La mare de Getafe, una víctima de la violència masclista amb les ajudes estatals en suspens

El Pacte d'Estat inclou com a beneficiàries dels recursos assistencials les dones els fills de les quals siguin assassinats, però el Govern encara no ha modificat la llei

Si es confirma que el pare va matar els nens, el CGPJ demanarà, no obstant, que gaudeixi dels mateixos drets que la resta de maltractades

zentauroepp42598787 getafe 21 03 2018  sociedad la alcaldesa de getafe sara hern180321125239

zentauroepp42598787 getafe 21 03 2018 sociedad la alcaldesa de getafe sara hern180321125239 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

La mare de Getafe, Raquel M. M., als fills de la qual presumptament va assassinar el seu marit abans de llançar-se a les vies del tren es podria convertir en un símbol: la primera dona víctima de la violència masclista que rep els recursos assistencials que proporcionen les institucions sense haver rebut directament els cops o haver rebut maltractament psicològic. I és que hi ha una altra mena de violència, que els experts denominen "vicària", i que consisteix en la utilització dels fills per fer mal a la mare. Tan cert és això, que el pacte d'Estat rubricat fa poc contra els maltractaments va decidir incloure-la, per protegir també aquestes dones.  

No existeixen denúncies prèvies per part de la mare de Getafe, però s'investiga si va patir danys abans que el seu marit, de qui estava en procés de separació, prengués la cruel decisió d'acabar amb la vida dels seus fills, de 13 i 8 anys. En qualsevol cas, si sol·licita els recursos que proporciona la legislació, psicològics, habitacionals, econòmics, etcètera, previsiblement se li proporcionaran, tot i que encara no hagi sigut modificada la llei integral per adaptar-la a l'històric acord, segons la previsió de la presidenta de l'Observatori contra la Violència Masclista Observatori del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), María Ángeles Carmona.

La ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, va explicar a finals de gener que un "grup de treball tècnic del Govern" ja està elaborant "un itinerari" per modificar una vintena d'articles, entre ells el que afectaria la Raquel. En aquest context, el CGPJ demanarà que aquesta dona gaudeixi dels mateixos drets que la resta de maltractades, si es confirma que va ser el pare l'autor de les morts, segons explica Carmona a EL PERIÓDICO.

Notícies relacionades

Pel que fa als nens, les estadístiques oficials inclouen des del 2013 els menors assassinats per les parelles de la mare, i l'Alejandro i la Marina tristament podrien allargar la llista. Segons Save the Children, des de començament d'any són set els morts per causes violentes i el maltractament de gènere sol ser present en la meitat dels casos. 

L'oblit inicial

Al principi de la negociació, els partits es van oblidar de les dones sotmeses a aquesta cruel situació, que les martiritzarà tota la vida. Però Ruth Ortiz, mare de la Ruth i el José, assassinats per José Bretón el 2011, els va estirar l'orella, de manera que el PSOE va presentar una esmena, que va ser assumida per tothom. En l'aprovació de l'acord al Congrés, Ruth Ortiz va assenyalar que "ja és hora" que les institucions tinguin en compte el patiment de dones com ella.