enrenou a twitter

Polèmica per un llibre sobre la maternitat escrit per tres homes

El detonant de les crítiques a la guia dels doctors Estivill, Salvador i Pin ha sigut un tuit de la periodista Àngels Barceló

estivill

estivill

2
Es llegeix en minuts

Un llibre escrit per tres doctors, mascles, titulat 'Ser mamá: el antes y el después', està causant polèmica Twitter, on centenars de persones estan opinant, a favor i en contra, sobre el fet que tres homes hagin escrit una "guia per a una maternitat feliç".

El detonant de les crítiques feministes al llibre, escrit pels doctors Eduard EstivillCarlos Salvador i Gonzalo Pin, i publicat per l'editorial Plaza & Janés, va ser un tuit de la periodista Àngels Barceló, en què irònicament va comentar: "Sort que hin són ells per dir-nos com tenir una maternitat feliç". Aquest tuit ha sigut retuitejat per més de 1.300 persones, amb comentaris a favor i en contra, i 2.900 li han donat al 'm'agrada'.

Debat a la xarxa

El tuit de Barceló també ha generat més de 500 comentaris (com a resposta al missatge de la periodista) sobre el llibre i el tema. "Podran saber molta teoria. Mai el que sent i com sent una dona", ha escrit una internauta en referència als autors del llibre, encara que altres han opinat que "potser si són metges, sí que poden".

"Que parlin de paternitat, no de maternitat", opina un altre tuiter, replicat per un anònim que es pregunta: "¿I una doctora que no ha sigut mare? ¿Podrà parlar de maternitat tot i ser dona?".

Una usuària de Twitter ha retret que "no és un llibre de ginecologia sinó de criança. Els metges, a tractar i prevenir malalties, no a criar nens ni a parlar de pedagogia".

Algunes dones també han criticat que "tot això sona a treure importància als coneixements professionals per imposar la dona en tot pel simple fet de ser-ho. Això de les feministes és tan patètic". "Quina tristesa veure dones que li diuen patètica a una altra per ser feminista", ha replicat una altra tuitera.

Resposta dels autors

Un dels seus autors, el pediatre de l'hospital Quirón de València Gonzalo Pin, consultat per Efe, ha comentat que "el tuit ha trobat perfectament quin era l'objectiu del llibre" i no creu que hi hagi ironia en ell. "Que siguin dones les qye han de parlar sobre maternitat ha passat a la història. La maternitat i paternitat són objectius de la tribu, no d'un sol sexe", ha opinat el doctor.

Notícies relacionades

Sobre que no hi hagi cap dona com a autora del llibre, Pin considera que la guia "està enfocada des del punt de vista dels professionals que han decidit escriure'l" i que "qui ha d'ocupar aquests llocs és qui està disposat en aquest moment i té les dades o elements necessaris". "És evident que la visió d'una mare hauria sigut interessant i és una cosa que cal plantejar-se en el futur", admet el pediatre. Pin s'ha alegrat de l'enrenou que ha causat el tuit i ha afirmat que "segurament serà positiu i negatiu, ja que ningú en aquesta vida és posseïdor de la veritat".

"La polèmica serveix de reflexió, i perquè les baixes maternals siguin més fàcils d'obtenir, a més que la parella de la mare tingui coneixement i s'impliqui en la criança", conclou. Per la seva part, el doctor Carlos Salvador, coautor del llibre, també consultat per Efe ha preferit no fer declaracions i que sigui l'editorial qui doni explicacions.