Violència masclista

El Govern culmina la reforma que suspendrà el règim de visites a maltractadors

La llei també inclourà ara com a víctimes les mares de nens assassinats per aquesta plaga

3
Es llegeix en minuts

El Govern ha finalitzat la reforma de la llei integral contra la violència masclista aprovada el 2004 i que, entre altres mesures, inclou la suspensió del règim de visites als maltractadors "com a mesura cautelar i com a pena" i la inclusió com a víctimes a les mares de nens assassinats per aquesta plaga.

Ho ha anunciat el secretari d'Estat de Serveis Socials i Igualtat, Mario Garcés, a la Comissió d'Igualtat del Senat, on ha comparegut aquest dilluns per informar de les polítiques desenvolupades pel seu departament en aquesta matèria i pel grau d'execució de les mesures del Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere.

Durant tota la tarda i fins a primeres hores de la nit d'aquest dilluns, el número dos de Sanitat ha detallat com es troben les més de 200 mesures d'aquest acord a què van arribar les dues Cambres el mes de setembre passat, de les quals més de la meitat ja estan en marxa, segons Garcés.

A elles s'hi afegirà ben aviat l'avantprojecte de llei que reforma la llei contra la violència masclista, que l'Executiu ja ha tancat i que iniciarà ben aviat la seva tramitació parlamentària una vegada el Consell de Ministres hi hagi donat el seu vistiplau.

El text reforma una desena de preceptes de la llei integral, començant pel seu article 1, per ampliar el concepte de violència de gènere a tota aquella exercida contra la dona pel mer fet de ser-ho, com contempla el Conveni d'Istanbul, i considerar com a víctimes les mares de nens assassinats.

També inclourà entre els seus principis rectors una menció específica als menors, mentre que fixarà que les víctimes no necessitin procurador fins que el designin i que es puguin personar en qualsevol moment del procediment, una reforma que comportarà canvis a la llei d'enjudiciament criminal.

La suspensió "imperativa" del règim de visites als maltractadors s'establirà com a "mesura cautelar i com a pena", ha explicat el número 2 de Sanitat, que ha precisat que per a això també serà necessari modificar la Lecrim i el Codi Penal.

Una altra de les novetats de la reforma és la de permetre la compatibilitat de les ajudes contemplades amb altres legislacions autonòmiques i estendre els mecanismes d'acreditació de les situacions de violència masclista o la remissió a les Corts dels informes de l'Observatori Estatal de Violència sobre la Dona i del Consell Interterritorial de Salut, entre altres.

A més de la reforma de 12 normatives ja vigents, el compliment del Pacte passa per l'elaboració d'altres de noves, com serà el cas d'una llei integral contra la Tràfic d'éssers Humans i la de Violència Sexual i altres formes de Violència contra la Dona.

Campanya de sensibilització

Sobre aquest tipo de violència, el secretari d'Estat ha assegurat que aquest any es posarà en marxa per primera vegada una campanya de sensibilització contra la violència sexual -juntament amb una altra de dirigida a joves i una altra sobre tràfic de persones-, a la qual cosa s'afegirà la publicació d'un estudi sobre la percepció social d'aquesta problemàtica.

Garcés ha informat que l'Observatori de Violència Domèstica i de Gènere treballa en la redacció d'un protocol per a la presa de declaració dels menors, i ha mostrat el seu convenciment que finalment s'aconseguirà arribar a un acord per defensar els drets d'aquells orfes les mares dels quals no cotitzaven a la Seguretat Social.

Davant les crítiques dels grups perquè l'Executiu encara no hagi habilitat els primers 200 milions dels 1.000 milions que el Pacte preveu en cinc anys, Garcés ha volgut tranquil·litzar-los subratllant que "no dubtin que tindrà dotació pressupostària".

Notícies relacionades

"La determinació del Govern és la de garantir una dotació pressupostària adequada i suficient", ha dit Garcés instant els senadors a "no perdre l'oportunitat de treballar junts per erradicar la violència de gènere i perquè cap dona segueixi patint la cara amarga de la desigualtat".

A la primera part de la seva compareixença dedicada a la Igualtat, el secretari d'Estat ha avançat, entre altres coses, que es reforçaran pròximament les competències de l'Observatori de la Imatge de les Dones per dotar aquest organisme de més capacitat d'actuació en el foment d'una imatge equilibrada i no estereotipada de les dones.