Rècord en el nombre de denúncies per violència masclista

Els jutjats van instruir el 2017 un total de 166.620 litigis, la xifra més alta des que el CGPJ en comptabilitza les dades

Les ordres d'allunyament o les prohibicions de comunicació afecten dos de cada tres casos

fcasals27968709 machismo170725172811

fcasals27968709 machismo170725172811

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els jutjats van rebre el 2017 un total de 166.620 denúncies per violència masclista, xifra que suposa un increment del 16,4% respecte a l'any anterior. Les dones víctimes de les agressions van ser 158.217 (un 17,7% més), de les quals un 30,4% són estrangeres, segons les dades difoses aquest dilluns pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

La xifra de denúncies és la més alta des que es comptabilitzen aquestes dades, fet que, per un costat, és positiu perquè suposa que afloren totes les violències contra la dona i els menors, però, segons destaca la presidenta de l'Observatori, Ángeles Carmona, "evidentment sacseja internament" perquè es tracta de "xifres inassumibles, impròpies d'una societat madura i civilitzada".

Una mica més dels 69% de les denúncies les va presentar la mateixa víctima, directament al jutjat o a través d'atestats policials. Les denúncies per intervenció directa de la policia se situen en una mica més del 15% dels casos. I el nombre de denúncies presentades per familiars de la víctima va arribar a un percentatge lleugerament superior al 2% del total. Els comunicats de lesions rebudes directament al jutjat van representar una mica més del 9% de les denúncies.

La dispensa de l'obligació legal de declarar

En 16.464 casos, la víctima es va acollir a l'anomenada dispensa de l'obligació legal de declarar contra la seva parella, xifra que suposa un percentatge d'un 10,4% en relació amb el total de dones víctimes de violència masclista. La xifra és gairebé dos punts inferior a la registrada el 2016, cosa que és positiva ja que en molts casos el procés no pot continuar si la dona no continua amb l'acusació, gairebé sempre per por

Durant el 2017 es van adoptar 61.069 mesures de protecció de les víctimes, tant dones com menors, entre les quals destaquen l'ordre d'allunyament i la prohibició de comunicació, que es van adoptar respectivament en un 66,2% i un 63,9% del total d'ordres de protecció acordades.

Un 5% de les mesures adoptades (1.263) van suposar la suspensió de la guarda i custòdia per protegir els fills dels maltractadors, mentre que un 3% de les mesures (749) van tenir com a finalitat la suspensió del règim de visites.

Notícies relacionades

A més, es va tornar a incrementar el percentatge de sentències condemnatòries. Davant el 62,6% de condemnes el 2015 i el 66,2% el 2016, l'any passat el percentatge es va situar en el 67,4%.

Augment de condemnes

"És molt positiu comprovar, una vegada més, com augmenten les condemnes i també resulta satisfactori veure com es tornen a incrementar les mesures de protecció de les víctimes, siguin dones o siguin fills o filles. Que les ordres d'allunyament o les prohibicions de comunicació adoptades pels òrgans judicials afectin dos de cada tres casos en què s'ha sol·licitat una ordre de protecció, unida a la dada de les mesures civils de protecció, essencialment de menors, no és sinó el fidel reflex de la sensibilització judicial pel fenomen de la violència de gènere", sosté Ángeles Carmona.