El Govern i les CCAA ratifiquen el pacte d'Estat contra la violència masclista

L'Executiu es compromet a aprovar en el primer trimestre del 2018 els 200 milions que s'invertiran aquest any hi hagi o no pressupostos

Les primeres 26 mesures, de les més de 200 acordades, es començaran a aplicar a partir del gener

undefined41420953 madrid 27 12 2017 la ministra de sanidad  servicios sociales171227143013

undefined41420953 madrid 27 12 2017 la ministra de sanidad servicios sociales171227143013 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Patricia Madrid

"Avui culminem el primer pacte d'Estat des de l'any 2000, un acord històric que llança el missatge a les dones maltractades que treballarem junts per acabar amb aquest infern, i el maltractador que no té cabuda en la societat".  Amb aquestes paraules, la ministra de Sanitat, Dolors Monserrat, ha donat per finalitzats els treballs que van començar fa més d'un any per implicar administracions, partits, poder judicial i associacions del tercer sector, de forma coordinada, en la lluita contra una plaga que aquest any ja ha deixat 47 víctimes mortals. 

Les comunitats autònomes, per unanimitat, han ratificat l'acord a què es va arribar al Congrés fa dos mesos, així com la presa en consideració del pacte al Senat i les observacions de les administracions territorials.

Els consellers han reclamat que les més de 200 mesures que inclou s'apliquin de manera urgent i que el finançament arribi com més aviat millor. "Les declaracions polítiques" han d'anar acompanyades de "fets i pressupostos", ha reivindicat la secretària general d'Igualtat d'Extremadura, per exemple.

La ministra s'ha compromès davant les autonomies i en la roda de premsa posterior a obrir l'aixeta del finançament acordat. El pacte contempla destinar 1.000 milions, dels quals 500 aniran a parar a les comunitats autònomes i 100 als ajuntaments, al llarg dels pròxims cinc anys. 

Els 200 milions del 2018, en el primer trimestre

Els primers 200 milions correspondria invertir-los el 2018, però com que el Gabinet de Mariano Rajoy no ha aconseguit tirar endavant els pressupostos, la ministra ha garantit que o bé s'hi inclou una partida si el PP aconsegueix socis suficients per aprovar els comptes o bé es fa una modificació extraordinària en la pròrroga del 2017, en el primer trimestre de l'any que ve. Ja al novembre el president del Govern va avançar que els pròxims comptes inclouran aquesta suma. 

El 28 de novembre el Congrés va aprovar les bases del Pacte, que inclouen més de 200 mesures, i es va manar a l'Executiu que en el termini de dos mesos se'l sotmetés a l'informe de les autonomies, els ajuntaments, les organitzacions del tercer sector i el poder judicial". "Avui culminem aquesta tasca", ha explicat Monserrat. 

Les primeres mesures

Les CCAA i els governs han acordat posar en marxa de forma urgent, a partir de gener, 26 mesures, entre elles un ampli paquet destinat a millorar la protecció dels menors, també considerats víctimes de la violència masclista. Així, es faran estudis sobre la seva situació, se suspendrà el règim de visites dels maltractadors, es prohibirà que el pare accedeixi a les gravacions de l'exploració judicial dels menors, i es donarà assistència als nens, així com formació especialitzada als que treballen amb la infància i l'adolescència. 

Notícies relacionades

A més, entre les propostes urgents es contempla millorar la formació del personal sanitari i dels cossos i forces de seguretat, així com dels operadors judicials, la creació de protocols per millorar la coordinació entre tots els actors implicats, així com per detectar el maltractament, sense que la víctima interposi una denúncia

També es faran campanyes informatives sobre altres formes de maltractament, ja que s'amplia el concepte de violència masclista.