Famílies expectants

La troballa d'una mandíbula ressuscita el cas de la desaparició de dues nenes fa 25 anys

L'ADN aclarirà si hi ha vincles entre les restes localitzades a Cantàbria i unes adolescents palentines

El cas de dues nenes desaparegudes el 1992 podria canviar radicalment 25 anys després / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Efe

La troballa d'una mandíbula al pantà de l'Ebre, a Cantàbria, ha obert una via per a la possible resolució de la desaparició de dues nenes de la localitat palentina d'Aguilar de Campoo fa 25 anys, i per això serà determinant la comparació de l'ADN que ja s'està portant a terme.

La nenes van desaparèixer a Reinosa (Cantàbria) fa un quart de segle, però va ser l'octubre de l'any passat quan la terrible sequera que afecta les conques de l'Ebre va deixar al descobert una resta òssia que podria resoldre el cas.

L'os el va trobar un home, que el va entregar a la Guàrdia Civil i aquesta al Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 de Reinosa (Cantàbria), que va obrir diligències i va sol·licitar un informe forense, han informat fonts judicials.

L'informe va indicar que les restes són d'aparença humana i que podrien pertànyer a una adolescent d'entre 13 i 16 anys que faria 25 anys que és morta.

Després d'aquest informe, la titular del Jutjat de Reinosa va sol·licitar fer proves d'ADN a l'Institut Nacional de Toxicologia de Madrid i comparar les restes amb la base de dades del programa Fenix, que recull les mostres genètiques de persones desaparegudes.

Fent autoestop

A l'espera del resultat, hi ha indicis que apunten que podria pertànyer a una de les nenes d'Aguilar, Virginia Guerrero, de 14 anys, o Manuela Torres, de 13, que van desaparèixer el 23 d'abril de 1992 quan tornaven de Reinosa, a 30 quilòmetres d'Aguilar, i van ser vistes per última vegada fent autoestop a l'altura de la fàbrica de galetes de Cuétara a Reinosa.

Unes suposicions que mantenen expectant la família i tot el poble d'Aguilar, que va viure commocionat aquell cas, encara sense tancar en la memòria col·lectiva ja que se segueix sense saber res de les dues nenes.

Des de l'Ajuntament d'Aguilar han declinat fer declaracions sobre el que encara són "especulacions" i "suposicions", ja que no hi ha "cap certesa" que la mandíbula correspongui a una de les nenes desaparegudes fa 25 anys, ha assenyalat a Efe l'alcaldessa, María José Ortega.

I més fins i tot tractant-se d'un tema "tan dolorós" per a una família, la de Virginia Guerrero, que és molt coneguda en aquesta localitat del nord de Palència que ronda els 8.000 habitants, ja que la família de l'altra nena, Manuela, se'n va anar d'Aguilar després de la desaparició i ara viu a Màlaga.

"Només demano el màxim respecte a la família, que ja ha patit bastant per ara fer especulacions", ha dit l'alcaldessa.

Pistes falses

El cas és que la troballa de la mandíbula que investiga el Jutjat de Reinosa (Cantàbria) ha portat al present aquell tràgic succés que no deixa de comentar-se entre els veïns d'Aguilar, sempre "amb molta cautela i respecte perquè la família fa molts anys que pateix i a tots ens dol que pateixin més quan encara no se sap res segur", segons ha assenyalat un veí.

Notícies relacionades

I és que ningú oblida a la localitat que les famílies han patit "innecessàriament" amb l'aparició de nombroses pistes falses, com els dos cranis trobats sota un pont de l'embassament de Requejada, a Cervera de Pisuerga (Palència), dos anys després de la desaparició de les nenes, i que eren de dues dones adultes.

D'aquesta manera, s'haurà d'esperar als resultats de les proves d'ADN i, si es confirmés que les restes trobades per un passejant a la riba del pantà a Población de Yuso (Cantàbria) són de les nenes, s'hauria de reobrir el cas que al seu dia va investigar el Jutjat número 2 de Cervera de Pisuerga (Palència).