ELS DELICTES MÉS COVARDS

Els delinqüents s'especialitzen en la creixent població d'avis

Furts, robatoris al domicili, estrebades, estafes i maltractament familiar són els principals delictes que pateixen els jubilats

La població de més de 65 anys ha augmentat un 11% durant l'última dècada, i els delinqüents ho saben

zentauroepp15999358 yayos171210163916

zentauroepp15999358 yayos171210163916 / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

Catalunya envelleix. La població que supera els 65 anys, considerada anciana, ha augmentat l’11% durant l’última dècada. Actualment, 1.379.000 persones estan dins d’aquesta franja. Però no es tracta d’una mala notícia, de fet significa que l’esperança de vida està augmentant i que el temps que les persones passen sobre el planeta s’està dilatant. Que cada vegada siguin més es deixa notar en el sistema sanitari o també en els diners que s’han de destinar a les pensions. Però també s’acusa a l’analitzar els índexs de criminalitat. «Requereixen un seguiment específic», subratlla Albert Oliva, portaveu dels Mossos d’Esquadra. «Però res d’alarmisme», reclama al final de l’entrevista amb EL PERIÓDICO. «Del que es tracta és que tota la gent gran –i tots els familiars de gent gran– que tingui dubtes sobre com protegir-se, ha de saber que pot contactar-nos».

Les xifres generals, en efecte, no són alarmistes. Però sí que són doloroses. Les persones grans pateixen gairebé el 10% del total dels delictes que es denuncien anualment. Per ordre, als jubilats els fustiguen els carteristes, els cadeners, els lladres de cases, els estafadors i els maltractadors. Però segons han pogut detectar els agents dels Mossos d’Esquadra, no tots els delictes que pateix la gent gran acaben amb una denúncia a la comissaria. «Per vergonya 

–aclareix Oliva–, a vegades no diuen res». «Els costa reconèixer que els han enredat», afegeix el portaveu policial.

CARTERISTES

De les 46.000 denúncies que presenten la gent gran cada any, la immensa majoria –gairebé la meitat– són furts. Els ataquen els clatellers, batejats d’aquesta manera perquè al caixer automàtic s’acosten sigil·losament per darrere del clatell dels avis per poder memoritzar la contrasenya; els tacadors, que ruixen les seves víctimes amb algun líquid i mentre fingeixen que els ajuden a assecar-se els prenen la cartera; les carinyoses, que distreuen amb manyagueries i tocaments els homes i d’aquesta manera s’emporten el seu rellotge de polsera; i, especialment, els descuiders, que s’abalancen sobre la bossa o el telèfon així que el deixen a sobre de la taula de la cafeteria perquè saben que els grans no corren tant com ells. El furt és el rei dels delictes a Catalunya. Els avis pateixen 20.000 sostraccions cada any.

LLADRES DE CASES

3Moltes de les persones d’edat avançada que resideixen a Catalunya viuen soles. No són precisament els ciutadans que compten amb més mesures de protecció a casa seva. Els lladres ho saben. Anualment es denuncien unes 7.500 violacions de domicili en cases de persones grans comeses amb el propòsit de robar joies, electrodomèstics o diners en efectiu. El 2017, i respecte a l’any anterior, s’estima que aquest total disminuirà en un 10%, aproximadament. És el segon delicte que més pateixen els jubilats, després dels furts.

CADENERS

En el tercer lloc en la classificació apareixen els robatoris amb violència i intimidació. Si fa anys aquests assalts acostumaven a ser a punta de navalla en un carreró sense visibilitat, actualment estan protagonitzats gairebé sempre per cadeners. Reben aquest nom perquè tradicionalment aquests delinqüents trencaven d’una estrebada les cadenes d’or que penjaven del coll d’alguna persona gran i fugien corrent amb el medalló a la mà. A la pràctica, el que més roben actualment els cadeners són bosses que pengen d’un braç –eviten les que les dones porten encreuades al tors–. Són delictes perillosos, que atempten seriosament contra la salut de les víctimes. Una caiguda o una estrebada al coll poden provocar lesions de molta gravetat a aquesta edat. L’any passat gairebé 3.000 persones grans van assegurar haver patit aquestes agressions. El ritme de demandes actual assenyala que aquesta xifra creixerà en un 17%.

ESTAFADORS

3Els estafadors són els delinqüents més humiliants per a les persones grans. Els Mossos d’Esquadra fa anys que desarticulen bandes –més o menys organitzades– dedicades a entabanar persones grans, sovint extraordinàriament vulnerables degut al fet que en alguns casos pateixen demència senil. En aquest apartat hi ha els delinqüents que imposten professions com les dels revisors del gas, d’electricitat, de filtres d’aigua... Les investigacions policials han arribat a sorprendre en gravacions estafadors que renyaven sense cap escrúpol persones grans que intentaven explicar-los que si pagaven la suposada factura no en tindrien ni per menjar. L’agressivitat és una estratègia que persegueix descol·locar les persones grans. Els estafadors, amb molta freqüència, també roben objectes de valor o diners en efectiu que detectin mentre dura la visita.

ELS FILLS DOLENTS

Els maltractaments que els avis s’atreveixen a posar en coneixement de la policia són comesos per l’entorn familiar –o per un cuidador– en un 70% dels casos i per la parella –quan es tracta de violència masclista– en un 24%. L’inspector Oliva avisa que la xifra oculta que amaga la verdadera realitat que pateix la gent gran s’ageganta en el cas de la violència domèstica. «Si el que els maltracta és el fill, ¿com ho han de denunciar?», –raona el policia–. Costa molt denunciar el teu propi fill». També acostuma a pesar molt, en la decisió de mantenir-se callats, la por a quedar-se completament sols si s’enfronten a la família.

Notícies relacionades

LA BAULA MÉS FEBLE

Les ORC (Oficina Relació Comunitat) de cada comissaria dels Mossos han aconsellat directament més de 15.000 persones de més de 65 anys susceptibles de patir aquests delictes. Conscients que fins a arribar a la xifra d’1.379.000 persones que formen aquest sector social els quedava encara molt, s’ha optat recentment per formar professionals que treballen en serveis de teleassistència. «Quan truquen i els pregunten si s’han pres la pastilla, ara també els donen consells de seguretat», subratlla Oliva. La iniciativa els ha permès arribar fins a 65.000 persones més. «Són la baula més feble», recorda. La que ataquen els lladres més covards que hi ha.