La febre del bitcoin esgota les existències de targetes gràfiques

Els especuladors amb les criptomonedes utilitzen aquests acceleradors per intentar generar-les

Turistes de l'est d'Europa van a botigues a Barcelona per endur-se'n grans quantitats

zentauroepp41781941 barcelona  25 01 2018   sociedad   tienda life inform tica v180126125704

zentauroepp41781941 barcelona 25 01 2018 sociedad tienda life inform tica v180126125704 / JORDI COTRINA

4
Es llegeix en minuts
Carmen Jané
Carmen Jané

Redactora

Especialista en Periodista especialitzada en tecnologia, continguts digitals i elearning. Escric des de Última Hora.

ver +

L'auge del bitcoin ha ressuscitat l’interès per un component de l’ordinador que fins ara només era especialment valorat pels jugadors i els artistes 3D: les targetes gràfiques. La majoria dels models, especialment els més econòmics, estan pràcticament esgotats als comerços de Barcelona i en moltes botigues on line, i la resta arriben amb comptagotes. ¿El motiu? Aquestes targetes o acceleradors gràfics són el component informàtic més preat per als càlculs amb què es creen monedes digitals o criptomonedes. Especialment el bitcoin, la unitat del qual arriba ara als 10.000 euros, però que fa un mes estava en 20.000.

«Quan arriba una targeta gràfica, es ven de seguida i hi ha turistes, sobretot russos, que en van buscant. Si en tens 20 en existències, 20 que s’emporten. Abans-d’ahir trucaven des de Polònia a veure si els en podíem servir, però els vam haver de dir que no», explica la Paqui, de la cadena Life Informática. «Compren el que hi hagi. Si no tens el model que busquen, s’emporten el superior, sobretot els turistes de l’est d’Europa, perquè es veu que allà no hi ha disponibilitat. Les munten sobre plaques base de fins a 25 ranures, i a calcular», afirma Javier, de Neobyte Computer. Alguns comerciants sospiten que poden comprar-les per revendre-les.

En les distribuïdores, la impressió és la mateixa, i els fabricants no volen donar detalls de l’augment de vendes. Nvidia afirma que no ho comenta i AMD tampoc, a l’espera de presentar els seus resultats financers. Les seves targetes, sobretot les de la sèrie Radeon RX, són les més buscades, en especial un model que costa uns 250 euros, quan la majoria passen dels 400. Els grans perjudicats són els jugadors de videojocs domèstics, que se solen conformar amb una targeta, això sí, el més potent possible.

ESPECULACIÓ AMB EQUIPS / «Fa mesos que estem esgotant les targetes gràfiques, hi ha molta demanda, fins i tot de segona mà, i molta especulació amb els equips. Hi ha qui s’adona que la seva inversió en hardware no li produeix i li surt més car del que guanya i després venen els equips, i són targetes molt usades, que s’han estat utilitzant dia i nit i donaran mal resultat», diu Ana María Méndez, de Traxtore.

L’anomenada mineria són els càlculs informàtics que validen les transaccions que es fan amb criptomedes, siguin bitcoin, ethereum, stella lumens o litecoin, les diverses que tempten els miners, com es coneix els propietaris dels ordinadors que validen les transaccions i mantenen el sistema. «De fet, la creació de moneda nova és el premi per als mantenidors de la xarxa», recorda Aleix Ripol-Creuheras, un dels impulsors de la Barcelona Bitcoin Community.

Al preu que ha arribat sobretot el bitcoin, mantenir i validar transaccions amb criptomonedes pot semblar una activitat rendible. «Pot ser rendible a la Xina, a Rússia o a Veneçuela, on l’electricitat és gratis; a Espanya no. Aquí es fa per curiositat intel·lectual i per aprendre com funciona tot això», assenyala Ripol.

Perquè els miners locals hi posen més entusiasme que rendiments, a jutjar per les estadístiques de la xarxa, que són públiques. «Minar bit-

coins va deixar de ser rendible el 2014, que és quan va començar l’especulació. Fins llavors en podies aconseguir alguns que després han pujat de valor, però ara, a aquests preus, ja no. Per això ethereum es presenta com el nou objectiu», assenyala Carlos B. Steinblock, CEO de la consultora BTC Guardian.

La mineria de bitcoins és un assumpte complex. Perquè no interferís en el sistema financer i que la criptomoneda fos sostenible, els creadors del bitcoin –el famós però desconegut Satoshi Nakamoto en un fòrum d’internet el 2009– van decidir que estaria limitat a 21 milions d’unitats i que a mesura que s’anessin calculant (minant), cada vegada seria més difícil descobrir-ne una de nova. Els seus càlculs eren completar-ne l’emissió l’any 2140. Fins ara s’han creat 16,8 milions de bitcoins, i cada vegada es requereix més quantitat de càlculs per crear una nova unitat. Segons la web d’estadístiques de criptomonedes Blockchain.info, durant el 2017 la dificultat per trobar-ne un de nou va augmentar per cinc.

Notícies relacionades

Per això, la mineria de bitcoins cada vegada està més en mans de grans granges d’ordinadors en països com Rússia, la Xina o Islàndia, pel fred i el preu de l’energia. Més de la meitat dels nous bitcoins en l’últim any han sigut minats entre quatre grups xinesos. El més brillant, BTC.TOP, va començar fa tan sols dos anys i ha aconseguit el 13% de tots els blocs en els últims sis mesos; és a dir 6.353 bitcoins, uns 63,5 milions de dòlars.

Perquè tot això sigui més fàcil, els interessats pel bitcoin també pensen no només en algoritmes més eficients, sinó també en nous sistemes de hardware. L’última tendència són les anomenades FPGA o ASIC, equips creats a mida per a un fi concret que comencen a desenvolupar-se per a criptomonedes.

Temes:

Bitcoin