ENSURT

Les dues noies trobades lligades de mans a Barcelona van fingir el seu rapte

Les famílies de les joves, de Badalona, van denunciar la seva desaparició dimarts

Les adolescents han confessat en seu policial que havien simulat el seu propi segrest

zentauroepp41763208 barcelona 24 01 2018   barcelona  encontradas dos jovenes se180124140701

zentauroepp41763208 barcelona 24 01 2018 barcelona encontradas dos jovenes se180124140701

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

Dues amigues de 17 i 18 anys residents a Badalona han fingit un segrest que ha inquietat la comunitat escolar del col·legi Salesians en què estudien i, en especial, les seves famílies, que van denunciar la seva desaparició als Mossos d'Esquadra, al trobar-les a faltar i comprovar que ningú sabia on ereen.

Les dues adolescents se'n van anar dimarts a les 11.00 hores de l'escola i van estar incomunicades durant 13 hores. Van reaparèixer amb les mans lligades amb brides a la muntanya de Montjuïc de Barcelona. Les va trobar ja de matinada una parella que va avisar telefònicament als seus pares de la troballa i que les va traslladar a l'Hospital del Mar. Les dues noies, escudant-se en una amnèsia fingida, van assegurar als primers policies que les van interrogar que l'últim que recordaven era haver-se acostat a un conductor d'una furgoneta blanca, d'uns 60 anys, que els va demanar "ajuda" en una plaça a prop de l'escola, d'on havien sortit durant un descans entre classes. La mentida s'ha ensorrat aquest dimecres a primera hora de la tarda, quan els investigadors, que s'han fet càrrec del suposat segrest que s'havien inventat per excusar la seva fugida, han començat a interrogar-les. Han parlat amb elles per separat. Primer ha confessat una, i després d'aquesta primera admissió, ha arribat el reconeixement de la segona. 

Alarma a Badalona 

La pàgina de Facebook 'Badalona Espartana', que habitualment col·labora amb els casos de desaparicions, es va fer ressò d'aquesta recerca dimarts a la tarda. Segons el seu administrador, Xavi López, la petició d'ajuda --que incloïa la foto de les dues noies-- es va viralitzar de seguida. "S'havia compartit més de 9.000 vegades", subratlla.

A les 00.40 hores de la matinada, el Xavi va rebre un missatge d'àudio de la mare a través de Whatsapp. La dona estava molt alterada. En l'àudio li comunicava que acabava de rebre una trucada d'"una senyora" que havia trobat les dues noies. Segons detallava, havien aparegut "lligades" a Monjtuïc. Havien aparegut estirades i amb símptomes d'haver sigut sedades. Però, aclaria, ja havia pogut parlar amb la seva filla i es trobava bé, tot i que estava "plorant". Aquesta dona, després de localitzar-les, es disposava a portar-les a l'Hospital del Mar. Així acabava, d'entrada, per al Xavi la primera versió de la desaparició. Ell va comunicar la troballa a Facebook.

A l'Hospital del Mar, els metges van rebre la versió fantasiosa del segrest, se'ls va practicar una exploració que va descartar que haguessin patit una agressió sexual durant una retenció il·legal de la qual, segons mantenien elles, seguien sense recordar res. Aquest dimecres, no obstant, les dues joves --una d'elles menor d'edat-- han anat a la comissaria i, durant la declaració, han desfet un embolic del qual ja havien informat mitjans de comunicació com aquest diari.

Pla de fuga 

Notícies relacionades

Les dues amigues havien dormit juntes la nit anterior. Possiblement aleshores van planificar una escapada per fer campana que se'ls en ha acabat anant de les mans. Una d'elles fins i tot va enredar la seva mare al matí explicant-li que s'havia deixat el telèfon mòbil a casa. 

Els Mossos d'Esquadra han deixat d'investigar aquest cas així que elles han confessat. Però l'atestat policial que ha engendrat la falsa denúncia serà traslladat a un jutjat. Serà aquesta última instància la que valorarà si la ficció del segrest s'ha de quedar en gamberrada o té conseqüències més greus.