TRADICIONS

El Papa recorda els que han de fugir dels "Herodes de torn" en la missa del Gall

En la seva homilia va demanar hospitalitat per als que es veuen obligats a separar-se dels seus

cmontanyes41409675 papa171225094649

cmontanyes41409675 papa171225094649 / Alessandra Tarantino

3
Es llegeix en minuts
EFE

En la cinquena Missa del Gall del seu pontificat, el papa Francesc va posar ahir diumenge l'exemple que també Josep i Maria van fugir, per recordar els milions de persones obligades a deixar la seva terra i a sobreviure als "Herodes de torn" que "no tenen problemes per cobrar sang innocent".

En missa en què els catòlics commemoren el naixement de Déu, Francesc va comparar la situació que van viure Josep i Maria obligats a deixar la seva terra, però "plens d'esperança i de futur pel nen que vindria" amb els milions de persones que fugen en l'actualitat.

Davant les prop de 10.000 persones que van omplir la basílica, el papa va explicar en la seva homilia que Josep i Maria "després es van haver d'enfrontar potser al més difícil: arribar a Betlem i experimentar que era una terra que no els esperava, una terra on per a ells no hi havia lloc".

En la seva història, va agregar, "veiem les empremtes de famílies senceres que avui es veuen obligades a marxar. Veiem les empremtes de milions de persones que no trien marxar sinó que són obligades a separar-se dels seus, que són expulsades de la seva terra".

En molts dels casos aquesta marxa està carregada d'esperança, carregada de futur; en molts altres, aquesta marxa té només un nom: supervivència".

I llavors va recordar que molts han de sobreviure "als Herodes de torn que per imposar el seu poder i augmentar les seves riqueses no tenen cap problema a cobrar sang innocent".

Continuant amb la història del naixement de Jesús, va afirmar, que a Betlem, "es va generar una petita obertura per a aquells que han perdut la seva terra, la seva pàtria, els seus somnis; fins i tot per a aquells que han sucumbit a l'asfíxia que produeix una vida tancada", va assegurar el Papa.

La cerimònia, que des de fa uns quants anys se celebra a les 21.30 hora italiana (20.30 GMT) i no a mitjanit, va començar amb el Papa que retirava un vel i descobria la imatge del nen Jesús davant un tron situat al davant de l'altar i nens de diverses nacionalitats li van portar algunes ofrenes de flors.

Carta de ciutadania

En la seva homilia, va continuar amb les seves referències a l'actualitat a l'afirmar que "Maria i Josep, els que no tenien lloc, són els primers a abraçar aquell que ve a donar-nos carta de ciutadania a tots".

"Aquell que en la seva pobresa i petitesa denuncia i manifesta que el verdader poder i l'autèntica llibertat és la que cobreix i socorre la fragilitat del més feble", va assenyalar.

I per a això va posar l'exemple dels pastors que van ser els primers a rebre la notícia i eren "homes i dones que havien de viure al marge de la societat".

"La seva pell, les seves vestimentes, la seva olor, la seva manera de parlar, el seu origen els delatava. Tot en ells generava desconfiança. Homes i dones dels quals un s'havia d'allunyar, als quals témer", però a ells (pagans, pecadors i estrangers), va destacar Francesc, se'ls va aparèixer l'àngel per anunciar-los la notícia.

Va recordar que la fe de la nit de Nadal, "ens mou a reconèixer Déu present en totes les situacions en què el crèiem absent. Ell està en el visitant indiscret, tantes vegades irreconeixible, que camina per les nostres ciutats, als nostres barris, viatjant en els nostres metros, picant les nostres portes".

I aquesta mateixa fe, va animar el Papa, ha d'impulsar "a donar espai a una nova imaginació social, a no tenir por d'assajar noves formes de relació on ningú hagi de sentir que en aquesta terra no té lloc".

Transformar la por

"El Nadal és temps per transformar la força de la por en força de la caritat, en força per a una nova imaginació de la caritat", va afegir.

Davant d'això Francesc va demanar que el plor del nen Jesús "desperti la nostra indiferència, obri els nostres ulls davant el que pateix".

Notícies relacionades

"Que la teva tendresa revolucionària ens convenci a sentir-nos convidats, a fer-nos càrrec de l'esperança i de la tendresa dels nostres pobles", va dir.

Jorge Bergoglio tornarà demà a abocar-se al balcó de la Lògia central de la basílica de Sant Pere del Vaticà, igual que quan va ser elegit papa, per llegir el missatge de Nadal i impartir la tradicional benedicció "Urbi et Orbi" (a la ciutat i al món).