esgotada». Només va intentar mentir al principi. Després, «es va derrotar» i va aportar detalls sobre el seu parador durant aquests gairebé cinc anys de fuga. La que va ser l’espanyola més buscada per Interpol va reconèixer haver estat un temps a Estocolm, on viu una germana seva. També a Itàlia. Allà, segons la seva declaració, va néixer la seva filla. Després, ella i la seva parella van decidir tornar a Espanya. Abans de recalar a Catalunya, va viure també a Saragossa.

"Va ser un mal negoci embolicar-me amb el fill del cap"

Notícies relacionades

Varela va declarar que va fugir el 2013 perquè es va veure «superada per tot» després que la resta dels condemnats en l’operació Roure negociessin «pactes beneficiosos» i la deixessin «sola». La dona va apuntar a la seva «mala sort amb els homes» per justificar els seus problemes amb la justícia: «Va ser mal negoci embolicar-me amb el fill del cap», va explicar en al·lusió a la seva exparella David Pérez Lago (actualment a la presó), fillastre de Laureano Oubiña.

En la seva declaració va recordar un altre dels seus nòvios, Alfonso Díaz Moñux, assassinat a Madrid el 2008: «I després a la meva segona parella el van matar», va apuntar referint-se a l’advocat per la mort del qual declara avui com a testimoni a l’Audiència de Madrid. Tot i considerar-se «una perjudicada» per les seves relacions sentimentals, Varela es va sincerar amb una agent que es va guanyar la seva confiança: «Jo sé fer amb els tios el que jo vull».