El suïcidi d'una dona reobre el debat sobre l'eutanàsia a Alemanya

Un tribunal jutja el metge de la pacient per haver-la assistit indirectament en un cas que pot crear precedent

zentauroepp9539954 this is an undated handout photo issued tuesday dec  9  2008180203193503

zentauroepp9539954 this is an undated handout photo issued tuesday dec 9 2008180203193503

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El dolor era insuportable, la vida s’havia convertit en una gàbia sense escapatòria. Exhausta de tant lluitar contra la seva malaltia crònica, Anja D. va optar per posar fi a tants anys d’angoixa. Va agafar entre 90 i 150 pastilles per dormir i les va fer baixar per la gola. La sobredosi de somnífer la va portar a desmaiar-se i entrar en un coma profund. Abans de caure va agafar el mòbil i es va acomiadar del seu metge. «Gràcies. Totes empassades», va escriure. Christoph T., metge de la família durant 13 anys, la va visitar. Seixanta dies després, el 18 de febrer del 2013, Anja va morir.

Cinc anys més tard, el cas ha arribat a la justícia. Un tribunal de Berlín acusa el seu metge d’haver contribuït per omissió a la petició de morir del seu pacient. Per provar-ho, assegura que el metge va entrar a casa de la dona quan aquesta el va avisar –en tenia una clau– i que hauria d’haver actuat per salvar-la.

Per la seva banda, el metge considera que l’acusació és «absurda» i que va actuar «moralment i èticament bé» al veure que la seva pacient patia uns dolors extrems i irreversibles. Abans de suïcidar-se, havia intentat fer-ho cinc vegades i havia amenaçat de llançar-se a les vies del metro de la capital. «Ella volia morir –va dir davant el jutge–. Va ser la decisió seriosa d’una persona decent. Hauria tingut una mort violenta si hagués rebutjat ajudar-la».

L’acusació contra el doctor és controvertida. En el primer intent de la Fiscalia un tribunal de Berlín va descartar obrir investigació. Després de la negativa, el Tribunal d’Apel·lació va anul·lar aquesta ordre i va sol·licitar una nova demanda a un altre tribunal penal. Aquest dijous, els advocats de Christoph T. van assegurar que la resolució del cas podria crear precedent.

10.000 SUÏCIDIS A L’ANY / Com Anja, gairebé 10.000 persones se suïciden cada any a Alemanya. L’eutanàsia activa, aquella per la qual el metge indueix deliberadament a la mort el seu pacient administrant-li una dosi letal, és prohibida a Alemanya i castigada amb penes de fins a cinc anys de presó. La passiva, que preveu mètodes per prolongar la vida del pacient com la ventilació assistida, és legal. Però hi ha altres vies.

Tot i que la major part dels alemanys la vol legalitzar, l’accés a una mort digna és complex. Després d’anys sense una legislació específica per al suïcidi, el novembre del 2015 el Parlament alemany va rebutjar la proposta dels Verds de legalitzar-lo completament. Encara que les enquestes apuntaven que dos terços de la població apostaven per la legalització, el Bundestag va votar a favor de castigar amb penes de fins a tres anys de presó l’assistència que es prestés amb un interès comercial. Així, es tancava la porta a empreses i associacions que ajudaven els pacients a morir a canvi de diners.

No obstant, aquesta norma va deixar incògnites per aclarir: no va concretar si l’assistència al suïcidi es preveia com un acte criminal en tots els casos. En aquest sentit, l’any passat el tribunal federal de Leipzig va sentenciar que malalts en «circumstàncies extremes» tenen dret a medicaments que els causin la mort.

Notícies relacionades

Aquesta sentència va arribar als tribunals després d’una dècada de batalla legal d’un home de 74 anys que va denunciar l’Estat per negar-se a assistir el suïcidi de la seva dona. Malalta, i davant la negativa alemanya, l’any 2005 va viatjar a Suïssa, on és legal, per posar punt final a la seva vida. El suïcidi assistit també es preveu en la legislació dels Països Baixos, Bèlgica, i en alguns estats dels Estats Units.

TERME CONTROVERTIT/ A Alemanya el terme eutanàsia ha sigut pràcticament relegat. Els nazis van fer servir aquest concepte com a eufemisme per descriure les seves polítiques eugenèsiques, que van culminar amb l’assassinat massiu d’homosexuals, gitanos, discapacitats i altres éssers humans que consideraven sense dret a viure. La paraula arrossega una càrrega massa dura per a un tema tan complex. Al seu lloc, prefereixen utilitzar conceptes com suïcidi assistit.