L'espès silenci de Tania Varela, l'última detinguda del narcotràfic gallec

L'advocada va estar gairebé cinc anys pròfuga de la justícia abans de caure dilluns passat a Sitges

El seu paper a l'assassinat del també lletrat Alfonso Díaz Moñux, la seva parella, encara és una incògnita

tania-fugitiva

tania-fugitiva

6
Es llegeix en minuts
VANESA LOZANO / MADRID

«És una mossa extremadament intel·ligent. Sap moltes coses sobre els capos més importants i protegeix la seva vida amb el seu silenci». Són paraules d’un advocat que va conèixer Tania Varela en els seus anys daurats, quan era l’advocada i «nòvia del traficant» David Pérez Lago, fillastre de Laureano Oubiña. Feia poc que Varela, detinguda el 26 de març a Sitges després de gairebé cinc anys pròfuga de la justícia, havia deixat la seva feina al Centre d’Informació a la Dona de l’Ajuntament de Cambados, el seu poble natal, per ocupar el seu nou rol al costat de la seva parella.

"Sap moltes coses sobre els 'capos' més importants i protegeix la seva vida amb el seu silenci", diu un advocat

El 2006 tots dos van ser detinguts a l’operació Roure, quan l’organització intentava entrar a Espanya dues tones de cocaïna a través de la costa gallega. Varela, que va acabar sent condemnada a set anys de presó, va negar haver-hi participat davant el jutge. També va afirmar que no saber res sobre 2.000 quilos més de droga que van desaparèixer abans d’arribar a terra i que van ocasionar problemes a Pérez Lago i la seva gent amb els narcos colombians amb qui portaven el negoci.

‘ADVOCAT DEL DIABLE’ / Així va conèixer el seu següent nòvio, el lletrat madrileny Alfonso Díaz Moñux. Batejat com un dels advocats del diable perquè defensava narcotraficants com Sito Miñanco i capos de la màfia russa com Zakhar Kalashov, Pérez Lago el va contractar perquè portés el seu cas i el de la seva noia. Moñux va aconseguir treure la Tania de la presó sota fiança, però l’advocat i la nòvia del traficant van iniciar un idil·li. Segons recorda un advocat, la notícia va caure «com una galleda d’aigua freda» sobre el fillastre d’Oubiña, que, des de presó, ja sospitava que Moñux i Varela estaven «parlant de més» amb la policia i va acabar la seva relació amb tots dos.

Els que van seguir de prop la relació de Varela i Moñux aquells anys coincideixen que l’advocat «va perdre el cap per ella». «La Tania va aconseguir fer-lo tornar boig, era una dona atractiva, obsessionada amb la roba cara i molt intel·ligent, sabia usar les seves armes i devien ser molt poderoses perquè sempre aconseguia el que volia».

La nit del 18 de desembre del 2008, Moñux va ser assassinat. Al tornar de la feina, dos encaputxats l’estaven esperant al garatge de casa seva. Es van acostar al Mercedes que conduïa i, a mig metre de distància, un d’ells li va disparar dos trets al cap. L’acompanyava Tania Varela, que, segons el seu propi testimoni, va salvar la vida perquè just en el moment de l’execució va abaixar el cap cap al seient del copilot per agafar uns folis de la seva bossa i va trigar a reaccionar perquè els folis se li van enganxar a les mans. Alguns testimonis que van anar al lloc del succés aquell dia encara recorden el comportament fred de la Tania, que, amb el seu nòvio agonitzant a l’ambulància anant cap a l’hospital, va pujar a la casa que compartien per canviar-se de roba.

La primera de les pistes per posar cara als culpables la va trobar la policia, tot i que sense saber-ho, dos mesos abans del crim, quan seguia el rastre de diversos atracadors de botigues madrilenyes. A casa d’un d’ells, els agents van trobar un dossier de sis pàgines amb el seguiment practicat a Díaz Moñux des de l’abril d’aquell mateix any: «Són advocats, les tardes cap a les 16.00 o 17.00 hores van al seu despatx al carrer Lagasca de Madrid. A l’acabar la feina, entre les 20.30 i les 23 hores, van a retirar el seu cotxe del garatge i es traslladen a casa seva».

La mort de l'advocat es va preparar durant mesos i qui la va encarregar es va prendre moltes molèsties per no fallar

CERCLE VERMELL / L’informe, elaborat amb fotografies del lletrat, el seu vehicle, el portal de casa seva i fins i tot el porter de la comunitat, reflectia la rutina de Moñux i de Varela i no deixava lloc al dubte: la mort de l’advocat es va preparar durant mesos i qui la va encarregar es va prendre moltes molèsties per no fallar. Entre altres prevencions, el seu autor va deixar clar als pistolers que l’únic objectiu era l’advocat, assenyalant la seva imatge al dossier amb un cercle vermell en aquelles fotografies on apareix acompanyat de Varela.

Vuit persones, quatre espanyols i quatre colombians, van ser detinguts per l’assassinat, set d’aquests van ser condemnats per l’Audiència de Madrid, el vuitè va fugir al Brasil l’octubre passat i acaba de ser extradit a Espanya. Com a mínim un dels assassins havia sigut client de Moñux anteriorment. Només un dels colombians va confessar a la policia: «Em van oferir 60.000 euros per darle la vueltica a un advocat. Qui m’ho va proposar em va dir que l’havia de matar ràpid».

El que ningú va confessar va ser de qui procedia l’encàrrec. En la seva declaració com a testimoni a la policia, la Tania va intentar aportar-hi una mica de llum i va afirmar que estava convençuda que l’ordre per matar l’advocat la devia haver donat la la seva exparella, David Pérez Lago. Varela va assegurar que Moñux havia rebut amenaces del seu entorn durant mesos.

Notícies relacionades

El cert és que, poc abans de morir, el lletrat havia denunciat a la policia que se sentia vigilat. Va explicar als agents que rebia missatges i trucades de telèfon advertint-li que si no s’apartava del procediment de la Tania «el trinxarien com un porc». Una companya de despatx de Moñux va declarar després de l’assassinat que, tot i que l’advocat temia per la seva vida, va continuar protegint la de la Tania: «Estava preocupat per ella. Quan la Tania havia de viatjar a Cambados i ell no podia anar amb ella, em demanava a mi que l’acompanyés».

La seva detenció coincideix amb el judici per l'assassinat de Moñux al sicari espanyol que va aconseguir fugir al Brasil

AMNÈSIA I ANSIETAT / La col·laboració de Varela per intentar trobar el culpable del crim va durar poc. En la seva següent declaració, va assegurar que no recordava res perquè tenia amnèsia i ansietat. Va explicar que anava a la consulta d’un psiquiatre de Valladolid, però va afirmar que no recordava ni el nom del metge ni l’adreça on l’atenia. L’any 2013, abans que se celebrés el judici per l’assassinat del seu nòvio, va fugir. La seva condició de fugitiva li va estalviar de declarar com a testimoni en aquell moment. Però la seva recent detenció coincideix en el temps amb una nova cita judicial per l’assassinat de Moñux: el 5 d’abril que ve l’Audiència de Madrid jutja el sicari espanyol que va aconseguir fugir al Brasil i no ser jutjat juntament amb els altres set detinguts. Acaba de ser extradit. Caldrà esperar fins llavors per comprovar si Varela ha recuperat la memòria durant el seu exili o, al contrario, torna a mantenir el silenci.