RISC DE SALMONEL·LA

La crisi sanitària per la llet infantil de Lactalis esquitxa 83 països

El responsable de la firma francesa admet que s'estan retirant productes als mercats afectats però no detalla on

Els afectats per la contaminació adverteixen que no "compraran" el seu silenci amb indemnitzacions i exigeixen explicacions

zentauroepp41576876 nog04  nice  france   12 01 2018   baby milk products recomm180114155202

zentauroepp41576876 nog04 nice france 12 01 2018 baby milk products recomm180114155202 / SEBASTIEN NOGIER

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La crisi sanitària que ha esclatat a França per un brot de salmonel·la que ha infectat desenes de nadons per ingerir suposadament la llet infantil Lactalis esquitxa 83 països, on la multinacional retirarà lots procedents de la fàbrica investigada. El responsable d’un dels principals grups lactis del món, Emmanuel Besnier, ha ofert la seva primera entrevista en gairebé dues dècades a Le Journal du Dimanche per explicar la seva versió d’aquest escàndol que ha forçat la intervenció del Govern d’Emmanuel Macron.

    

«Hi ha 83 països afectats, que estan sota el mateix procediment de retirada de productes. Tenim un gabinet de crisi tant per a l’estranger com per a França», va assegurar Besnier, de 47 anys. No obstant, el responsable del conglomerat familiar Lactalis, considerat l’executiu més enigmàtic de França, no va detallar de quins països es tracta.

UN AFECTAT A ESPANYA

A França, la contaminació va afectar 35 menors de sis mesos, que van contraure salmonel·losi al desembre, encara que tots ells evolucionen favorablement. La llet infantil en pols d’aquesta marca, una de les més consumides al món, ha pogut afectar dos nadons més fora de França, un a Espanya, ja que la causa probable de la seva gastroenteritis va ser la ingestió del producte, i un altre a Grècia, que encara falta per confirmar.

Notícies relacionades

    

«D’acord amb el Ministeri de Sanitat francès, 35 nadons van emmalaltir (per salmonel·la). No hi ha casos nous des del 8 de desembre. I l’anunciat a Espanya es remunta a l’octubre», va defensar Besnier, que va avançar que s’indemnitzarà totes les famílies afectades. El president de l’Associació de Famílies Víctimes de la Llet Contaminada, Quentin Guillemain, ha advertit que tenen «preguntes molt precises» per al líder de Lactalis, a qui va acusar d’opacitat i de mentir. «Si pensa que amb diners comprarà el nostre silenci, s’equivoca», va afirmar. El suposat focus d’aquest bacteri està a la fàbrica de Craon, a l’oest de França i ara en aturada tècnica. «Les anàlisis situen el problema en el primer trimestre del 2017. En aquesta època vam fer obres», va relatar Besnier. El director executiu de la multinacional va assumir que cinc lots no havien d’haver sortit al mercat, encara que van corregir l’error l’endemà.