RACISME I PERFIL ÈTNIC

Estrasburg admet una demanda contra Espanya per una identificació policial pel color de la pell

L'agent va dir a Zeshan Muhammad que el parava per ser "negre i punt", segons SOS Racisme Catalunya

El TEDH estudiarà uns fets que van passar el 2013 a Santa Coloma de Gramenet

concentracion03

concentracion03 / JUAN MANUEL PRATS

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Efe

El Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg (TEDH) ha admès a tràmit una demanda contra l'Estat espanyol per una identificació policial per perfil ètnic, és a dir, basada exclusivament en el color de la pell de la persona, i dona a Espanya de termini fins a l'abril perquè presenti la seva versió.

Els fets, segons denuncia SOS Racisme Catalunya en un comunicat, van passar el 2013 quan Zeshan Muhammad, veí de Santa Coloma de Gramenet des de petit i amb permís de residència, va ser parat per un agent de la Policia Nacional a Barcelona, que va afirmar que ho feia "perquè ets negre i punt".

Amb el suport d'aquesta oenagé i d'Open Society Justice Initiative, Muhammad va anar al TEDH "no només perquè es reconegui la violació dels seus drets i obtenir reparació, sinó també per posar fi a aquesta pràctica policial discriminatòria que pateixen les persones que no són blanques".

Notícies relacionades

La demanda argumenta que parar una persona per prejudicis basats en el color de la pell, el que es coneix com a perfil ètnic, vulnera el dret a no ser discriminat i el dret a la vida, tots dos recollits al Conveni Europeu de Drets Humans.

El novembre del 2016, el Tribunal Constitucional no va admetre a tràmit aquest cas al considerar-lo "no rellevant", malgrat que al recurs s'al·legava que les identificacions per "perfil ètnic" violen la Constitució espanyola i les normes internacionals.